Barcelona Ciutat de la Literatura organitza una exposició al Festival de Biblioteques de Manchester

Dedicada als refugis antiaeris, es podrà visitar tot el mes de juny.

La Biblioteca Eccles, a la població del mateix nom, a tocar de Manchester, acull aquest mes de juny l’exposició titulada “Els refugis antiaeris de Barcelona: de la Guerra Civil espanyola al Blitz“. L’organitza Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, i es fa amb motiu del Festival de Biblioteques de Manchester 2024. Serà oberta al públic fins al darrer dia de juny.

La mostra posa de manifest com el model de refugis antiaeris de Barcelona construïts amb motiu de la Guerra Civil va ser descartat pel govern de Churchill per a la Segona Guerra Mundial, per raons socials i polítiques i no per raons tècniques. Els refugis col·lectius subterranis, on varen confluir totes les classes socials, desafiaven alguns dels valors dominants de la classe alta britànica. Aquest és un gran indicador que el model de refugis no només és una tècnica de construcció, sinó també un mirall de les societats. És per això que aquesta exposició pot explicar no només una connexió entre Catalunya i la Gran Bretanya, sinó que també pot oferir una reflexió comparativa més global sobre els valors de les societats en guerra.

L’exposició, eminentment fotogràfica, revela, des d’una perspectiva artística, la xarxa de refugis antiaeris subterranis, intensament bombardejada entre 1937 i 1939 per les forces aèries italianes i alemanyes. Els refugis mostren un patrimoni cívic, històric i arquitectònic que es va convertir en centre de debat a tot Europa, just abans de la Segona Guerra Mundial.

Per a més informació, cliqueu l’enllaç.