Mobilitat

Durant el desenvolupament de les obres de transformació de la plaça de les Glòries s’han previst treballs que en diferents períodes i zones afectaran el trànsit de vehicles i la circulació de vianants a la zona.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vetlla per minimitzar les incomoditats puntuals que comporten les obres, tant a partir de la planificació del projecte i la seva execució, com amb la implementació de campanyes d’informació i comunicació per anticipar i atenuar les molèsties a la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d’un espai web específic per a la informació de les obres a la ciutat i un web de Mobilitat on consultar-hi totes les afectacions.

També podeu seguir tota l’actualitat per mitjà dels comptes de Twitter @barcelona_cat, @BCN_ecologia i @BCN_Mobilitat, amb les etiquetes #obresbcn, #infotransit i #LesGlòries.

Afectacions a la Plaça de les Glòries i el seu entorn

Les obres de construcció del túnel viari a la plaça de les Glòries, comporten restriccions en els itineraris que segueixen les trajectòries de la Diagonal i la Meridiana i, de manera puntual, en els que seguien la direcció de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Arran de la construcció de les rampes d’accés al futur túnel de Glòries es produeixen diferents afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, especialment a les seves  cruïlles amb els diferents carrers i avingudes que creuen o són tangents a la futura plaça.

Aquestes afectacions impliquen canvis en la mobilitat dels vehicles, dels vianants i dels usuaris del carril bici a ambdós costats de la Gran Via.

Carril bici a Glòries

Transport públic i vianants

Informació pels vianants

Les obres de construcció del Túnel de Glòries necessiten d’una implantació en superfície i la circulació dels vianants a través de la plaça es veu afectada en diferents espais. El pas de vianants de la Gran Via entre el carrer de Ciutat de Granada i el Centre Cívic de la Farinera restarà anul·lat i els vianants hauran de creuar pels passos més propers situats al carrer d’Independència o al carrer de Roc Boronat.

Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via no presenten modificacions substancials, excepte en el cas del costat muntanya on la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu senyalitzat.

El pas de vianants de Los Castillejos que creua Gran Via en sentit mar – muntanya es veu afectat per les obres de la rampa del costat Llobregat, però es garanteixen els itineraris de creuament de la Gran Via habilitant sempre un dels passos de vianants d’un costat o altre del carrer.

Els passos de vianants del carrer Badajoz – Independència i del carrer Ciutat de Granada en sentit mar – muntanya es veuen afectats directament per les obres de les pantalles de la zona central del túnel. Malgrat aquestes importants afectacions, el pas de vianants es garanteix en els espais de l’entorn més immediats: davant la Farinera i davant l’accés al centre comercial de Les Glòries al carrer de Roc Boronat, respectivament.

Els itineraris per a vianants recomanats es poden consultar en el plànol adjunt marcats en color verd. Estan senyalitzats en els diferents recorreguts a les voreres i passos de vianants de l’entorn de les obres de la plaça.

L’accés a les estacions i parades de Metro i Tram de la plaça de les Glòries continuen funcionant normalment sense modificacions.

Pel que fa als serveis d’autobusos, la línia H12 en sentit Llobregat realitza tres úniques parades a la Gran Via a l’entorn de la zona d’obres: Una parada entre el carrer dels Escultors Claperós i la rambla del Poblenou situada davant el número 849 de la Gran Via, una altra al tram central de la plaça i una tercera entre els carrers de Padilla i Lepant.

Els itineraris que podran fer els usuaris del transport públic estan assenyalats en el plànol adjunt en color verd i degudament senyalitzat en els espais a de l’entorn de la zona d’obres.

Totes les afectacions vinculades amb el transport públic que tinguin lloc els propers mesos seran informades prèviament.

Vianants i bus. Glòries 2018-10-18

Vehicles

Les obres de construcció del túnel comporten una reordenació dels carrils de circulació de vehicles de la plaça de les Glòries.

Les obres de la rampa del costat Besòs de la plaça afecten els creuaments entre la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Badajoz i Independència. En aquests punts només es poden realitzar els girs senyalitzats a tal efecte.

En el costat Besòs de la plaça, continuen els treballs de construcció de les pantalles i les cobertes corresponents a la boca Besòs del túnel. Aquestes cobertes s’estendran de banda a banda de la calçada central de la Gran Via. Per a poder construir-les mantenint la circulació de vehicles d’entrada i sortida s’estan executant per seccions longitudinals, de forma que, en les diferents implantacions i ocupacions en superfície de l’obra, es garanteixi mantenir operatius 3 carrils en cadascun dels sentits de circulació. Amb aquesta finalitat, el desplaçament del tronc central de la Gran Via, sentit sortida de la ciutat, es fa de manera progressiva cap al costat muntanya. El cap de setmana del 29 i 30 de setembre es desplaça el tram entre els carrers de Badajoz i de Llacuna. Més endavant, durant el mes d’octubre es farà el desplaçament del tram entre els carrers de Llacuna i de Bilbao.

En el costat Llobregat de la plaça, els laterals de la Gran Via estan suprimits en el tram comprés entre el carrer de Padilla i el carrer de Ciutat de Granada. El tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Lepant i de Padilla en sentit sortida de la ciutat, obliga als vehicles que hi circulen des del carrer de Marina a girar pel carrer de Lepant.

La part del tronc central de la Gran Via, està afectada en el tram comprès entre els carrers de Los Castillejos i Padilla pels treballs de construcció de les rampes d’accés al túnel. Això implica que la circulació del tronc central en aquest punt està desplaçada als laterals a prop de les voreres mantenint en tot moment els tres carrils de circulació per sentit.

Vehicles. Glòries 2018-10-18

Bicicletes

Els carrils bici de la plaça de les Glòries estan afectats en ambdós sentits, per les obres. S’han habilitat itineraris alternatius senyalitzats adequadament que permeten creuar la plaça tant en direcció Llobregat-Besòs com en direcció mar-muntanya.

Es recomana utilitzar els carrils bici dels carrers de Diputació, Sancho de Àvila, Marina, Ciutat de Granada, Ribes, Diagonal, Consell de Cent, Meridiana i Rambla del Poblenou. Les zones ciclables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes, faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça.

Els carrils bici de la Gran Via de les Corts Catalanes estan anul·lats des de la Plaça de les Glòries fins a la Rambla del Poblenou des d’on es connecta amb la resta de la xarxa a través de la zona 30 del barri del Clot. Donat que les voreres d’aquest tram tenen una amplada inferior als tres metres, és obligatori baixar de la bicicleta per afavorir la convivència entre vianants i bicicletes. En el plànol es mostren els itineraris recomanats.

Bicicletes. Glòries 2018-10-18