Ajuda’ns a assolir la fita del Residu Zero

07/03/2023 - 13:53

Redissenyar, reduir, reutilitzar, renovar, reparar, recuperar i reciclar. Són les set ‘Rs’ de la sostenibilitat. Set accions amb les que els ciutadans i ciutadanes poden contribuir a reduir la generació de residus, augmentar el cicle de vida dels productes que consumeixen i promoure l’emergència d’una economia circular. Aquí trobaràs tots els recursos que el Districte de Sants-Montjuïc posa al teu abast per a que posis el teu granet de sorra per assolir el repte del residu zero a través de les 7 ‘Rs’: serveis de reparació de roba o joguines, serveis de recollida de residus selectiva, reutilització de vaixelles per a entitats, mercats d’intercanvi de tot tipus objectes casolans, punts de compostatge comunitari de restes orgàniques... T’hi sumes?

SERVEIS

DidalTruck a Hostafrancs
C. Callao, davant del Mercat
Dijous al matí de 10.30 a 15.30 h, cada quinze dies, davant del Mercat d’Hostafrancs, trobaràs eines i una persona especialista que t’ajuda amb els arranjaments tèxtils, per transformar peces de roba i aprendre tècniques d’Upcycling’. Tot això és el que s’ofereix des del servei gratuït DidalTruck per tal de prevenir el residu tèxtil i fomentar així l’economia circular.

Repara la teva joguina
Has perdut la roda d’un cotxet? Se t’ha trencat una peça clau del teu joc de construccions o les mans del teu ninot preferit? Al FAB Casa del Mig (Parc de l’Espanya Industrial. Carrer de Muntadas, 5) pots imprimir en 3D gratuïtament les peces de les joguines que necessitis reparar com ara botons, mans, encaixos, etc.

Servei de vaixella reutilitzable
En els actes, festes o celebracions populars sovint s’utilitzen plats i coberts de plàstic d’un sol ús que acaben a les escombraries com a rebuig, i que per tant no es reciclen. Per aquest motiu, l’Ajuntament posa a disposició de les entitats de la ciutat un servei de préstec gratuït de vaixella reutilitzable per a usar en aquestes ocasions. La vaixella reutilitzable és per a un màxim de 600 comensals i inclou diferents tipus de plats, tasses, coberts, safates, etc., que les entitats poden sol·licitar gratuïtament segons les seves necessitats. Per a més informació del servei fes una ullada aquí.

Recollida selectiva
La ciutat aposta per una recollida selectiva diferenciada en cinc fraccions amb el desplegament de contenidors diferenciats per cadascuna d’aquestes i així facilitar la gestió dels residus: orgànica, plàstics i metalls, paper i cartró, vidre i la fracció rebuig. Tens dubtes sobre a quin contenidor has de tirar algun residu?  T’ho expliquem aquí.

Punts verd de barri

Punt Verd de Zona – Deixalleria de Montjuïc
Carrer del Foc, 56
De dilluns a divendres, de 8 h a 18.30 h
Dissabtes i diumenges, de 9 h a 13 h

Punt Verd de barri de la Bordeta
Carrer del Corral, 2
De dilluns a dissabte, de 8.30 h a 14 h i de 16 h a 19.30 h

Punt Verd de barri de Sants
Carrer del Vallespir 14
De dilluns a dissabte, de 8.30 a 14 h i de 16 a 19.30 h

Punt Verd de barri del Poble-sec
Jardins de les Tres Xemeneies
De dilluns a dissabte, de 8.30 a 14 h i de 16 a 19.30 h

Punts verd mòbils
Avinguda del Paral·lel / Jaume Fabra
Dimecres de 16 a 19.30 h

Rambla Badal / carrer de Quetzal
Divendres de 16 a 19.30 h

Jardins de Can Mantega / c. Joan Güell
Dimecres de 16 a 19.30 h

Mercat de la Marina
Plaça de la Marina
Divendres, de 8.30 a 14 h

Mercat d’Hostafrancs
Carrer de Vilardell, 33
Divendres, de 8.30 a 14 h

Carrer de Numància amb Viriat
Dilluns, de 8.30 a 14 h

Plaça de la Farga
Dijous, de 16 a 19.30 h

Plaça de l’Olivereta
Dijous, de 16 a 19.30 h

Plaça de Sarah Bernhardt
Dimecres, de 16 a 19.30 h

Passeig de Sant Antoni a l’alçada del carrer Galileu
Divendres, de 16 a 19.30 h

Rambla de Badal a l’alçada del carrer de Sants
Dimecres, de 8.30 a 14 h

Rambla de Badal a l’alçada del carrer del Quetzal
Divendres, de 16.30 a 19.30 h

Riera Blanca a l’alçada del carrer de Sants
Divendres, de 16 a 19.30 h

Servei de Recollida roba a domicili
La finalitat d’aquest servei municipal és facilitar que la ciutadania pugui gestionar correctament la roba vella o que ja no utilitza donant-li una segona vida.Les peticions es poden tramitar a través del 010. La recollida la realitzen dues empreses d’inserció laboral sense ànim de lucre, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15 a 19 h (dissabtes, només al matí). La roba recollida, juntament amb la dels contenidors taronges, es tria per a diferents destinacions i se’n prioritza la reutilització i, si no, el reciclatge.

Recollida de mobles i trastos
Consulta el dia de recollida gratuïta al teu carrer aquí.

Punts de recollida de roba amiga

Mercat d’Hostafrancs
Carrer de Vilardell, 30

Mercat de la Marina
Plaça de la Marina

Punt Verd de Montjuïc
Carrer del Foc, 56

Parròquia Mare de Déu de Lourdes
Carrer de la Mare de Déu del Remei, 38

Plaça de la Bella Dorita

Parròquia Sant Àngel Custodi
Carrer del Vilardell, 381

Punt Verd de Sants
Carrer del Vallespir, 14

Parròquia de Santa Maria de Sants
Plaça de Bonet i Muixí, 10

Parròquia de Sant Joan de Vianney
Carrer de Joan Güell, 60

Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors
Carrer de Begur, 2

Parròquia de Santa Dorotea
Carrer de Santa Dorotea, 5

Carrer de Daoíz i Velarde, 14

Carrer de Joan Güell, 10

Mercabarna
Carrer Major de Mercabarna, 2

Mercabarna 1
Carrer Longitudinal, 10 (pàrquing 1)

INICIATIVES D’ENTITATS

Trocasec
Pati de la Biblioteca Francesc Boix (carrer de Blai, 34)
Tots els divendres, de 10 a 18 h
Punt autogestionat d’intercanvi de bens. Periòdicament, s’organitzen Mercats d’Intercanvi del Trocasec a la plaça del Sortidor.
Correu electrònic: trocasec@gmail.com

Espigadoras del Poble-sec
Carrer de Blai, 34
Correu electrònic: espigadoras@somlaclau.org
Col·lectiu de veïns i veïnes del Poble-sec que actuen contra el malbaratament alimentari i promouen la cultura de l’aprofitament i l’economia circular al barri. Setmanalment, recullen aliments a botigues del barri que ja no els hi poden donar ús. Periòdicament, organitzen Sopars d’aprofitament amb el material recollit. L’any 2021 l’entitat va rebre el Premi Especial Sants-Montjuïc a l’Alimentació sostenible.

Bibliocoses del Poble-sec (en preparació)
Cooperasec està posant en marxa amb les entitats impulsores de la Biblioteca de les Coses   de Sant Martí i amb el suport de Barcelona Activa una Biblioteca de les coses al barri del Poble-sec. Però què és una biblioteca de les coses? Consisteix en un espai de préstec temporal d’objectes d’ús esporàdic de tot tipus: eines de bricolatge, jardineria, oci i aventura, neteja, cuina. Els préstec són per un període de temps prefixat. El proper dimecres de 22 de març a les 18.30 h, Cooperasec organitza una sessió informativa on podràs conèixer com funcionarà. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a bibliocoses@cooperasec.org.

La teva entitat també contribueix al repte del Residu Zero? Fes-no saber a través dels nostres perfils de Twitter o d’Instagram.

A LA RESTA DE LA CIUTAT

Reparatruck
Carrer de Tamarit amb Comte Borrell
Cada quinze dies, els dijous de 10.30 a 13.30 h
Unitat mòbil d’autoreparació a disposició de tota la ciutadania. El vehicle disposa de totes les eines necessàries i compta amb una persona especialitzada disposada a ajudar i ensenyar a reparar petits electrodomèstics, aparells electrònics i bicicletes.

Renova la teva roba
Xarxa d’intercanvi de la roba que ja no fem servir, però que està en bon estat. Es realitza a la primavera i a la tardor en diferents equipaments i entitats i hi pot participar tothom que ho vulgui. A través de la xarxa es pretén promoure el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.

Renova les teves joguines
Hi ha èpoques de l’any on la compra de joguines augmenta considerablement, una d’elles és el Nadal. El programa “Renova les teves joguines” pretén participar en un canvi de forma de consum, més responsable i coherent amb un estil de vida respectuós amb els valors ambientals.

Compostatge comunitari
Els compostadors comunitaris de la ciutat de Barcelona són oberts a qualsevol ciutadà que visqui dins el barri on està situat el compostador comunitari. Per a participar-hi ha d’aportar, de forma regular o puntual, les seves restes orgàniques de cuina, plantes del balcó o del jardí. El compost generat es garbella manualment i es retorna periòdicament a les famílies participants. Totes aquelles persones que hi vulguin participar s’han d’inscriure prèviament com a família o unitat de convivència compostaire i rebre una petita formació.

Consells de prevenció
Molts dels residus que generem es poden prevenir i molts dels residus que llencem es podrien reparar o reutilitzar. Aquí trobaràs una sèrie de consells per reduir el teu malbaratament.