Mobilitat

Durant el desenvolupament de les obres de transformació de la plaça de les Glòries s’han previst treballs que en diferents períodes i zones afectaran el trànsit de vehicles i la circulació de vianants a la zona.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vetlla per minimitzar les incomoditats puntuals que comporten les obres, tant a partir de la planificació del projecte i la seva execució, com amb la implementació de campanyes d’informació i comunicació per anticipar i atenuar les molèsties a la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d’un espai web específic per a la informació de les obres a la ciutat i un web de Mobilitat on consultar-hi totes les afectacions.

També podeu seguir tota l’actualitat per mitjà dels comptes de Twitter @barcelona_cat, @BCN_ecologia i @BCN_Mobilitat, amb les etiquetes #obresbcn, #infotransit i #LesGlòries.

Afectacions a la Plaça de les Glòries i el seu entorn

Les obres de construcció del túnel viari a la plaça de les Glòries, comporten restriccions en els itineraris que segueixen les trajectòries de la Diagonal i la Meridiana i, de manera puntual, en els que seguien la direcció de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Arran de la construcció de les rampes d’accés al futur túnel de Glòries es produeixen diferents afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, especialment a les seves  cruïlles amb els diferents carrers i avingudes que creuen o són tangents a la futura plaça.

Aquestes afectacions impliquen canvis en la mobilitat dels vehicles, dels vianants i dels usuaris del carril bici a ambdós costats de la Gran Via.

Bicicletes a Glòries

Transport públic i vianants

Les obres de construcció del túnel de Glòries necessiten d’una implantació en superfície i com a conseqüència, la circulació dels vianants a través de la plaça es veu afectada en diferents espais.

Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via no presenten modificacions substancials, excepte en el cas del costat muntanya, on la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu senyalitzat.

El pas de vianants del carrer de Los Castillejos que creua Gran Via en sentit mar – muntanya, es veu afectat per les obres de la rampa del costat Llobregat, però es garanteixen els itineraris de creuament de la Gran Via habilitant sempre un dels passos de vianants d’un costat o altre del carrer.

A la banda Besòs de la Gran Via, hi ha quatre passos de vianants disponibles: davant la Farinera, al carrer de Ciutat de Granada, al carrer de Llacuna i, per últim, al carrer de Bilbao.

L’accés a les estacions de Metro i les parades de Bus i TRAM de la plaça de les Glòries i el seu entorn continuen funcionant normalment sense modificacions.

Els itineraris que podran fer els vianants i els usuaris del transport públic estan assenyalats en el plànol adjunt en color verd i degudament senyalitzats en els espais de l’entorn de la zona d’obres.

Totes les afectacions vinculades amb el transport públic que tinguin lloc els propers mesos seran informades prèviament.

Vianants i transport públic. Agost 2019

Vehicles

Les obres de construcció del túnel comporten una reordenació dels carrils de circulació de vehicles de la plaça de les Glòries.

En el costat Llobregat de la plaça, els laterals de la Gran Via estan suprimits en el tram comprés entre els carrer de Padilla i Ciutat de Granada. El tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Lepant i de Padilla en sentit sortida de la ciutat, obliga als vehicles, que hi circulen des del carrer de Marina, a girar pel carrer de Lepant.

La part del tronc central de la Gran Via, està afectada en el tram comprès entre els carrers de Los Castillejos i Padilla per la boca d’accés al túnel. Això implica que la circulació del tronc central en aquest punt està desplaçada als laterals a prop de les voreres, mantenint en tot moment els tres carrils de circulació per sentit.

Els treballs al costat Besòs de la plaça afecten als creuaments entre la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Badajoz i Independència, on només es poden realitzar els girs senyalitzats a tal efecte. En aquesta zona, es troben finalitzades les pantalles i cobertes del costat mar de la Gran Via i, actualment, es treballa sobre les del costat muntanya. Això implica que a mesura que avancen els treballs sigui necessari fer canvis en els carrils de circulació del tronc central.

Aquestes cobertes s’estenen de banda a banda de la calçada central de la Gran Via. Per a poder construir-les, mantenint la circulació de vehicles d’entrada i sortida, s’estan executant per seccions longitudinals de forma que, en les diferents implantacions i ocupacions en superfície de l’obra, es garanteix mantenir operatius 3 carrils en cadascun dels sentits de circulació.

Les nits del 7 al 8 i del 8 al 9 d’agost tindrà lloc un nou canvi en la circulació de vehicles del tronc central de la Gran Via. Aquesta nova situació provocarà a partir del dia 9 d’agost els canvis següents:

  1. La Gran Via d’entrada a la ciutat presentarà una bifurcació que determinarà amb quin carrer enllaçaran els vehicles, a l’altura de la plaça de les Glòries:
    • El carril de la dreta ( ) enllaçarà exclusivament amb el carrer de la Independència.
    • Els dos carrils centrals ( ) continuaran exclusivament per la Gran Via.
  2. En el carril de la dreta, els vehicles hauran de girar obligatòriament pel carrer de la Independència. Només el BUS, que tindrà un carril exclusiu, podrà continuar per la Gran Via.
  3. La incorporació de vehicles a la Gran Via, des del carrer de la Llacuna, en sentit centre ciutat, es farà pels carrils centrals, que continuen per la Gran Via ( ) i no podran enllaçar amb el carrer de la Independència.

Els vehicles que vulguin accedir al carrer de la Independència ho hauran de fer per l’avinguda Diagonal.

Tanmateix, la rambla del Poblenou, romandrà en atzucac amb accés en doble sentit de circulació entre la plaça de Valentí Almirall i la Gran Via.

Detall sentit entrada (juliol 2019):

Esquema Gran Via

Detall sentit entrada (Agost2019)

Bicicletes

Els carrils bici de la plaça de les Glòries estan afectats en ambdós sentits, per les obres. S’han habilitat itineraris alternatius senyalitzats adequadament que permeten creuar la plaça tant en direcció Llobregat-Besòs com en direcció mar-muntanya.

Es recomana utilitzar els carrils bici dels carrers de Diputació, Sancho de Àvila, Marina, Ciutat de Granada, Ribes, Diagonal, Cartagena, Consell de Cent, Meridiana i Rambla del Poblenou. Les zones ciclables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes, faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça.

Els carrils bici de la Gran Via de les Corts Catalanes estan anul·lats des de la Plaça de les Glòries fins a la Rambla del Poblenou des d’on es connecta amb la resta de la xarxa a través de la zona 30 del barri del Clot. Donat que les voreres d’aquest tram tenen una amplada inferior als tres metres, és obligatori baixar de la bicicleta per afavorir la convivència entre vianants i bicicletes. En el plànol es mostren els itineraris recomanats.

Bicicletes. Agost 2019