El Centre LGTBI de Barcelona proposa una programació d’estiu per sortir al carrer i fer xarxa

06/06/2024 - 10:12

El 6 de juny llancem un programa d’activitats que s’estendrà fins al 31 de juliol, i que recull propostes en col·laboració amb diferents centres culturals, entitats i projectes

Arriba l’estiu i amb ell l’agenda es plena de propostes fresques, per gaudir a l’aire lliure i conèixer nous espais i propostes. Al juny, a més, celebrem el mes de la diversitat sexual, afectiva i de gènere, un moment que diferents equipaments, centres culturals, entitats, projectes i col·lectius aprofiten per incloure propostes en clau LGTBIQA+. 

En aquest marc, el Centre LGTBI de Barcelona aposta per oferir una programació d’activitats pensades en xarxa i en col·laboració amb altres espais, com el Centre Cultural Albareda, la mostra de cinema FIRE!! organitzada pel Casal Lambda, o la iniciativa del Vermut Trans. 

Hem volgut recolzar-nos en el teixit d’associacions i projectes LGTBIQA+ que ja tenen un recorregut i una trajectòria a la nostra ciutat, per posar-los en valor, teixir vincles i intercanviar experiències que ens enriqueixin mútuament. 

És el cas, per exemple, de la mostra FIRE!!, un festival de cinema LGTBI posat en marxa pel Casal Lambda i que ja porta 29 edicions. Aquest any, el Festival s’estén del 6 al 16 de juny i porta per títol “Sembrar històries, collir memòries”. Comptarà amb diferents projecccions de documentals, llargmetratges i curtmetratges, així com activitats per professionals del món audiovisual i taules rodones, una de les quals se celebrarà el 13 de juny a les 18h al Centre LGTBI i porta per títol “De la Macarena a la Beyonsebe. Un recorreguait, des del cinema documental, per les dives espirituals del col·lectiu LGTBIQ+”. 

També és el cas del Vermut Trans, una iniciativa solidària que va començar l’any 2016 al passatge de Valeri Serra, i que el 2019 es va traslladar al carrer Comte Borrell, davant del Centre LGTBI, on se celebrarà aquest any el dia 6 de juliol. Al llarg de la jornada hi haurà diferents actuacions musicals amb entrada lliure i gratuïta, mentre que tota la recaptació de la barra es donarà per al projecte… 

A més, el Dia Internacional per l’Alliberament LGTBIQA+, que es commemora el 28 de juny, hem col·laborat amb el Centre Cultural Albareda en una activitat a la fresca al seu pati: la presentació de la revista Bollopop, i el concert del duet Svetlana. 

Còmic, ruta i exposicions 

També ens fa molta il·lusió anunciar que el 20 de juny a les 18h presentem la novel·la gràfica “Darrere les persianes”, que traça un recorregut breu per la història de les lesbianes a Barcelona. El còmic, amb guio d’Isabel Franc i il·lustracions de Rosa Navarro, va nèixer d’una idea original de l’activista Maria Giralt en el marc de la Jornada Anual  organitzada al Centre LGTBI el novembre de 2021. Per a nosaltres és un orgull que aquesta idea s’hagi materialitzat en un llibre, publicat per Barcelona Llibres dins de la col·lecció “Memòria en Vinyetes” i que arriba aquest mes de juny a diferents llibreries i biblioteques de la ciutat. 

Del còmic va sorgir també la ruta “Darrere les persianes”, conduïda per Maio Serrasolsas, que recorre diferents indrets de la Ciutat Vella de Barcelona que van ser importants per a les lesbianes, i construeix un relat on recull les formes de repressió, però també de cultura, celebració, activisme i resistència que han posat en pràctica des del franquisme fins al present.  

La ruta ha tingut tant d’èxit que en aquests mesos hem decidit afegir més dates, aquest cop en horari de tarda. Les places són molt molt limitades i és imprescindible inscriure’s per participar, enviant un correu a inscripcions@centrelgtbibcn.org. 

A més, continuem amb les exposicions “Encarnar la ferida”, de cymbionte i “Un archivo inexistente”, de Felipe Rivas San Martín, dues propostes que reflexionen al voltant dels dispositius per fer memòria i deixar registre i arxiu. Es podran visitar fins el 31 de juliol amb entrada lliure i gratuïta en l’horari d’obertura del Centre LGTBI. 

Una programació LGTBI que s’estén pels barris 

Totes les activitats incloses en la programació d’estiu del Centre LGTBI formen part també d’Orgull de Barri, un cicle d’activitats amb mirada LGTBIQA+ que s’estén pels diferents barris de Barcelona.  

La programació completa es pot consultar al web barcelona.cat/orgull 

ACTIVITATS 

EXPOSICIONS
Encarnar la ferida, de cymbionte colectiv_
Un archivo inexistente, de Felipe Rivas San Martín  

Del 6 de juny al 31 de juliol
Visita i entrada gratuïta  

RUTA 

Darrere les persianes. Recorrem la història de les lesbianes a Barcelona
Juny 12, 19, 26
Juliol 10, 17, 23
horari: 19h a 21h
Amb inscripcions a inscripcions@centrelgtbibcn.org

TAULA RODONA 

De la Macarena a la Beyonsebe. Un recorregut, des del cinema documental, per les dives espirituals del col·lectiu LGTBIQ+ 

13 de juny a les 18h a la Sala d’actes Centre LGTBI
En col·laboració amb la Mostra FIRE!! organitzada pel Casal Lambda

“Darrere les persianes. Breu història de les lesbianes a Barcelona”. Presentació del cómic 

20 de juny a les 18h a la Sala d’actes Centre LGTBI
Entrada lliure fins a completar aforament
 

Presentació Bollo pop + Concerts al pati – Svetlana 

18:30h Presentació BOLLOPOP
20h Concerts al pati – Svetlana (amb reserva d’entrada)
28 de juny
Centre Cultural Albareda (C/Albareda, 22) 

 A L’AIRE LLIURE  

Vermut trans
6 de juliol d’11 a 23 h
Exterior del Centre LGTBI de Barcelona (C/Comte Borrell, 22) 

 DESCARREGA EL PROGRAMA COMPLET ACÍ: Activitats_estiu_centrelgtbibcn_ProgramaDigital