Mobilitat

Les obres que durant anys han tingut lloc a la plaça de les Glòries han provocat diverses afectacions al trànsit de vehicles i a la circulació de vianants, així com al pas de bicicletes.

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha vetllat sempre per minimitzar les incomoditats que comporten les obres, mantenint a la ciutadania informada constantment.

Amb la finalització dels túnels viaris soterrats, que absorbeixen el trànsit de la Gran Via, les obres a Glòries fan un gran pas, que permetran acabar les obres del parc i establir una mobilitat definitiva a la zona.

L'entrada del nou túnel

Transport públic i vianants

La circulació de vianants a la plaça està afectada en diferents espais a conseqüència de l’execució de diverses actuacions a l’entorn, com les de connexió del tramvia per la Diagonal, la urbanització del parc de les Glòries i, a partir del 26 de setembre, l’ampliació del vestíbul del metro L1.

Aquestes actuacions provoquen canvis significatius en la mobilitat a l’entorn de plaça que afecten la circulació de vianants, bicicletes i transport públic.

Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via presenten noves modificacions a la banda muntanya de la plaça de les Glòries, que se sumen a les afectacions que ja hi havia a l’entorn. Cal destacar que el pas per la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu pel carrer de los Castillejos i l’avinguda Diagonal.

Tota la zona central de la plaça de les Glòries es manté tancada. La connexió entre una banda i l’altra de la plaça s’ha de fer pels passos de vianants habilitats pel davant del mercat dels Encants i els carrers de Badajoz/Independència

El 26 de setembre s’inicien els treballs d’ampliació del vestíbul del metro de la parada de Glòries i el nou accés al DHUB. Aquest fet provocarà el tall de la vorera davant de l’equipament. Per creuar d’una banda a l’altra de l’edifici, es podrà fer servir el pas posterior del DHUB. L’accés al DHUB per la plaça de les Glòries estarà tallat i caldrà fer-lo pels carrers d’Irena Sendler/Àvila.

L’accés a la parada de metro de l’L1 Glòries que hi havia a l’espai central es manté tancat. Alternativament, es disposa de dos accessos operatius: un a l’avinguda Meridiana (amb ascensor) i l’altre al carrer de Badajoz.

L’accés a les estacions de TRAM i a la resta de parades de bus de la plaça de les Glòries i el seu entorn continuen funcionant amb normalitat, sense modificacions.

Els itineraris que podran fer els i les vianants i els usuaris i usuàries del transport públic estan assenyalats en el plànol adjunt, en color verd.

Mobilitat a peu i en transport públic a Glòries

Vehicles

L’obertura del túnel en sentit Llobregat ha comportat modificacions a la mobilitat i la superfície de la plaça de les Glòries ha quedat completament lliure del trànsit privat, permetent el pas a vianants, bicicletes i transport públic (autobusos i taxis).

La principal novetat és l’eliminació dels carrils de circulació en superfície que quedaven a la Gran Via, entre el carrer Bilbao i el carrer Padilla. En aquest àmbit no hi ha trànsit de pas i només poden desplaçar-se pels laterals els vehicles de veïns, serveis, transport públic o d’emergència (tram Bilbao-Independència i tram Castillejos-Padilla)

Amb la nova configuració viària els vehicles que circulen pel túnel, en sortir, tenen l’opció de pujar pel carrer Padilla (carril dret) o bé pel carrer Marina (carril central). En línia recta per la Gran Via, des del carril esquerra, només hi poden circular els autobusos.

Abans d’entrar al túnel, a l’alçada de la Rambla de Poblenou, hi ha una sortida cap al lateral de la Gran Via exclusiva per als autobusos i els taxis. La resta de vehicles que circulen per la C-31 i vulguin accedir al lateral de la Gran Via han d’utilitzar la sortida 207 Bac de Roda/Poblenou.

Les modificacions han provocat l’eliminació del gir des de l’àmbit central de la Gran Via en sentit Llobregat cap al carrer de la Independència. Els vehicles que utilitzaven aquest itinerari per connectar amb el carrer Aragó tenen dues opcions: sortir per la sortida 207 Bac de Roda/Poblenou, continuar per Bac de Roda i després girar cap a Aragó o Mallorca; o bé seguir a la C-31 cap a l’interior del túnel i arribar a Aragó a través de Padilla o Marina.

El carrer de la Llacuna queda sense connexió amb la Gran Via en sentit Llobregat i únicament resta operatiu un carril per accedir al lateral mar, en sentit Besòs (guals i serveis). En el tram entre el carrer de Perú i la Gran Via, el carrer Llacuna es pacificarà i es permetrà la circulació només per ús veïnal i per accedir a la zona de càrrega i descàrrega del centre comercial.

Mobilitat a l'entorn dels túnels de Glòries

Bicicletes

La implantació de les obres generen modificacions dels itineraris per a bicicletes a l’entorn de la plaça de les Glòries.

La circulació, en sentit de mar-muntanya, es troba afectada per l’ocupació de la zona central de la plaça. Aquesta connexió cal fer-la pels carrils bici i els itineraris de connexió existents al pas davant dels Encants i els carrers de Badajoz i de la Independència.

En sentit cap al centre de la ciutat, es manté un carril bici per la banda de muntanya de la plaça, inscrit en el carril bus. A l’altura del pas de vianants de la Gran Via amb l’avinguda Diagonal, el carril bici queda tallat i cal desviar-se per l’avinguda Diagonal. Es pot tornar a enllaçar amb la Gran Via a partir del carril bici del carrer de los Castillejos.

En sentit Besòs: es manté el carril bici provisional a la banda muntanya, també inscrit en el carril bus, que enllaça l’avinguda Diagonal i els carrers de Badajoz/Independència. Al carrer de Bolívia s’ha habilitat un recorregut per bicicletes que facilita l’enllaç des de l’avinguda Meridiana i carrer de los Castillejos amb el carril bici de Ciutat de Granada. Per creuar la plaça es recomana fer ús dels itineraris assenyalats al plànol següent.

A l’entorn de la plaça es disposa dels carrils bici dels carrers de la Diputació, Sancho de Ávila, la Marina, Los Castillejos, Ciutat de Granada, Ribes, l’avinguda Diagonal, els carrers de Cartagena i el Consell de Cent, l’avinguda Meridiana, la rambla del Poblenou i la Gran Via. Les zones pedalables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça.

A les zones on la vorera té una amplada inferior als 3 metres, és obligatori baixar de la bicicleta per afavorir la convivència entre vianants i bicicletes. En el plànol es mostren els itineraris disponibles a l’entorn de la plaça.

Mobilitat en bicicleta a Glòries