El pla #BCNJove2030 s’ha definit, en gran part, amb la col·laboració del jovent de la ciutat. I és que a Barcelona hi ha gairebé mig milió de joves i adolescents d’entre 12 i 35 anys, que representen el 28,5% del total de veïns i veïnes. Així, a través de diferents processos com el Fòrum Jove BCN (2021), el Procés participatiu de la ciutadania adolescent de Barcelona, el Youth Act!, i el procés participatiu del mateix pla, 850 joves han pogut fer propostes i dir-hi la seva.
El nou Pla d’adolescència i joventut de Barcelona incorpora 73 línies d’actuació noves, 52 de seminoves i 65 de manteniment o permanents del pla anterior. Hi ha 3 eixos transversals al conjunt de les actuacions: la interseccionalitat, l’espai públic i la comunicació i informació.
Algunes de les actuacions més destacades, per àmbits, són les següents:
- Educació: impuls de l’FP dual i l’Escola de Segones Oportunitats, accions per fomentar vocacions científiques en les noies o incorporació de programes STEAM amb perspectiva de gènere.
- Habitatge: promocions d’habitatge dotacional per a joves, ajuts per fomentar l’emancipació facilitant la compra de mobiliari o electrodomèstics i reserva del 30% de les adjudicacions de lloguer assequible i de dret de superfície a la població jove.
- Salut i benestar: incorporació d’un programa d’educació emocional en totes les edats, accions per abordar la soledat no volguda en joves, accions per a la prevenció del suïcidi i programes de lleure saludable de “Barcelona, salut als barris”, adreçats a adolescents i joves en situacions de risc.
- Cultura i oci: reconeixement de les diverses realitats d’oci i cultura juvenil i creació d’una taula d’oci jove per treballar la promoció de models d’oci alternatius.
- Participació i acció comunitària: participació dels joves en els pressupostos participatius i organització d’un consell municipal anual per tractar temes relacionats amb els joves.
- Esports: manteniment de la tarifa jove als CEM fins als 18 anys i campanyes de sensibilització contra la violència en espais esportius.
- Emergència climàtica: promoció de l’alimentació sostenible i difusió i promoció dels serveis i dispositius municipals sobre la transició, l’estalvi i els drets energètics.