Jornada Anual i 7a edició del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps
La jornada, organitzada en el marc del Pacte del Temps de Barcelona i la Xarxa d’empreses NUST, va ser introduïda i moderada per la periodista Ariadna Oltra. La conferència marc va anar a càrrec de María Ángeles Durán, Doctora en Ciències Polítiques i primera dona guardonada amb el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política 2018. La Professora Durán va centrar la seva ponència en la innovació en els usos del temps, posant en relleu que el temps és un recurs escàs i de l'eficiència del seu ús en depèn una bona part la qualitat de vida. L’objectiu de la conferència va ser mostrar que tant l'administració pública, com les associacions i les empreses tenen capacitat d'innovació per a millorar l'ús del temps, per a fer-lo més saludable, igualitari i eficient.
En el decurs de l’acte, va tenir lloc un diàleg sobre l’impacte de les mesures d’organització del temps a les empreses. Hi van participar Albert Solé, Responsable de Relacions Laborals i Portaveu de la Comissió d’Igualtat de Henkel Ibérica; Gemma Freixas, Responsable de Gestió de Personal de I+D de SEAT; Ramon Brossa, Director de Recursos Humans de la UPF Barcelona School of Management i Marc Pombo, Country Manager de VertiSub. Es va debatre sobre l’impacte i beneficis de les mesures que aquestes empreses han aplicat, i com la implementació d’aquestes, ha millorat tant els objectius de l’empresa com la qualitat de vida de les persones treballadores.
Acte seguit es va realitzar el lliurament de la 7a edició del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps. El jurat va decidir atorgar la menció especial de la Xarxa NUST a CT Ingenieros de Catalunya per haver implementat el Pla de conciliació de la vida laboral, familiar i personal, un catàleg detallat i sistematitzat de mesures de flexibilitat horària i política de serveis, incorporant eines de seguiment i avaluació.
El Premi en la categoria d’empresa de 10 a 50 persones treballadores va ser per a Blueknow, per haver implementat mesures com el teletreball, la flexibilitat horària, la formació en horari laboral, la possibilitat de gaudir de més vacances i tenir en compte la situació de les persones treballadores amb fills/es i familiars a càrrec.
En la categoria d’empresa entre 10 i 50 persones treballadores, el premi va ser per a MOST Enginyers per haver implementat l’horari europeu de 8.15h a 16.25h amb 30 minuts per dinar, facilitant que les persones treballadores guanyin qualitat de vida.
En la categoria d’empresa de 51 a 250 persones treballadores, la premiada va ser Mercabarna per haver implementat la jornada intensiva al matí tot l’any pel col·lectiu majoritari amb flexibilitat d’entrada i sortida i mantenint les 37.39h de mitjana setmanal. Es valora la trajectòria de l’empresa, que preocupada per l’accés de la dona al mercat de treball i el relleu generacional va passar l’horari del mercat de la fruita de la nit al dia en un sector tan complex com l’alimentari.
Per últim, el Premi en la categoria d’Empresa de més de 250 persones treballadores es va concedir a Unió de Mútues per haver facilitat a través del Pla d’Igualtat, un permís de paternitat ampliat per afavorir la corresponsabilitat, un permís retribuït de fins a 10 dies laborals per a la cura de persones dependents i per haver impulsat una guia de beneficis per a que totes les persones hi accedeixin.
Finalment, la periodista i moderadora Ariadna Oltra va fer una crida a totes les empreses guanyadores i al Jurat per a fer una fotografia de conjunt.