Sant Andreu és un districte compromès amb la igualtat d’oportunitats i la inclusió social de tothom. Així, les diferents iniciatives impulsades per les organitzacions del districte treballen per garantir la participació igualitària en la vida pública i la promoció de la vida independent digna.
La promoció de la inclusió i l’accessibilitat als centres cívics és un dels pilars de l’estratègia d’inclusió de Sant Andreu. Amb aquest objectiu i per tal de garantir a tothom l’accés a l’oferta cultural i lúdica, l’estratègia inclou la implementació de mesures d’accessibilitat comunicativa als equipaments municipals d’oci, dirigides a persones amb discapacitat visual, auditiva, comunicativa, física i cognitiva. Concretament, contempla les següents les mesures:
- Servei d’anell magnètic
- Projecte de senyalística accessible
- Plànols de relleu i en Braille
- Instal·lació de balises sonores
- Millores d’accessibilitat física
Les balises sonores faciliten la localització de les portes d’accés als serveis i equipaments públics. Així, la iniciativa fomenta l’autonomia personal de les persones amb discapacitat visual mentre acosta les Administracions a tota la ciutadania. Les balises/altaveus, instal·lats als accessos dels set centres cívics i casals de gent gran del districte de Sant Andreu, s’activen mitjançant el comandament a distància àmpliament utilitzat per les persones cegues i amb baixa visió de la ciutat, i que fins ara activava, entre d’altres, els semàfors acústics o marquesines d’autobusos.
El servei d’anell o bucle magnètic serveix per evitar a les persones amb sordesa el principal obstacle per a comprendre allò que senten: el soroll de fons. És un sistema de transmissió de sons que complementa les pròtesis auditives, fent que el so de la font emissora prevalgui sobre el soroll ambiental. El districte ha dotat de maletes amb anell magnètic portàtil als centres cívics i les quatre biblioteques de la seva demarcació. Aquest suport facilitarà l’accessibilitat i participació de les persones amb problemes auditius i sordesa a les activitats i conferències que organitzin els equipaments.
Oci Inclusiu als Centres Cívics
A més, els centres cívics de Sant Andreu estan adherits al projecte d’Oci Inclusiu als Centres Cívics. Aquest té com a objectiu promocionar la participació de les persones amb discapacitat a les activitats i els tallers organitzats pels centres. La iniciativa inclou diverses mesures accessibles, com l’acompanyament professional per a garantir l’accés a tothom l’equipament i el suport per a adaptar el contingut o el mètode del taller a les necessitats de les persones amb discapacitat.
D’aquesta manera, es dona suport a la inclusió i es fomenta la cooperació i el treball en xarxa entre les entitats que conformen el projecte impulsat per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI). Recentment, la iniciativa ha estat reconeguda com una de les bones pràctiques en l’atenció social de l’Ajuntament de Barcelona.
Projecte CASBA
D’altra banda, el districte també participa des del 2013 al projecte Comerç Accessible Sense Barreres (CASBA). La iniciativa pretén sensibilitzar i formar l’alumnat d’arquitectura en accessibilitat per tal d’aconseguir una ciutat més accessible incidint als barris, a la via pública, als equipaments i al comerç local. A través de la metodologia d’Aprenentatge-servei, l’alumnat d’arquitectura i les persones amb discapacitat analitzen el nivell d’accessibilitat dels comerços de la ciutat i proposen millores.
Tots aquests projectes són fruit de la col·laboració entre el districte de Sant Andreu i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), que treballen conjuntament per a garantir l’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat als diferents espais del districte.
Espectacles Familiars Accessibles
La programació familiar accessible sorgeix amb l’objectiu d’oferir un programa que garanteixi el gaudi i la participació cultural de tots els infants i les seves famílies. Actualment, està present als districtes de les Corts, l’Eixample, Sant Martí i Sant Andreu, aquest darrer a través de la programació del SAT Teatre. Inclou espectacles adreçats a infants i les seves famílies amb totes o algunes de les mesures d’accessibilitat següents:
- Audiodescripció
- Interpretació en llengua de signes (LSC)
- Subtitulació en pantalla
- Visita anticipada i tàctil 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle
Consulta tota la informació sobre el projecte.