El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH, a les que estan afectades pel virus i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida.
Les entitats i institucions de la ciutat de Barcelona que treballen i s’impliquen dia a dia amb la malaltia, organitzen activitats al voltant d’aquesta data i l’Ajuntament de Barcelona els dóna suport. Enguany el lema del manifest conjunt d’entitats i institucions de Catalunya és Reforcem el compromís.
A primera hora del matí, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida desplega, amb les principals autoritats de Catalunya i de Barcelona, dues seccions del Tapís Memorial de la sida des de les balconades de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat de Catalunya, que presidiran durant tot el dia les diferents activitats que donen visibilitat a les persones que pateixen la sida.
A continuació, al Palau de la Generalitat, té lloc l’acte institucional amb representants d’entitats i d’institucions que treballen en l’àmbit del VIH/sida i amb presència de la Regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva.
Activitats de sensibilització i contra l’estigma
El Comitè 1 de Desembre, organització que des del 1998 dona suport a les persones afectades, impulsa diferents activitats, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, per tal de sensibilitzar la ciutadania i lluitar contra l’estigma que, encara avui, pateixen moltes persones afectades, sobretot aquelles que es troben en una situació de major vulnerabilitat.
Finalment, aquest dia la ciutat llueix en vermell. La façana de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona de la Plaça Sant Jaume s’il·lumina al vespre de color vermell en solidaritat amb les persones amb Sida i els seus familiars, i també en record dels que ja no hi son.
Campanya de prevenció de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS)
Amb els avenços mèdics en els tractaments i la incorporació de noves eines preventives, s’ha millorat la supervivència i la qualitat de vida de les persones amb VIH, però des de l’Ajuntament es segueix insistint en les estratègies de prevenció i control de la infecció pel VIH de forma integrada. A Barcelona s’ha impulsat l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona, on administracions, entitats i societats científiques que intervenen en aquest àmbit, treballen conjuntament des de la mirada dels drets sexuals i reproductius i la transversalitat per millorar la salut sexual de la ciutat. En aquest marc, s’ha posat en marxa una campanya Visca el sexe lliure (d’infeccions) de sensibilització sobre les ITS, entre les quals es troba el VIH, que informa a la ciutadania sobre què i quines son les ITS, com es poden prevenir, quins serveis i recursos disposem a la ciutat per la diagnosi, detecció i tractament i tot això des d’un enfoc no estigmatitzador i del dret a gaudir d’una sexualitat lliure i plaent.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona, per la seva banda, en l’informe La salut a Barcelona 2022 indica que es van notificar 224 nous diagnòstics de VIH en residents a Barcelona, que representa un augment del 32,4% en relació al 2021, trencant amb la tendència descendent observada els anys anteriors. Pel que fa a la sida, l’any 2022 es van diagnosticar 18 casos, que representa una incidència pràcticament igual que l’any 2021.