Prevenir, detectar i tractar les ITS

PREVENIR, DETECTAR I TRACTAR LES ITS

Quan es parla d'infeccions de transmissió sexual (ITS) podem sentir incomoditat, o, fins i tot, passar vergonya per por al que puguin dir o pensar altres persones. De vegades es creen situacions en què es parla del sexe com un aspecte perillós en les nostres vides. Altres vegades, el sexe es considera un tabú i, per tant, se'ns pot fer difícil expressar els nostres dubtes o emocions sobre el tema.

El sexe, però, s'hauria d'entendre des del plaer, el respecte i la cura cap a nosaltres i cap a altres persones. Per aquest motiu, i amb l'objectiu de gaudir d'unes relacions sexuals lliures i sanes, és important disposar d'informació adequada sobre les ITS. Així, en cas que tu o una parella sexual patiu o sospiteu que patiu una ITS, sabreu què fer i a qui podeu recórrer. Les ITS es poden prevenir, detectar i tractar.

En aquest web, elaborat de forma col·laborativa des de l'Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona, trobaràs informació rellevant sobre les ITS, la seva prevenció i cura, així com un mapa de centres que ofereixen atenció urgent i enllaços a recursos on trobar informació.

QUÈ SÓN LES ITS?

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) ) engloben un conjunt d’infeccions que es poden transmetre d'una persona infectada a una altra que no ho està, a través d’un contacte estret.

La via de transmissió més habitual són les relacions sexuals amb penetració (vaginals, anals o orogenitals), però també es poden transmetre per contacte sexual sense penetració, per intercanvi de fluids corporals, o per contacte directe amb àrees de la pell o mucoses afectades per la infecció.

Com es manifesten i com es tracten les principals ITS

COM PODEM PREVENIR LES ITS?

Les ITS es poden evitar i la millor manera de fer-ho és buscar i tenir bona informació sobre què són i com prevenir-les.

Cal tenir en compte que la prevenció és important en qualsevol relació sexual, tant si és amb penetració o sense, per via vaginal, oral o anal.

La prevenció de les ITS inclou múltiples perspectives. Us oferim algunes consideracions per reduir el risc de contreure-les.

Reduïm el risc

SOSPITO QUE TINC UNA ITS, I ARA QUÈ?

Si sospites que tens una infecció de transmissió sexual o t'acaben de dir que has mantingut relacions sexuals amb una persona que està infectada, el més important és no perdre la calma: recorda que les ITS es poden detectar, tractar i curar.

Deixa't aconsellar pel personal de salut i evita buscar informació a internet no basada en evidència científica, ja que pot ser força errònia. Ves al teu CAP o a un dels centres indicats en el mapa de recursos que ofereixen atenció urgent, amb cita prèvia i sense. T’atendrà una persona professional que podrà valorar-ne els riscos i t'aconsellarà.

On puc anar?

TRENQUEM L’ESTIGMA

Sovint, quan es pensa en les ITS es pensa des de l'estigma i el desconeixement. En molts casos, aquest desconeixement ens fa creure en idees que donem per vàlides, però que no sabem si són veritat. Té sentit que ens deixem portar per falses creences que ens poden perjudicar a l'hora de gaudir de relacions sexuals lliures i segures?

Llegendes més esteses

MAPA EQUIPAMENTS

Mapa dels equipaments on es poden dirigir les persones de manera urgent per ser ateses quan tinguin una sospita d'una ITS (presenten símptomes) o hagin tingut un contacte de risc.

Més informació