El projecte "Aparadors, més que façanes!" vol dinamitzar comercialment els carrers del Raval

Quan

13/09/2018

El comerç com a peça clau per regenerar un barri. Per fer realitat aquesta idea, un conjunt d’entitats del barri del Raval, amb el suport de l’Ajuntament, treballen en la realització del projecte “Aparadors, Més que Façanes”. Es tracta d’una iniciativa de desenvolupament econòmic sostenible i de formació i inserció laboral amb una visió comunitària. L’objectiu és intervenir sobre els locals comercials, l’espai públic i també l’habitatge per dinamitzar comercialment els carrers del Raval, fet que ha de contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen al barri.

L’actuació sobre els locals comercials i l’espai públic va fer els primers passos l’any 2016, amb la creació del projecte “Aparadors, més que façanes” a càrrec de la cooperativa d’iniciativa social Impulsem i una altra cooperativa, la Boqueria Taller d’Arquitectura, junt amb l’associació de comerciants Fem Raval, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de Barcelona Activa. El proper Nadal es podran veure els primers resultats al carrer Carretes, i per proximitat, als carrers Amàlia, Cera i Aurora.

Les entitats treballen actualment amb dues estratègies: la promoció de projectes locals i d’economia social, i la potenciació dels comerços del carrer, amb una intervenció sobre façanes dels locals i persianes.

Participació de propietaris de locals

Des de fa mesos, l’equip d’Impulsem i del taller Boqueria ha anat contactant amb els propietaris de locals tancats i també dels que actualment es fan servir com a magatzems. La idea és reobrir el màxim possible d’aquests espais a les plantes baixes amb noves activitats econòmiques, per exemple amb negocis creats per emprenedors, amb objectius socials, en favor d’un consum sostenible i responsable, o amb base en l’economia circular. Per ara, els organitzadors compten amb la participació d’una desena de propietaris de locals al Raval.

El primer pas en aquesta direcció ha consistit en aconseguir la cessió, per part dels propietaris, dels espais dels aparadors dels locals per mostrar noves iniciatives econòmiques. A través d’un programa creat per les dues cooperatives, Impulsem i Taller Boqueria, es formarà una quinzena de joves del barri perquè realitzin els aparadors.

Aparadors de noves activitats econòmiques

Els nous aparadors mostraran productes de nous negocis que tenen viabilitat econòmica i que promouen emprenedors. La formació, que és la part social del  projecte, està previst que comenci a finals de setembre.

Cal recordar que el districte de Ciutat Vella promou també una iniciativa per impulsar la creació d’activitats econòmiques sostenibles en locals situats en planta baixa als barris del Raval Sud i Gòtic Sud. Recentment, va obrir un concurs per a la presentació de projectes d’activitat econòmica i actualment hi ha obert un altre projecte que preveu l’adquisició de locals per al programa Baixos de Protecció Oficial. Es tracta també d’una acció que ha de permetre lluitar contra la gentrificació comercial i veïnal i el monocultiu econòmic. 

L’experiència de “MuchaFibra”

Ja fa més de 10 anys que la Virginie Verrier va crear una associació sense ànim de lucre al carrer Carretes del Raval, l’espai “MuchaFibra”,​ ​un taller de 250 metres quadrats des d’on promou, dinamitza i potencia activitats de l’àmbit del disseny i la moda. Explica que el seu objectiu és apoderar la gent que hi està interessada en aquesta activitat econòmica perquè pugui crear el seu propi projecte professional, des de l’òptica d’un consum responsable. ​Va ser també el primer coworking de dissenyadors de moda d’Espanya en el moment de la seva creació el 2008.​ ​Serà un dels locals on es durà a terme una de les intervencions del projecte “Aparadors, més que façanes” per mostrar l’activitat i els productes que sorgeixen ​de "MuchaFibra".

El local és una botiga, perquè la Virginie dissenya i ven les seves col·leccions. També és un espai de coworking, ja que l’ofereix a altres emprenedors perquè puguin treballar-hi i fer les seves tasques creatives. És un lloc de formació, perquè s’hi imparteixen cursos sobre costura, des del més senzill a nivells experts: costura bàsica, creació de bikinis, marroquineria, llenceria, roba de fitness, brodats en pedreria, patronatge, entre d’altres temàtiques.

A més, la Virginie organitza cada any un seminari o workshop amb la participació d’especialistes en el disseny de moda que transmeten els seus coneixements a professionals de firmes espanyoles que acuden a les trobades. Finalment, a través de convenis amb escoles de moda, els estudiants acuden al local per entrar en contacte amb els fonaments de la indústria i el món laboral.

La Virginie Verrier  ja fa 7 anys que, per pròpia iniciativa, va arribar a acords amb els propietaris de locals del seu carrer per poder instal·lar plantes a les façanes al llarg del carrer Carretes, que ofereixen la imatge d’un espai que es cuida. Avui hi ha unes 90 plates arreu del barri. Els testos es reguen amb el suport de diversos veïns. Gestos que creen noves mirades sobre el carrer.