Informeu-vos de les novetats als museus municipals per al 2022!

07/01/2022 - 10:47

Cultura. Els museus municipals donen la benvinguda a l’any amb exposicions i activitats per a tots els públics. Els mesos vinents prepareu-vos per gaudir com mai de la cultura!

Els museus de Barcelona donen la benvinguda a l’any amb exposicions i activitats per a tots els públics. Els mesos vinents prepareu-vos per gaudir com mai de la cultura!

La crisi provocada per la pandèmia va deixar la cultura, l’any 2020, en un dels pitjors escenaris possibles. Com a resposta, l’any següent es va posar en marxa un procés de recuperació conjunt entre totes les institucions culturals de la ciutat per tal de tornar a disposar d’una oferta més que rica per a la ciutadania. Gràcies a aquest procés, Barcelona enceta el 2022 amb una programació ambiciosa que s’adreça a tot tipus de públic.

Els museus de la ciutat han confirmat una vintena d’exposicions de temes rics i variats, que van dels reptes de l’habitatge a la Barcelona del segle XX, al MUHBA, a les fotografies de gran format de Primo Levi a El Born Centre de Cultura i Memòria, o les “Altres mirades d’altres dones”, al Museu Etnològic i de Cultures del Món. A més, mantindran els programes d’activitats dirigits a públics diversos, dels infants de les escoles a la gent gran de les residències.

Calendari provisional d’exposicions als museus municipals

Arxiu Fotogràfic

 • “Fotografia i modernitat en la Barcelona del segle XIX” (títol provisional). Del 16 de juny al 23 d’octubre de 2022.
 • “Jordi Pol. L’instant decisiu”. Del 23 de novembre de 2022 al 21 de maig de 2023.

Arxiu Històric de la Ciutat

 • “FAVB: 50 anys, 50 documents”. Juliol-setembre del 2022 (dates provisionals).
 • “L’art del cartell a Barcelona. Col·lecció de cartells municipals de l’Arxiu Històric de la Ciutat”. Entre setembre del 2022 i març del 2023 (dates provisionals).

El Born Centre de Cultura i Memòria

 • “Primo Levi”. Del 29 d’abril al 26 de juny.
 • “Art i memòria” (títol provisional). De l’1 d’octubre de 2022 al 31 de gener de 2023.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

 • “L’hort medieval del Monestir de Pedralbes”. Inauguració el 3 de maig de 2022 (data provisional).

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 • “Hi havia una vegada… La ciència per als amants dels contes”. Del mes de juliol del 2022 al maig del 2023.

MUHBA

 • “La Barcelona dels polígons. Immigració, urgència social i habitatge” (títol provisional). Del mes de juny del 2022 al mes de juny del 2023.

Museu del Disseny

 • “Transgressions. Col·lecció de ceràmica contemporània del Museu del Disseny”. Primavera del 2022.
 • “El millor disseny de l’any”. Primavera del 2022.
  • “Enric Majoral, joier”. Tardor del 2022.
 • “Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat”. Tardor del 2022.

Museu Etnològic i de Cultures del Món

 • “Dones. Mirades. Fotografies” (títol provisional). Del juliol al desembre del 2022.
 • Del març al juny tindrà lloc una exposició experimental gratuïta en el marc del projecte europeu Taking Care a l’espai annex del museu situat a la recepció del carrer de Montcada.

Museu Picasso

 • “L’època blava a la col·lecció [estudi científic]”. Del 5 d’abril al 25 de setembre de 2022.

Museu de la Música de Barcelona

 • “Tot escoltant Gerhard”. De l’11 al 27 de març (data d’inauguració provisional).

Activitats de ciutat

Les mostres esmentades anteriorment se sumaran a algunes iniciatives ja consolidades que impliquen la participació de diversos establiments museístics. Així doncs, sempre que les condicions sanitàries ho permetin, durant el mes de maig tindrà lloc la catorzena edició de la Nit dels Museus. D’altra banda, el primer dissabte del mes de febrer podreu accedir a espais habitualment restringits dels museus, gràcies a l’In Museu, com les reserves de col·leccions o els tallers de restauració. Guies experts i conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals dels centres us explicaran la funció de cada espai.

I com que no existeix la cultura sense la creativitat, el festival Creació i Museus aterrarà a la ciutat per presentar un maridatge màgic entre museus i fàbriques de creació. Tampoc no hi faltarà el Barcelona Dibuixa, que a finals d’octubre aplegarà tallers i activitats relacionades amb el dibuix per a totes les edats.