La festa de Tots Sants, i la tardor en general, seria ben diferent sense les tres menges estrella d’aquesta època: les castanyes, els panellets i els moniatos. Tant les castanyes com els panellets són productes de temporada i per això es consumeixen des d’antic per aquesta època. Són fets amb ingredients de llarga durada, com ara la fruita seca, i això els lliga amb l’eternitat i el culte als morts que es ret durant aquestes dies.
Avui dia les castanyes han estat força relegades a la festivitat de Tots Sants, però antigament, sobretot abans del descobriment d’Amèrica, s’empraven en el lloc que ara ocupa la patata. Eren freqüents en cremes, guisats i com a acompanyament de plats de carn. Actualment encara subsisteixen en algunes receptes tradicionals de la cuina catalana, com ara amb peus de porc, amb naps i ànec o en el platillo de Sant Climent de Llobregat.
Sucre, rovell d’ou i farina d’ametlla són els ingredients bàsics per a fer panellets, els dolços de massapà tradicionals de Tots Sants. Els gustos més típics són els de pinyons i els d’ametlla però també són molt freqüents els de cafè, els de coco ratllat i els de codonyat, un altre producte de la tardor. Però en el món dels panellets, com ja passa amb molts altres dolços tradicionals, la innovació és constant i els pastissers cada any creen gustos nous i combinacions atrevides.
Endolcits amb sucre i canyella o com a acompanyament de plats salats, els moniatos són un dels ingredients més versàtils de la cuina tradicional de tardor. Generalment es mengen fregits o escalivats, però darrerament s’ha posat de moda fer-los servir com a substitut de la patata. Com que són tubercles, tots dos productes tenen una textura molt semblant, per bé que el moniato és lleugerament més dolç i això fa possible de contraposar-lo amb aliments salats, com ara formatges o carn.
Trobaràs tota la informació sobre Tots Sants i la Castanyada 2023 clicant aquí.