Mobilitat

Durant el desenvolupament de les obres de transformació de la plaça de les Glòries s’han previst treballs que en diferents períodes i zones afectaran el trànsit de vehicles i la circulació de vianants a la zona.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vetlla per minimitzar les incomoditats puntuals que comporten les obres, tant a partir de la planificació del projecte i la seva execució, com amb la implementació de campanyes d’informació i comunicació per anticipar i atenuar les molèsties a la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d’un espai web específic per a la informació de les obres a la ciutat i un web de Mobilitat on consultar-hi totes les afectacions.

També podeu seguir tota l’actualitat per mitjà dels comptes de Twitter @barcelona_cat, @BCN_ecologia i @BCN_Mobilitat, amb les etiquetes #obresbcn, #infotransit i #LesGlòries.

Afectacions a la Plaça de les Glòries i el seu entorn

Les obres de construcció del túnel viari a la plaça de les Glòries, comporten restriccions en els itineraris que segueixen les trajectòries de la Diagonal i la Meridiana i, de manera puntual, en els que seguien la direcció de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Arran de la construcció de les rampes d’accés al futur túnel de Glòries es produeixen diferents afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, especialment a les seves  cruïlles amb els diferents carrers i avingudes que creuen o són tangents a la futura plaça.

Aquestes afectacions impliquen canvis en la mobilitat dels vehicles, dels vianants i dels usuaris del carril bici a ambdós costats de la Gran Via.

Bicicletes a Glòries

Transport públic i vianants

Les obres de construcció del túnel de Glòries necessiten d’una implantació en superfície i com a conseqüència, la circulació dels vianants a través de la plaça es veu afectada en diferents espais.

Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via no presenten modificacions substancials, excepte en el cas del costat muntanya, on la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu senyalitzat.

El pas de vianants del carrer de Los Castillejos que creua Gran Via en sentit mar – muntanya, es veu afectat per les obres de la rampa del costat Llobregat, però es garanteixen els itineraris de creuament de la Gran Via habilitant sempre un dels passos de vianants d’un costat o altre del carrer.

A la banda Besòs de la Gran Via, hi ha quatre passos de vianants disponibles: davant la Farinera, al carrer de Ciutat de Granada, al carrer de Llacuna i, per últim, al carrer de Bilbao.

La finalització de les obres al Parc de les Glòries permet tenir noves zones de pas que uneixen l’avinguda Diagonal amb l’avinguda Meridiana i els carrers de Cartagena, Dos de Maig i Independència.

L’accés a les estacions de Metro i les parades de Bus i TRAM de la plaça de les Glòries i el seu entorn continuen funcionant normalment sense modificacions.

Els itineraris que podran fer els vianants i els usuaris del transport públic estan assenyalats en el plànol adjunt en color verd i degudament senyalitzats en els espais de l’entorn de la zona d’obres.

Totes les afectacions vinculades amb el transport públic que tinguin lloc els propers mesos seran informades prèviament.

Vianants i transport públic. Juny 2019

Vehicles

Les obres de construcció del túnel comporten una reordenació dels carrils de circulació de vehicles de la plaça de les Glòries.

En el costat Llobregat de la plaça, els laterals de la Gran Via estan suprimits en el tram comprés entre els carrer de Padilla i Ciutat de Granada. El tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Lepant i de Padilla en sentit sortida de la ciutat, obliga als vehicles, que hi circulen des del carrer de Marina, a girar pel carrer de Lepant.

La part del tronc central de la Gran Via, està afectada en el tram comprès entre els carrers de Los Castillejos i Padilla per la boca d’accés al túnel. Això implica que la circulació del tronc central en aquest punt està desplaçada als laterals a prop de les voreres, mantenint en tot moment els tres carrils de circulació per sentit.

Els treballs al costat Besòs de la plaça afecten als creuaments entre la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Badajoz i Independència. En aquests punts només es poden realitzar els girs senyalitzats a tal efecte. Continuen els treballs de construcció de les pantalles i les cobertes corresponents a la boca Besòs del túnel. Aquestes cobertes s’estendran de banda a banda de la calçada central de la Gran Via. Per a poder construir-les, mantenint la circulació de vehicles d’entrada i sortida s’estan executant, per seccions longitudinals de forma que, en les diferents implantacions i ocupacions en superfície de l’obra, es garanteixi mantenir operatius 3 carrils en cadascun dels sentits de circulació.

Des de finals del mes de maig s’estan executant les pantalles i cobertes del costat muntanya de la calçada de Gran Via. A mesura que avancen aquests treballs, es fan necessaris canvis en el tronc central que comporten alguns desviaments dels carrils de circulació.

Aquesta situació dels treballs a la banda muntanya provoca que la rambla del Poblenou quedi en atzucac i que s’habiliti l’accés en doble sentit de circulació entre la plaça de Valentí Almirall i la Gran Via.

Vehicles. Juny 2019

Bicicletes

Els carrils bici de la plaça de les Glòries estan afectats en ambdós sentits, per les obres. S’han habilitat itineraris alternatius senyalitzats adequadament que permeten creuar la plaça tant en direcció Llobregat-Besòs com en direcció mar-muntanya.

Es recomana utilitzar els carrils bici dels carrers de Diputació, Sancho de Àvila, Marina, Ciutat de Granada, Ribes, Diagonal, Cartagena, Consell de Cent, Meridiana i Rambla del Poblenou. Les zones ciclables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes, faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça.

Els carrils bici de la Gran Via de les Corts Catalanes estan anul·lats des de la Plaça de les Glòries fins a la Rambla del Poblenou des d’on es connecta amb la resta de la xarxa a través de la zona 30 del barri del Clot. Donat que les voreres d’aquest tram tenen una amplada inferior als tres metres, és obligatori baixar de la bicicleta per afavorir la convivència entre vianants i bicicletes. En el plànol es mostren els itineraris recomanats.

Bicicletes. Juny 2019