Setmana Santa a Sants-Montjuïc 2023

29/03/2023 - 18:08

La Setmana Santa és un dels períodes més importants del cristianisme. Commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús i té lloc entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, és a dir, el dia de Pasqua. El Diumenge de Rams se celebra l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l’últim sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió i mort, el Dissabte Sant és dia de dol i espera; finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció.

A través d’un vast i ric conjunt de pràctiques festives —processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals—, la comunitat cristiana recorda i representa els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com la passió, la mort i la resurrecció. Enguany la Setmana Santa (calendari gregorià) va del 2 al 9 d’abril. Aquests són els actes catòlics de Setmana Santa previstos als barris de Sants-Montjuïc:

Benedicció de palmes i rams (diumenge 2 d’abril):

  • De 10.30 a 12.30 hores, a la plaça del Sortidor. Ho organitza: Parròquia Mare de Déu de Lurdes.
  • A les 11 hores, a la placeta del davant de Sant Medir. Ho organitza: Parròquia de Sant Medir.
  • D’11 a 13 hores, a la plaça de Sant Cristòfol. Ho organitza: Parròquia Sant Cristòfol.
  • De 12.00 a 12.30 hores, a la plaça Can Mantega. Ho organitza: Parròquia Sant Joan Maria Vianney.
  • A les 12.30 hores, a la plaça de Bonet i Muixí. Ho organitza: Parròquia de Santa Maria de Sants.

Processó i viacrucis (divendres 7 d’abril):

  • De 8.00 a 9.00 hores, a la plaça Can Mantega, processó i viacrucis. Ho organitza: Parròquia Sant Joan Maria Vianney.
  • De 9.30 a 14.30 hores, processó des de la plaça de la Bella Dorita fins al Castell de Montjuïc. Ho organitza: Parròquia Personal per als fidels filipins.
  • De 17.30 a 19.30 hores, a la plaça de Sant Cristòfol, viacrucis. Ho organitza: Parròquia de Sant Cristòfol.
  • A les 17.30 h, a la Parròquia de Lurdes: video-audició de la Passió segons Sant Mateu de Joahnn Sebastian Bach interpretada per la Berliner Philarmoniker (2010).

Per a les persones catòliques, la Setmana Santa és un temps de recolliment, de penediment dels propis pecats, de recordar el patiment de Jesús, que és fill de Déu i que va morir a la creu; també és temps de celebrar la seva resurrecció, que representa la vida eterna al costat de Déu per a totes les persones cristianes.

Benedicció de Rams, processons i viacrucis

La benedicció de Rams es fa el Diumenge de Rams i commemora l’arribada de Jesucrist a Jerusalem per a la celebració de la Pasqua jueva. Segons la Bíblia, Jesucrist hi va entrar muntant un ase i va ser rebut amb alegria pels habitants de la ciutat, que el lloaven alçant palmes i branques de llorer i olivera.

Les processons de Setmana Santa són celebracions devocionals que commemoren diferents episodis dels darrers dies de Jesucrist, de la seva mort a la creu i resurrecció. Són celebracions religioses en què persones, principalment pertanyents a confraries i germandats, traslladen una o diverses imatges sagrades al llarg d’un recorregut pels carrers de la ciutat. Les processons han estat celebracions populars i avui dia són una tradició a la ciutat.

El viacrucis és una pràctica devocional de caire meditatiu que recorda la passió de Jesús davant les catorze estacions, que representen els episodis del camí de la creu, i que acaba amb les estacions de la crucifixió i l’enterrament.

L’esdeveniment més important de la Setmana Santa (calendari gregorià) per a les esglésies evangèliques és el culte de resurrecció (el Diumenge de Pasqua), en què moltes esglésies fan una celebració especial per commemorar Crist i Crist ressuscitat. Aquesta expressió del Crist ressuscitat els acompanya tots el dies de l’any, per això a les creus evangèliques no hi figura la imatge de Crist.

Per a les esglésies ortodoxes, la Pasqua (o Diumenge de Resurrecció) és la celebració més important de l’any. Totes les esglésies la celebren seguint el calendari julià, a diferència d’altres esglésies cristianes que segueixen el calendari gregorià. Al llarg de la setmana celebren la Divina Litúrgia, el Dijous Sant i el Divendres Sant; el Dissabte Sant celebren les vespres i matines. És habitual que el Diumenge de Pasqua es facin processons portant l’evangeli, la icona de la resurrecció i espelmes. Enguany el Diumenge de Pasqua o de Resurrecció per a les esglésies ortodoxes serà el 16 d’abril.

Una de les celebracions més importants per als testimonis cristians de Jehovà és la mort de Jesús, que és el 14 de nissan (del calendari lunar bíblic). Els testimonis no consideren com a sants els dies de la mort i la resurrecció. No celebren la resurrecció, ja que interpreten que a la Bíblia Jesús va manar celebrar la seva mort, no la seva resurrecció. Enguany el Memorial de la Mort de Jesús tindrà lloc el dimarts 4 d’abril. Podeu trobar més informació AQUÍ.

L’Església Adventista del Setè Dia aprofita les dates de Setmana Santa (calendari gregorià) per recordar els episodis i les lliçons de l’última setmana de Jesús abans de la creu. No es fan celebracions especials; a les seves esglésies dediquen moments de lectura i reflexió sobre la Paraula sobre aquest tema tan essencial, en el marc dels cultes habituals de cada dissabte.

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, coneguts com a mormons, sí que reconeixen la Setmana Santa (basant-se en el calendari gregorià), tot i que no es fan celebracions especials. Als seus centres de culte, les estaques, dediquen moments de lectura i reflexió al voltant dels darrers dies de Jesús, posant un èmfasi especial en el dia de la resurrecció.