Mobilitat

Durant el desenvolupament de les obres de transformació de la plaça de les Glòries s’han previst treballs que en diferents períodes i zones afectaran el trànsit de vehicles i la circulació de vianants a la zona.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vetlla per minimitzar les incomoditats puntuals que comporten les obres, tant a partir de la planificació del projecte i la seva execució, com amb la implementació de campanyes d’informació i comunicació per anticipar i atenuar les molèsties a la ciutadania.

L’Ajuntament de Barcelona disposa, a més, d’un espai web específic per a la informació de les obres a la ciutat i un web de Mobilitat on consultar-hi totes les afectacions.

També podeu seguir tota l’actualitat per mitjà dels comptes de Twitter @barcelona_cat, @BCN_ecologia i @BCN_Mobilitat, amb les etiquetes #obresbcn, #infotransit i #LesGlòries.

Afectacions a la Plaça de les Glòries i el seu entorn

Les obres de construcció del túnel viari a la plaça de les Glòries, comporten restriccions en els itineraris que segueixen les trajectòries de la Diagonal i la Meridiana i, de manera puntual, en els que seguien la direcció de la Gran Via de les Corts Catalanes.

Arran de la construcció de les rampes d’accés al futur túnel de Glòries es produeixen diferents afectacions a la Gran Via de les Corts Catalanes, especialment a les seves  cruïlles amb els diferents carrers i avingudes que creuen o són tangents a la futura plaça.

Aquestes afectacions impliquen canvis en la mobilitat dels vehicles, dels vianants i dels usuaris del carril bici a ambdós costats de la Gran Via.

Bicicletes a Glòries

Transport públic i vianants

Les obres de construcció del túnel de Glòries necessiten d’una implantació en superfície i com a conseqüència, la circulació dels vianants a través de la plaça es veu afectada en diferents espais.

Els itineraris que segueixen longitudinalment la Gran Via no presenten modificacions substancials, excepte en el cas del costat muntanya, on la vorera de la Gran Via d’accés a l’avinguda Diagonal es fa per un tram d’escales. Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) disposen d’un itinerari alternatiu senyalitzat.

El pas de vianants del carrer de Los Castillejos que creua Gran Via en sentit mar – muntanya, es veu afectat per les obres de la rampa del costat Llobregat, però es garanteixen els itineraris de creuament de la Gran Via habilitant sempre un dels passos de vianants d’un costat o altre del carrer.

La vorera de la Gran Via banda muntanya, entre la rambla del Poblenou i el carrer de Sant Joan de Malta, està tallada degut a la reordenació de carrils del tronc central de circulació. Alternativament, es disposa d’un itinerari senyalitzat adequadament per la rambla del Poblenou, plaça de Valentí Almirall i carrer de Sant Joan de Malta.

L’accés a les estacions de Metro i TRAM de la plaça de les Glòries i el seu entorn continuen funcionant normalment sense modificacions. En el cas del bus, la parada de l’H12 i N2, que s’havia desplaçat temporalment al costat de la parada del tramvia de La Farinera, ha estat traslladada a la seva ubicació habitual, al costat del centre comercial.

Els itineraris que podran fer els vianants i els usuaris del transport públic estan assenyalats en el plànol adjunt en color verd i degudament senyalitzats en els espais de l’entorn de la zona d’obres.

Totes les afectacions vinculades amb el transport públic que tinguin lloc els propers mesos seran informades prèviament.

Vianants i Transport Públic. Maig 2021

Vehicles

Les obres de construcció del túnel comporten una reordenació dels carrils de circulació de vehicles de la plaça de les Glòries.

En el costat Llobregat de la plaça, els laterals de la Gran Via estan suprimits en el tram comprés entre els carrer de Padilla i Ciutat de Granada. El tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Lepant i de Padilla en sentit sortida de la ciutat, obliga als vehicles, que hi circulen des del carrer de Marina, a girar pel carrer de Lepant.

La part del tronc central de la Gran Via, està afectada en el tram comprès entre els carrers Castillejos i Padilla per la boca d’accés al túnel. Això implica que la circulació del tronc central en aquest punt està desplaçada als laterals a prop de les voreres, mantenint en tot moment els tres carrils de circulació per sentit.

Els treballs al costat Besòs de la plaça afecten als creuaments entre la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Badajoz i Independència, on només es poden realitzar els girs senyalitzats a tal efecte. També en aquest costat, l’execució de la rampa de sortida del túnel, a la banda mar, fa necessària una reordenació dels carrils de circulació a l’altura de la rambla del Poblenou, on es desplaça tot el tronc central cap a la banda muntanya. Amb aquests canvis, el lateral de la banda mar de la Gran Via és accessible des del carrer Ciutat de Granada i des del carril dret del tronc central de circulació.

Vehicles. Maig 2021

Bicicletes

Els carrils bici de la plaça de les Glòries estan afectats en ambdós sentits, per les obres. S’han habilitat itineraris alternatius senyalitzats adequadament que permeten creuar la plaça tant en direcció Llobregat-Besòs com en direcció mar-muntanya.

Es recomana utilitzar els carrils bici dels carrers de Diputació, Sancho de Àvila, Marina, Ciutat de Granada, Ribes, Diagonal, Cartagena, Consell de Cent, Meridiana, Rambla del Poblenou i Gran Via, entre el carrer de Badajoz i la rambla del Poblenou. Les zones ciclables del Clot, de circumval·lació de la plaça de les Glòries i els passos habilitats com a itineraris per a bicicletes, faciliten la connexió entre els diferents carrils bici dels carrers i avingudes que conflueixen a la plaça.

A les zones on vorera té una amplada inferior als tres metres, és obligatori baixar de la bicicleta per afavorir la convivència entre vianants i bicicletes. En el plànol es mostren els itineraris recomanats.

Bicicletes. Maig 2021