L’any 2024 arriba als museus barcelonins carregat de novetats

28/12/2023 - 14:03

Mostres i espais nous, canvis en les exposicions permanents i tota mena d’activitats, en les programacions de l’any nou que arriba.

 

Ja heu fet plans per l’any vinent? Als museus municipals de Barcelona sí que n’han fet. I la programació que han preparat està plena de novetats que van des de canvis en la manera de mostrar exposicions permanents fins a l’habilitació d’espais nous d’exhibició, passant per propostes pedagògiques i activitats lúdiques per als més petits i per als adults. Tot, en uns museus de Barcelona que us prometen que, aquest 2024, si us avorriu, és perquè voleu.

Segur que entre les d’enguany descobriu una pila d’activitats noves, però n’hi ha algunes altres que ja són clàssics en els diversos museus de la ciutat i que es repeteixen, vist l’èxit de públic de les iniciatives. Així, la Nit dels Museus, una nit dedicada a la cultura que aplega els museus de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana (no feu plans per a la nit del dissabte, 18 de maig); l’iN MUSEU, una jornada de descoberta amb visites guiades per a grups a les reserves de col·leccions (2 de març); les visites als tallers de restauració i altres espais d’accés restringit de setze museus barcelonins; el cicle Creació i Museus presentat pel Grec Festival de Barcelona, que posa en contacte els fons patrimonials de la ciutat i les arts vives; o el Barcelona Dibuixa, un festival que converteix tothom en artista per un dia (tercer cap de setmana d’octubre).

A més d’aquestes activitats que són ja clàssics del calendari dels museus, enguany trobareu novetats en espais museístics com l’Arxiu Fotogràfic, que organitza durant el 2024 dues exposicions, una de comissariada per Jordi Calafell i dedicada a la fotografia familiar (“Família, amics i fotografia”) i “La ciutat imaginada de Manel Esclusa”, comissariada per Montserrat Ruiz.

Més moderns, al Castell de Montjuïc s’han posat d’acord amb l’espai de creació La Escocesa per imaginar una mostra, “Gestos fora de lloc”, amb artistes com Michael Lawton, Rosa Lendínez, el col·lectiu Radial Radiant, Juan Antonio Cerezuela, Sonia Villar i Natalia Castañeda Arbeláez. El mateix recinte acollirà el festival de música electrònica La Mostra (29, 30 i 31 de març); la quarta edició del festival de dansa Moujuïc(25 i 26 de maig); el festival de microteatre Píndoles (7, 8 i 9 de juny) i les visites al mateix Castell o al no gaire llunyà Refugi 307.

Ja heu vist la instal·lació ESPIll, Un satèl·lit per al solstici, la creació de l’estudi d’arquitectura TAKK per al Disseny Hub Barcelona? Doncs encara la podreu veure, abans no comenci una temporada amb exposicions dedicades a la sostenibilitat, i les preocupacions mediambientals que podreu veure durant l’any, entre altres cites imprescindibles sobre les quals us parlaran pròximament.

A Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, podeu visitar aquests dies l’exposició de Rossella Biscotti a cura de Joana Hurtado Cable City Dance Cable City Sea, però aviat (març) podreu veure l’exposició de l’edició 2023 del concurs d’arts visuals Premi Miquel Casablancas – Sant Andreu Contemporani. No us perdeu, el 17 de gener, a les 19 h, “Anòxia. Un preludi constant”, acció sonora i projecció de Fito Conesa.

Exposicions immersives, cel·les festes museu, activitats de contacontes per a la canalla, una mostra que recuperarà la figura de Sor Eulàlia Anzizu com a escriptora i intel·lectual i també nous espais a l’hort medieval marquen la temporada al Museu Monestir de Pedralbes.

Al Museu Etnològic i de Cultures del Món preparen un gran canvi enguany. A més d’exposicions dedicades a l’antropòloga Maya Dern o a la relectura contemporània de l’art i els objectes del passat, aposten enguany per reiniciar el museu, amb la finalitat de crear-hi un discurs sobre la diversitat cultural, des d’una perspectiva no eurocèntrica, pluridisciplinària, intercultural i oberta a la ciutadania. A la seu del museu de Montjuïc hauríeu de veure enguany (a partir del març) la mostra “Barcelona gegantera. 600 anys de gegants a Barcelona”,comissariada per Amadeu Carbó i Nico Alonso.

Al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), hi ha novetats en moltes seus patrimonials que acolliran moltes exposicions força interessants. Però la celebració principal és la del vuitanta aniversari del museu, que serà objecte d’una mostra: MUHBA 80 anys, que es podrà visitar a partir de l’abril de 2024 al MUHBA Palau Reial. El centre de l’antiga fàbrica Oliva Artés, la Sala de Calderes de la Fabra i Coats o la Casa de l’Aigua acolliran enguany també mostres noves que no us hauríeu de perdre.