La convocatòria Impulsem el que fas 2023 inclou una modalitat específica per promoure l’Alimentació sostenible i el consum responsable: la Modalitat 5. Dins aquesta modalitat, els projectes poden rebre fins al 80% del pressupost amb una quantitat màxima de 40.000 €. Com a novetat d’enguany, es podrà incloure la compra de maquinària o el cost de rehabilitació de locals, amb un màxim del 50% del pressupost total del projecte.
La Modalitat 5 de la convocatòria de subvencions Impulsem el que fas 2023 té com a objectiu l’impuls de projectes que contribueixin a avançar cap a un canvi de model de consum més responsable. En especial, es vol garantir una alimentació sana, justa i sostenible a la ciutat.
Els projectes a presentar s’encabeixen en tres submodalitats:
- Modalitat 5A. Comercialització i distribució d’alimentació sana, justa i sostenible. En aquesta modalitat, s’encabeixen els projectes que vagin encaminades a consolidar i ampliar l’oferta de productes (frescos o elaborats) locals de temporada i ecològics; facilitar la venda de proximitat; fomentar menús saludables i sostenibles; minimitzar l’impacte de la petjada de carboni; promoure i facilitar la intercooperació i el treball en xarxa; i promoure els valors del consum responsable.
- Modalitat 5B. Sensibilització i foment del consum responsable i l’alimentació sostenible. En aquesta modalitat, s’inclouen les accions que fan més accessible i realista incorporar hàbits i criteris de consum responsable i alimentació sostenible, generant un canvi en la demanda de productes i serveis per aquells que faciliten estils de vida més sostenibles amb l’entorn, la vida i l’economia de les persones i la societat.
- Modalitat 5C. Sensibilització i foment del consum responsable i l’alimentació sostenible. En aquesta modalitat, els projectes han d’implementar canvis cap a models de menjadors més sans i sostenibles als centres educatius, i/o a promoure una educació crítica envers l’actual model alimentari, tant en horari lectiu com no lectiu, i/o promoure la pràctica del consum responsable.
Com a novetat d’enguany, es podrà incloure la compra de maquinària o el cost de rehabilitació de locals, amb un màxim del 50% del pressupost total del projecte.
Totes les propostes hauran d’alinear-se tant amb els compromisos del Pacte de Milà com amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):
- Relocalització.
- Enfortiment de l’economia i agricultura local.
- Lluita contra el canvi climàtic.
- Transició agroecològica i Sobirania Alimentària.
- Sostenibilitat de la vida de les persones.
- Respecte pel territori i foment de la cultura pagesa i de la terra.
- Dret a una alimentació adequada.
A l’hora de preparar el projecte, cal també tenir en compte els documents següents:
- Estratègia Alimentació Saludable i Sostenible 2030.
- Estratègia de l’Economia Social i Solidària de Barcelona 2030.
Requisits generals dels projectes
Tots els projectes presentats a l’Impulsem el que fas han de complir els següents requisits:
- Els salaris de les persones contractades han de ser iguals o superiors a l’SMI (15.120,00 € bruts).
- En projectes de 6 a 12 mesos, les persones vinculades íntegrament, i a jornada completa, hauran de tenir contracte de treball mínim de 6 mesos.
- Els projectes s’han d’emmarcar en una tipologia d’acció de la modalitat a la qual es presentin.
- Només se subvencionarà un projecte per entitat i, en cas d’agrupació, un altre (sense liderar).
- No se subvencionen projectes que hagin obtingut subvenció en tres convocatòries anteriors, a excepció:
- Incorporació d’innovacions substancials
- Evolució del projecte
- Mesures per garantir la seva sostenibilitat a futur i fins a un màxim de 3 convocatòries.
Per revisar totes les bases i la informació sobre la Modalitat 5 d’Alimentació Sostenible i Consum Responsable, accediu a l’espai web de l’Impulsem el que fas.