Mobilitat

Durant el desenvolupament de les obres de transformació de la plaça de les Glòries s’han previst treballs que en diferents períodes i zones afectaran el trànsit de vehicles i la circulació de vianants a la zona.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vetlla per minimitzar les incomoditats puntuals que comporten les obres, tant a partir de la planificació del projecte i la seva execució, com amb la implementació de campanyes d’informació i comunicació per anticipar i atenuar les molèsties a la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d’un espai web específic per a la informació de les obres a la ciutat i un web de Mobilitat on consultar-hi totes les afectacions.

També podeu seguir tota l’actualitat per mitjà dels comptes de Twitter @barcelona_cat, @BCN_ecologia i @BCN_Mobilitat, amb les etiquetes #obresbcn, #infotransit i #LesGlòries.

Afectacions a la Plaça de les Glòries i el seu entorn

La construcció de les pantalles del túnel a la zona central de la plaça comporta restriccions en els itineraris que seguien les direccions de la Diagonal i la Meridiana. Per tal de minimitzar aquesta afectació s’han habilitat itineraris alternatius que permeten rodejar la plaça i d’aquesta forma accedir als carrers i avingudes que hi conflueixen.

Arran de la construcció de les rampes d’accés al futur túnel de Glòries es produeixen diferents afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, especialment a les seves  cruïlles amb els diferents carrers i avingudes que creuen o són tangents a la futura plaça.

Aquestes afectacions impliquen canvis en la mobilitat dels vehicles, dels vianants i dels usuaris del carril bici a ambdós costats de la Gran Via.

Informació pels vianants

La circulació dels vianants a través de la plaça es veu afectada en diferents espais. Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via no presenten modificacions substancials excepte en el cas del  costat muntanya on la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu senyalitzat.

El pas de vianant de Los Castillejos que creua Gran Via en sentit mar – muntanya es veu afectat per les obres de la rampa del costat Llobregat però es garanteixen els itineraris de creuament de la Gran Via habilitant sempre un dels passos de vianants d’un costat o altre del carrer. A més, s’han eixamplat les voreres de Gran Via entre Padilla i Los Castillejos.

El pas de vianants del carrer Badajoz – Independència en sentit mar – muntanya es veu afectat directament per les obres de les pantalles de la zona central del túnel. Malgrat aquesta important afectació, el pas de vianants es garanteix en espais de l’entorn més immediat davant la Farinera, per itineraris alternatius.

Els itineraris que poden fer els vianants estan assenyalats en el plànol adjunt en color blau, per als itineraris habituals, i en verd, per als itineraris modificats. En el territori també estan degudament senyalitzats.

[:ca]Carril bici a Glòries[:es] Carril bici en Glòries

Transport públic i vianants

L’accés a les estacions i parades de Metro, Bus i Tram de la plaça de les Glòries estan en tot moment senyalitzades per als usuaris que puguin accedir des de qualsevol espai de la plaça i el seu entorn afectat per les obres.

Les parades de bus de les línies 7 i H12 habilitades a la plaça de les Glòries i a la Gran Via segueixen amb el seu funcionament habitual amb petites variacions d’ubicació de les parades provisionals.

L’accés a l’estació de Metro del centre de la plaça ha estat restituïda i es troba en funcionament sota l’umbracle. Els accessos a l’estació des de la Meridiana i des del carrer Badajoz segueixen funcionant amb normalitat.

L’estació del Tram de la Farinera funciona amb normalitat. Els accessos i sortides de la mateixa es realitzen per itineraris alternatius senyalitzats adequadament.

Totes les afectacions vinculades amb el transport públic que tinguin lloc els propers mesos seran informades al seu moment.

Els itineraris que podran fer els usuaris del Transport Públic estan assenyalats en el plànol adjunt en color verd i en el territori degudament senyalitzats.

Vianants i bus. Glories 2016-11
Vianants i bus. Glories 2016-11

Vehicles

Les obres de construcció del túnel comporten una reordenació dels carrils de circulació de vehicles de la plaça de les Glòries.

Els laterals de la Gran Via estan suprimits en el tram comprés entre el carrer de Padilla i el carrer de Ciutat de Granada. El tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Lepant i de Padilla en sentit sortida de la ciutat, obliga als vehicles que hi circulen des del carrer de Marina a girar pel carrer de Lepant.

El trànsit dels dos carrils laterals del costat muntanya de la Gran Via, està restringit entre el carrer de Sant Joan de Malta i el carrer dels Escultors Claperós, que han passat a ser exclusius per a serveis, accés de veïns als aparcaments i per a la circulació d’autobusos .

La part del tronc central de la Gran Via, en el seu costat Llobregat, està afectada en el tram comprès entre els carrers de Los Castillejos i Padilla pels treballs de construcció de les rampes d’accés al túnel. Això implica que la circulació del tronc central en aquest punt està desplaçada als laterals a prop de les voreres mantenint en tot moment els tres carrils de circulació per sentit.

Les obres de la rampa del costat Besòs de la plaça afecten els creuaments entre la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Badajoz i Independència. En aquest punts només es poden realitzar els girs senyalitzats a tal efecte.

Vehicles. Glòries 2016-11
Vehicles. Glòries 2016-11

Bicicletes

Els carrils bici de la plaça de les Glòries estan afectats en ambdós sentits, per les obres. S’han habilitat itineraris alternatius senyalitzats adequadament que permeten creuar la plaça tant en direcció Llobregat-Besòs com en direcció mar-muntanya.

Es recomana utilitzar els carrils bici dels carrers de Diputació, Sancho de Àvila, Marina, Ciutat de Granada, Ribes, Diagonal, Meridiana i Rambla del Poblenou. Les zones ciclables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes, faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça. El carril bici del carrer de Ribes s’ha connectat amb la resta de la xarxa amb la creació d’un nou tram al carrer de los Castillejos des de Gran Via fins a Casp.

Els carrils bici de la Gran Via de les Corts Catalanes estan anul·lats des de la Plaça de les Glòries fins a la Rambla del Poblenou des d’on es connecta amb la resta de la xarxa a través de la zona 30 del barri del Clot. En el plànol es mostren els itineraris recomanats.

Recordeu que per circular per voreres de menys de tres metres d’amplada és obligatori baixar de la bicicleta.

Bicicletes. Glòries 2016-11
Bicicletes. Glòries 2016-11