Carrega’t d’energia

01/02/2022 - 10:23

Vols reduir la factura de la llum o demanar el Bo social però no saps per on començar? Vols instal·lar-te una placa fotovoltaica a casa però desconeixes quins tràmits cal seguir? Tens un vehicle elèctric i no saps on recarregar-lo al carrer? Aquí trobaràs tots els recursos informatius, ajuts i serveis que ofereix el districte de Sants-Montjuïc perquè puguis exercir els teus drets energètics i posar el teu granet de sorra al repte de donar resposta a l’emergència climàtica mitjançant l’estalvi i l’autoconsum sostenible d’energia.

Recursos Informatius

Punts d’assessorament Energètic (PAE)

Si vols demanar el bo social però no saps com fer-ho, saber què has fer si no pots fer front a les factures de la llum o simplement vols reduir la factura de la llum, a Sants-Montjuïc tens dos punts informatius on podràs obtenir tota la informació necessària per exercir els teus drets energètics.

  • Punt d’Assessorament Energètic de Sants-Montjuïc
    Carrer d’Antoni de Capmany, 23
  • Punt d’Assessorament Energètic de la Marina
    Passeig de la Zona Franca, 185-219

Demana cita prèvia a través del telèfon al 93 000 80 54 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o per correu electrònic a paestm@bcn.cat

Calculadora energètica

Per poder començar a estalviar, primer cal saber quanta electricitat es consumeix. Aquesta eina us permetrà conèixer quanta energia consumiu, quins són els equips més consumidors de la vostra llar o si teniu una potència contractada òptima.

Mapa de recursos d’energia renovable

Per donar a conèixer el potencial generador d’energia dels edificis de la ciutat, l’Ajuntament ofereix aquest mapa que classifica els edificis segons el seu aprofitament energètic (solar fotovoltaic, solar tèrmic o minieòlic) i dona informació sobre l’energia que s’hi podria generar, l’estalvi d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i el cost estimat de la inversió que hi caldria fer.

Servei d’Informació a l’Autoconsum

A través d’aquest servei, les persones, entitats i empreses que estiguin pensant en convertir-se en autoproductores d’energia podran saber si el seu edifici té potencial energètic, els tràmits i permisos a obtenir i rebran acompanyament al llarg del procés d’instal·lació. Pots contactar el servei a través del correu electrònic autoconsum@bcn.cat.

També tens al teu abast la Guia pràctica d’instal·lacions d’autoconsum.

Moment solar

Per tal de poder facilitar, incentivar i fer realitat  les instal·lacions de generació solar, l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona i el Col·legi d’Administradors de Finques ofereixen acompanyament a les comunitats de propietaris de la ciutat durant tot el procés, des de la informació inicial sobre les possibilitats de realitzar una instal·lació solar fotovoltaica en un edifici, fins a l’execució i el manteniment d’aquesta instal·lació.

Ajuts i bonificacions

Amb vista a potenciar l’estalvi energètic i l’ús d’energies sostenibles l’Ajuntament de Barcelona ofereix tot un ventall d’ajuts i bonificacions.

En el marc de la convocatòria  dels fons europeus Next Generation, l’Ajuntament compta amb una línia específica d’Ajuts a la rehabilitació de l’edifici a l’exterior del edificis, una segona d’Ajuts a la rehabilitació de domicilis per millorar l’eficiència energètica d’interiors, una tercera per a l’Elaboració del Llibre de l’Edifici, i un quarta per a la rehabilitació de barris des del punt de vista energètic.

A més, ofereix bonificacions fiscals en l’Impost sobre béns immobles (IBI), en l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i bonificacions sobre l’Impost d’activitats econòmiques (IAE) per incentivar la instal·lació voluntària de generació fotovoltaica d’autoconsum en edificis residencials i del sector terciari. Consulta les ajudes aquí.

Si vols més informació, et recomanem que t’acostis a l’Oficina de Rehabilitació Municipal (ORM) (c. Pujades, 350) de dilluns a divendres de 8.30 a 14.30 h i els dijous fins a les 18.30 h. Per ser atès, cal demanar cita prèvia aquí.

Bo social

El bo social és un descompte que s’aplica a la factura de l’electricitat. Està regulat pel Govern d’Espanya i té per objectiu protegir aquells consumidors amb un llindar de renda baix i/o amb altres vulnerabilitats. Consulta els requisits per demanar-ho i els diferents descomptes aplicables aquí.

Bonificacions per a persones propietàries de vehicles elèctrics

Amb vista a promoure la mobilitat sostenible, l’Ajuntament bonifica la quota de l’impost dels vehicles de Zero Emissions. Així mateix, els vehicles de zero emissions gaudeixen també de preu especial a l’hora d’aparcar a les zones blaves i verdes. Pots consultar les tarifes aquí.

Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (Mes Barcelona)

A través d’aquesta eina, es vol potenciar la generació energètica fotovoltaica a la ciutat a partir de la iniciativa privada. El mecanisme s’enfoca a projectes que considerin tant grans espais (cobertes de naus industrials, logístiques, edificis d’oficines o altres espais de ciutat), com terrats i teulades d’edificis residencials, amb l’agrupació de diferents edificis residencials que, sumats, puguin fer el conjunt de la inversió manejable alhora que escalable.

Serveis

Barcelona Energia

La comercialitzadora elèctrica pública metropolitana subministra electricitat 100% d’origen renovable no només als edificis municipals sinó també a la ciutadania i a les empreses de Barcelona i de l’àrea metropolitana.

Així mateix, amb vista a potenciar l’emergència de l’autoconsum, ofereix diversos serveis a les persones que volen autoproduir energia ja sigui a través de la representació a l’hora de demanar subvencions, la instal·lació i entrega clau en mà de plaques fotovoltaiques o el seu posterior manteniment.

Pots contactar l’operador a través del correu electrònic consulta@barcelonaenergia.cat o bé a través del correu 900 906 807.

Endolla Barcelona

La xarxa de punts de recarrega de vehicles elèctrics Endolla Barcelona disposa de fins a 60 punts de recarrega d’energia en diversos aparcaments públics i emplaçaments en superfície dels barris de Sants-Montjuïc. 26 dels punts són punts de recarrega de cotxe i 34 de moto. Pots consultar la ubicació i la disponibilitat dels punts aquí. El servei es pot utilitzar a través de l’app SMOU.