Després d’estudiar totes les candidatures presentades, el jurat d’enguany ja ha fet públics els noms dels 30 establiments que aspiren a endur-se algun dels guardons del Premi Barcelona Restauració 2022. Concretament, ha escollit deu establiments finalistes per a cadascuna de les tres modalitats principals del premi: a la qualitat gastronòmica, a la integració al barri i al local notori o innovador. Tota la informació sobre la convocatòria, es pot trobar aquí.
Més enllà d’aquestes tres categories, com a novetat, aquest any l’organització entregarà dos premis més: la Menció Honorífica i el Premi a la Sostenibilitat. La Menció Honorífica serà atorgada a un restaurant per la seva contribució excepcional en posar en valor la restauració de la ciutat al llarg del temps, ajudant a forjar la identitat cultural pròpia del model de restauració de la ciutat i servint de guia per a futures generacions. El jurat també entregarà el Premi a la Sostenibilitat, que vol destacar les bones pràctiques vinculades als principis de sostenibilitat i economia circular.
Concretament, el jurat dels Premis Barcelona Restauració 2022 està format per un conjunt de professionals del sector presidits per la regidora de Comerç, Mercat, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín Espuña. L’acompanyen el director de Serveis de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Vázquez Asencio; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias Suriol; el president de l’associació Restaurants Sostenibles, Sergio Gil Flores; la periodista experta en gastronomia Tana Collados Lluró; l’experta en turisme i restauració Eva Ballarín, i el director de l’Observatori de l’Alimentació del Parc, Jesús Contreres Hernández.
El veredicte final es farà públic en una gran gala a la Fàbrica Moritz de Barcelona, que tindrà lloc el 18 de juliol de 2022. De moment, el jurat ha escollit deu establiments finalistes per cada modalitat, un per cada districte de la ciutat. Són aquests:
Premi a la qualitat gastronòmica
- FISMULER (Ciutat Vella): Una casa de menjars moderna on tres ex Bulli elaboren una cuina amb molt de fons camuflada entre bon rotllo, estètica i amabilitat. Per gaudir des d’un punt de vista gastronòmic i social, ja que a les nits s’anima.
- SLOW & LOW (Eixample): Restaurant gastronòmic que integra ingredients i sabors forans a la cuina de la ciutat. Al seu capdavant, el jove xef Frank Beltri, qui dinamitza l’experiència amb disciplina i molta creativitat.
- TABERNA NOROESTE (Sants-Montjuïc): El nom ho indica. Aquesta taverna treballa ingredients, idees i plats típics del nord i oest de la península -regions de procedència dels seus xefs- partint de la màgia i estil de la ciutat que els acull.
- BO PER TU CAFÈ (Les Corts): Restaurant de cuina tradicional, casolana i mediterrània. Utilitza productes de proximitat frescos i de temporada respectant les coccions per oferir un global de qualitat. Tot sense gluten i ni lactosa.
- ADOBO (Sarrià-Sant Gervasi): L’última aventura del xef Enrique Valentí ofereix una carta informal on predomina l’ús d’adobs actualitzats al segle XXI i condiments per emfatitzar el sabor de plats enginyosos.
- CAL TRAPELLA (Gràcia): Restaurant bonic que fa barri. Tot el que entra a la seva cuina prové dels mercats de Gràcia per completar una proposta de cuina catalana i de proximitat, pensada per a totes les butxaques i paladars.
- EL RACÓ DEL PEIX (Horta-Guinardó): Cuina especialitzada en l’elaboració de plats dedicats a l’arròs i al mar, encara que també n’ofereix d’altres propis del Mediterrani. Local fresc i acollidor i que compta amb una cobejada terrassa.
- BAR LA CHOLITA (Nou Barris): Molt més que un bar restaurant de barri. Local petit, però amb una cuina global, on surten des d’orelles de porc marinades fins a hummus de tomàquet. Sorpresa amb servei atent a prop de Virrei Amat.
- LA COMTAL (Sant Andreu): La Comtal respira Sant Andreu. Ho fa amb el nom, el logotip, la decoració i també amb la tria dels seus proveïdors, que ajuden a conformar una carta que té una cura especial del benestar del comensal. Per menjar bé i bo.
- RESTAURANT SANT MARTÍ (Sant Martí): Cuidat restaurant que dona servei al barri des de 1969. El seu menú diari és molt seguit, ja que per un preu raonable aporta bons ingredients i presentacions. Els més gurmets gaudiran amb el marisc.
Premi a la integració al barri
- CA L’ESTEVET (Ciutat Vella): Referent de qualitat i cuina catalana al centre des de 1890, posant la tradició i el producte com a protagonistes. Plats tradicionals com l’escudella, els macarrons o el fricandó han creat parròquia.
- ELS OCELLETS (Eixample): Un dels millors locals per entendre l’evolució de Sant Antoni. Amb una reforma el 2005, sumen gairebé 40 anys al peu del canó que parlen de la cuina de Barcelona. Punt de trobada per veïns i bohemis.
- LA CAMPANA (Sants – Montjuïc): Històric del barri. Els productes de mercat seleccionats pel mateix xef marquen una carta que canvia diàriament i que complementa un espai únic al soterrani amb volta catalana.
- LA LLIMONA (Les Corts): Amb més de 35 anys d’història, continua servint dinars i sopars a un preu i qualitat immillorables al personal d’oficina i als veïns i veïnes del barri. Diversió entre tapes.
- BAR TREZE (Sarrià-Sant Gervasi): Punt de trobada imprescindible gràcies a la seva qualitat gastronòmica, a la distribució de l’espai i al seu personal proper. També destaca per l’oferta de ginebres, que supera les 200 referències.
- BAR BODEGA RESTAURANT CAN ROS (Gràcia): Establiment fundat fa 52 anys per l’Esteve Ros i ara regentat pels cinc fills. No cal dir que és un comerç familiar i de proximitat, molt involucrat al barri. És la seu social de la colla de Sant Medir.
- EL CHIHUAHUA (Horta-Guinardó): Amb més de 15 anys de servei al barri, recrea l’ambient d’un típic poble mexicà sobre tot al sostre del local. El Chihuahua està especialitzat en cuina mexicana fusionada amb productes locals.
- RESTAURANT ESCOLA CRUÏLLA AL PUNT (Nou Barris): Bar restaurant de l’Escola de Cuina Cruïlla, a Torre Baró. És el mateix alumnat qui s’encarrega de la seva gestió i carta, demostrant les possibilitats futures del sector.
- VERSALLES (Sant Andreu): Més de 100 anys tirant canyes a Gran de Sant Andreu parlen de com ha evolucionat el barri. Una referència allotjada en un edifici modernista. El seu soterrani va servir de refugi durant la Guerra Civil.
- ECHEGARAY (Sant Martí): Plats i tapes molt cuidades en un local petit i honest, que dona protagonisme al producte de temporada, la majoria del mercat de Poblenou i de les botigues del barri. Per perdre’t en el seu pati interior.
Premi al local notori o innovador
- PLA DE LA GARSA (Ciutat Vella): Local emblemàtic situat als antics estables de l’Hostal de la Bona Sort. A principis del segle XX era una bodega de venda de vins a granel i l’any 1979 es converteix en restaurant conservant la seva proposta de cuina familiar.
- LA GASTRONÓMICA BARCELONA (Eixample): Concepte doble de restaurant on pots escollir entre un local de tapes i platets cuidats amb cuina oberta, i un altre espai d’hamburgueses prèmium maridades amb cerveses especials.
- RESTAURANT ARTURO (Sants-Montjuïc): Arturo acumula anys d’història i respecte pel millor producte. Apartat del centre de la ciutat, la seva localització és perfecta perquè la clientela gaudeixi tranquil·lament del seu plat estrella: la carn a la brasa.
- CASA PETRA (Les Corts): Casa Petra dona al barri un doble espai on trobar-se com a casa: una xarcuteria i tenda gourmet, i un restaurant gastronòmic, on podràs dinar i sopar en un ambient distès i de proximitat.
- DOS TORRES (Sarrià-Sant Gervasi): Un gastrobar i restaurant amb jardí dins una vil·la modernista de principis del segle XX. Un oasi de gastronomia cuidada que porta el segell del xef Carlos Cases des de fa més d’una dècada.
- NUA SMART RESTAURANT (Gràcia): Primer “smart restaurant” d’Europa. Nua basa la seva proposta trencadora en la utilització de les últimes tecnologies, recreant una nova forma d’entendre les relacions a l’espai del restaurant.
- NOU SOTO D’HORTA (Horta-Guinardó): Bar amb més de 30 anys d’història que aquest any ha reobert les seves portes fent una aposta clara per la bona gastronomia. Manté l’essència de bar i la terrassa. Ha sumat nova proposta i clientela.
- OVANTE (Nou Barris): Hamburgueseria prèmium amb diferents varietats basades sempre en el món del cinema, que també centra la seva decoració. La carta es completa amb acompanyaments idonis i el local, amb una terrassa que és punt de trobada.
- TOCA TECA (Sant Andreu): En un entorn de gastrobar s’amaga l’aposta gastronòmica d’un restaurant en majúscules al barri del Congrés. Producte de qualitat i respecte per la tradició tot fent l’ullet a la innovació per gaudir.
- CAN CULLERES (Sant Martí): El xef Jordi Asensio va obrir aquest espai després de la pandèmia perquè la gent del Poblenou es sentís com a casa. El nom ret homenatge a la fàbrica de coberts del barri on van treballar molts veïns i veïnes.