• Gran Via de les Corts Catalanes, 796 / Carrer de Lepant, 186-188. Parròquia de la Mare de Déu del Roser, altar
  • Eixample
  • Altres tècniques de mosaic
  • Segona meitat del segle XX
17 imatges | 2 participants
(Foto: T. Mayral)

(Foto: T. Mayral)

MOSAIC
Descripció: plafons situats darrera l’altar major  i a la part superior de l’absis. Els mosaics estan realitzats amb tessel·les daurades de vidre i peces de ceràmica esmaltada tallades a mode de “opus sectile”, llises o amb relleu. Al llarg mosaic situat darrera l’altar major, s’hi representen escenes de l’Antic i del Nou Testament així com del personatge a qui està dedicada la parròquia. Començant per l’esquerre, veiem la lluna, estels, el mar i animals  que fan referència a l’Eden -peixos, un antílop i una serp. Un arbre separa l’escena següent, on s’hi veuen representats Eva i Adam sota l’Ull de la Providència. L’escena següent mostra l’arca de Noè sota un arc de sant Martí, amb un colom, símbol del pau. El centre de la composició està ocupat per un crismó amb un peix i les lletres alfa i omega. A continuació, trobem una escena amb la Verge, l’Infant i sant Josep i tot seguit l’Agnell de Déu, una espelma i la inscripció “Al·leluia”. La composició acaba amb una representació de la Mare de Déu del Roser i una fortificació, potser en al·lusió al poble medieval on va aparèixer per primera vegada aquesta advocació de la Mare de Déu a sant Dominic.

El mosaic a la part superior de l’absis representa la figura de la Mare de Déu del Roser, dempeus, amb l’Infant als braços que sosté una rosa blanca a la mà dreta. La figura de la mare de Déu està envoltada de diversos símbols i atributs.
Època: 1974
Autor: Pau Macià, pintor; Armand Oliviè Milián, mosaïcista (signat “Macià 74” i “Olivè·Milián 74”)
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri 
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA. Entrevista amb Armand Olivé Milián, 9 de maig de 2019 [En línia].

EDIFICI
Arquitecte: Enric Sagnier i Villavecchia, projecte inicial
Època: 1923-1924: edifici original; reconstrucció: 1945-49.
Ús original: religiós
Font de la informació: 
Cadastre.
POBLES DE CATALUNYA (17/12/2018). Església de la Mare de Déu del Roser (Barcelona) [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
DE LA FUENTE, V. (2023). “Un museu a l’aire lliure: Marinarenys (1975), mosaic d’Armand Olivé Milián i altres obres de ceramistes pels carrers d’Arenys de Mar“. A: La peça destacada del mes, maig de 2023, Museu d’Areny de Mar (ed.) [En línia].
MARTÍN CORNELLA, A (2022). «La urbanització Castillejos i els mosaics d’Olivé- Milián». Singladures: Revista d’història i patrimoni cultural de Vilassar de Mar i el Maresme, núm. 37, p. 145-169 [En línia].
RONDALLER (28/9/2018). Color fragmentat (1) [En línia].
RONDALLER (28/9/2018). Color fragmentat (2) [En línia].
RONDALLER (18/5/2020). Color fragmentat (3) [En línia].
RONDALLER (2/6/2020). Color fragmentat (4) [En línia].

Última actualització de la pàgina: 13/2/2024