Torna l'En RESiDÈNCiA! (amb algunes novetats)

07/11/2022 - 16:35

Aquest any participaran en el programa un total de 35 artistes, 16 equips de mediació, 44 docents i 460 alumnes d'ESO.

Aquest any participaran en el programa un total de 35 artistes, 16 equips de mediació, 44 docents i 460 alumnes d'ESO.

El passat 14 d’octubre va tenir lloc a la Fabra i Coats, Fàbrica de Creació, la inauguració de la 14a edició de l’En RESiDÈNCiA. Aquest any participaran en el programa un total de 35 artistes, 16 equips de mediació, 44 docents i 460 alumnes d’ESO. El programa està desplegat a set districtes de la ciutat: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

A l’acte de presentació hi van assistir el director de Cultura i Educació als Barris (Institut de Cultura de Barcelona), Sergi Diaz Plaza; el regidor d’Educació de Barcelona, Pau Gonzàlez Val; i el delegat d’Educació de Barcelona (Consorci d’Educació de Barcelona), Pere Masó i Anglada. També es va comptar amb la presència de tota la comunitat de la 14a edició d’EN RESiDÈNCiA: artistes, docents, equips de mediació i responsables del programa.

Durant la jornada també va tenir lloc la taula rodona “Jo també he estat aquí II. Transformacions EN RESiDÈNCiA”, que va comptar amb la participació d’Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors i creadora resident de la quarta edició; Jordi Lafon, artista visual resident durant l’edició 2021-2022; Mercè Gaia, professora jubilada participant del programa; i Laia Colell, d’A Bao A Qu. La conversa va ser moderada per en Carles Giner, codirector d’EN RESiDÈNCiA i un dels seus ideòlegs.

Quines són les novetats d’enguany?

  • S’hi incorporen per primera vegada tres instituts: institut El Joncar (Poblenou, Sant Martí), Consell de Cent (el Poble-sec, Sants-Montjuïc) i Sagrera Sant Andreu (Sant Andreu).
  • S’hi incorporen nous equips de mediació: la Fabra i Coats, Fàbrica de creació i el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa.
  • En el cas del districte de Sant Andreu, aquest són els artistes que duran a terme els seus projectes:

Miquel Barcelona EN RESiDÈNCiA a l’Institut Dolors Aleu
Estampa EN RESiDÈNCiA a l’Institut Vapor del Fil
Gatillo Culón EN RESiDÈNCiA a l’Institut Martí Pous
Albert Gusi EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Rec Comtal
Sara Manubens EN RESiDÈNCiA a l’Institut L’Alzina
Ninja Papel EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert
Martina Rogers EN RESiDÈNCiA a l’Institut Sagrera Sant Andreu
Xesca Salvà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Trinitat Nova

Una mica d’història

El programa En RESiDÈNCiA va ser una iniciativa de l’ICUB i es va començar a posar en marxa el 2008. El detonant per a impulsar el projecte, però, es va produir el 2006, quan es va dur a terme el “Nous Accents”, el procés d’actualització del Pla Estratègic de Cultura. Va ser després d’aquest procés quan es va conformar una taula de Cultura i Educació i es van plantar les llavors del programa. La idea? Convidar artistes ja consolidats perquè fessin estades llargues als instituts i treballessin directament amb els i les adolescents i els seus docents amb l’objectiu d’implementar processos reals de creació artística contemporània i fomentar la transformació del sistema cultural de la ciutat. Com comentava en Carles Giner fa uns mesos: “construir un nou model de relacions entre les escoles, que també són centres culturals, i els centres artístics i culturals, que també són educatius”.

Durant aquests tretze anys, el programa s’ha consolidat com un referent en el món de la creació contemporània local i aquest any encara una nova edició amb molta il·lusió i forces renovades.

Benvinguts i benvingudes, residents!