El 26 de gener es va començar a enviar el butlletí informatiu del porta a porta a tot el barri de Sant Andreu de Palomar afectat per la implantació del nou sistema i a partir del febrer i fins al març, es contactarà amb els presidents i presidentes de totes les comunitats dels edificis de més de 4 habitatges per tal d’explicar-los el nou model i que facin d’interlocutors amb la resta de veïns i veïnes. També es visitaran tots els establiments comercials de la zona per informar sobre el canvi i detectar les necessitats de bujols i bosses en funció de l’espai i la generació.
El nou disseny gràfic del butlletí i la cartelleria té com a objectiu transmetre el model de recollida amb un lèxic actual i de carrer, fresc i atrevit. L’eslògan que s’ha utilitzat és arriscat i demostra que sabem on anem i que estem convençuts del que fem. Es tracta d’una frase que la intenció és que creixi amb cada implantació i amb cada persona convençuda. Per altra banda, l’estètica handmade de tots els dissenys, reforça el vessant emocional i remarca el caràcter desenfadat de la proposta, que treu pes al canvi.
Pel que fa a la tria de colors, es treballa amb una paleta de tons vius que aporten contundència i visibilitat. L’objectiu és tractar el tema des d’una dimensió artística, que se surt del que és més habitual en campanyes de residus, apel·lant a la intel·ligència de l’espectador i convidant-lo a jugar. A més, la participació ciutadana en els missatges institucionals obre la possibilitat a donar veu a la ciutadania, al crear missatges il·lustrats que representin les seves idees respecte el nou model i els seus objectius.
En relació a la participació ciutadana, el passat 21 de gener es va constituir la Comissió de Seguiment que impulsa el projecte de recollida selectiva port a porta al barri per donar veu a tots els implicats. En aquesta comissió hi participen l’AV, les associacions de comerciants, els representants de la FAVB, la Fundació Rezero, tècnics de l’Ajuntament i veïnes i veïnes interessats en el projecte.
Està previst que el porta a porta s’implanti al barri de Sant Andreu de Palomar en dues fases: la primera, entre els mesos d’abril i maig, i la segona, entre setembre i octubre. La recollida porta a porta permetrà retirar 283 contenidors i guanyar més de 820m2 d’espai públic al barri, alhora que triplicarà els llocs de treball directes de manera que una part de l’estalvi en el cost de tractament del rebuig s’invertirà en la creació d’ocupació.
El passat desembre es va decidir que el porta a porta també s’estendria als barris d’Horta i Sant Antoni després que a Sarrià Vell hagi permès incrementar la recollida selectiva de residus d’un 37% a un 60%. D’aquesta manera, està previst que a finals del 2022, més de 80.000 habitants tinguin implantat aquest nou model al seu barri. Hem de tenir en compte que aquesta nova gestió incrementa la qualitat de vida als barris, ajuda a fer front als efectes de l’emergència climàtica i impulsa l’economia circular.
Com funciona la recollida porta a porta?
La recollida porta a porta consisteix a lliurar els residus ben separats davant del portal seguint un calendari preestablert per a cada fracció. A Sant Andreu de Palomar es farà recollida porta a porta de l’orgànica, els envasos, el paper i cartró i la resta. El vidre és l’única fracció que es mantindrà en contenidor a la via pública com fins ara. El barri quedarà dividit en dos sectos (nord i sud) i cada un tindrà un calendari de recollida propi.