El Festival 42 celebra la quarta edició amb grans noms internacionals dels gèneres fantàstics

23/10/2024 - 12:33

El Festival 42, dedicat als gèneres fantàstics i organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) a través del programa “Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO”, viurà entre el 6 i el 10 de novembre la quarta edició. S’esperen a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació més de 150 ponents entre escriptores i escriptors, il·lustradors i experts, que participaran en les 73 activitats programades. Entre els convidats i convidades destaquen autors i autores com ara Ted Chiang, Rebecca Yarros, Mónica Ojeda, T. Kingfisher, Lisa Tuttle o Albert Sánchez Piñol.

El nord-americà Ted Chiang estarà per primer cop en viu a Barcelona . És el creador de relats com La història de la teva vida, que va inspirar la pel·lícula Arrival (La llegada) de Denis Villeneuve. Se’l considera un dels millors autors actuals: amb els seus contes reflexiona, a través de la filosofia, sobre el futur immediat i l’ésser humà. Rebecca Yarros intervindrà en un acte en línia que serà retransmès per a tota Llatinoamèrica i que suposa l’única participació semblant que farà enguany l’autora en català o castellà; Yarros és autora de la saga Empiri, un fenomen editorial internacional. L’equatoriana Mónica Ojeda, autora de Nefando i Mandíbula, visitarà el 42 per parlar de la seva obra i la seva trajectòria. Qui inaugurarà l’edició d’enguany, però, serà Albert Sánchez Piñol, amb una conversa amb el comissari del festival, Ricard Ruiz Garzón. Bernice M. Murphy, Catriona Ward, Elisenda Solsona, Beatriz Alcaná, P. Djèlí Clark o Emilio Bueso són només alguns altres noms que visitaran el 42.

Els dracs, omnipresents

Aquest 2024 la programació girarà al voltant de tres grans eixos: la figura del drac com a element omnipresent en la fantasia, la divulgació científica i el terror. El festival explorarà la simbologia i les representacions dels dracs en la literatura, el cinema, els videojocs i altres formats creatius. Una de les activitats centrals serà l’exposició “Hic Sunt Dracones”, que romandrà oberta durant els dies del festival i oferirà un recorregut pels dracs literaris més icònics de la història, des dels imaginats per Tolkien fins a George R. R. Martin. Fins a una dotzena d’activitats tindran els dracs com a protagonistes, entre les quals una en record a Akira Toriyama, creador de Bola de drac.

Pel que fa a la divulgació, taules rodones i conferències amb experts abordaran qüestions com la bioètica, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic des d’una perspectiva literària i científica. L’eix del terror estarà molt present al programa amb diverses taules dedicades a aquest gènere i participació de grans especialistes, des de Lisa Tuttle fins a Attila Veres, Bernice M. Murphy o Catriona Ward.

Activitats experiencials, novetats i homenatges

El festival també inclourà activitats experiencials, com tallers de narració, pòdcasts en directe, videojocs i rutes literàries per la ciutat. Una de les novetats d’aquesta edició serà la “Nit de xarxes”, un espai dedicat a la difusió dels gèneres fantàstics a través de plataformes digitals com YouTube, TikTok i Instagram. A més, per primer cop el 42 suma a les seves activitats el teatre, amb dues obres de gènere de ciència-ficció, de fantasia i videojocs en la jornada inaugural, amb entrada lliure i gratuïta per a tots els públics.

I com ja és tradició, també hi haurà espai per als homenatges a obres i autors que han deixat una empremta en la literatura fantàstica. Aquest any se celebrarà el 50è aniversari de Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, el centenari de la mort de Franz Kafka, el centenari del naixement de Jordi Sarsanedas, així com els 25 anys de l’estrena del film Matrix. També s’organitzen dues convencions en petit format dedicades a Shirley Jackson i a Ursula K. Le Guin.

La cerimònia dels Premis 42, que contemplen 10 categories, tindrà lloc la nit del divendres 8 de novembre, a les 20 h, també a la Fàbrica de Creació. Així mateix, es preveuen una vintena d’activitats paral·leles, sota el paraigües del +42.

La cloenda del festival consistirà en un concurs de cosplay, que promet omplir la Fabra i Coats de personatges mítics i icònics de la literatura fantàstica, el cinema i els videojocs.

Trobareu tots els detalls del Festival 42 al web oficial.