Homes per l’equitat de gènere
- Direcció del Programa de Dona de la Direcció d’Equitat Social i Salut
El projecte Canviem-ho és una intervenció grupal que, des de la perspectiva de gènere, està dirigida als homes de la ciutat de Barcelona que estan en situació de pre-part. La pràctica facilita als homes un espai propi on poder treballar al voltant de la paternitat des de l’experiència masculina. Aquests grups, que es realitzen a diferents districtes de la ciutat, són una oportunitat per als homes de prendre consciencia de la paternitat i la relació existent amb la seva pròpia identitat masculina.
L’objectiu del projecte és aconseguir un major grau d'implicació dels homes en la criança i cura dels fills/es des de l'embaràs, millorant les seves capacitats parentals i afectives. Canviem-ho ajuda a detectar i atendre les necessitats dels homes en relació a la seva paternitat, necessitats que sintonitzen amb el canvi social respecte a la coparticipació en la criança de les criatures per aconseguir una societat més igualitària i coresponsable en els processos relacionats amb la maternitat-paternitat. La finalitat última és que els homes estiguin implicats en la seva paternitat d'una manera responsable, present i afectuosa.
Aquesta pràctica està vinculada amb: igualtat de gènere, gestió de temps, prevenció, salut, paternitat, ciutat.
El projecte Canviem-ho es desenvolupa a partir de l’any 2009, en un context de profunds canvis en el concepte de família. La disminució de la natalitat, la consolidació dels models heterogenis de família, així com la reformulació dels conceptes de paternitat/maternitat marquen un nou escenari de relacions entre dones i homes que assumeixen una nova realitat: la criança compartida. Diferents recerques en l'àmbit de les masculinitats han mostrat la importància de la implicació dels homes en la cura dels fills i filles, tant pels efectes positius en les pròpies criatures, com en el funcionament de la família i en els propis homes. El moment del naixement dels fills és un moment idoni per al canvi de conductes i rols dels homes cap a posicions més igualitàries.
En aquest context, i davant la manca de polítiques sostingudes que promoguin la reflexió sobre el model de masculinitat i paternitat, neix el projecte Canviem-ho. La Direcció del Programa de Dona, el Servei d’Atenció a Homes per a la promoció de relacions no violentes (Ajuntament de Barcelona) i els diferents Centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona (Institut Català de la Salut) es plantegen elaborar, implementar i avaluar un programa específic per impulsar una paternitat responsable com una estratègia fonamental per afavorir la coresponsabilitat en la cura de les criatures.
L’objectiu general del projecte és aconseguir un major grau d'implicació dels homes en la criança i cura dels fills/es des de l'embaràs, millorant les seves capacitats parentals i afectives.
Per la seva banda, els objectius específics són:
- Revisar els rols i estereotips de gènere que dificulten l'atenció dels fills/es i la implicació en les responsabilitats domèstiques i educatives.
- Prevenir possibles comportaments associats en el moment del naixement i cura dels fills/es, com la violència de gènere, abús de drogues i alcohol o psicopatologies, així com conductes de risc o negligència, tant cap a ells mateixos com cap a altres membres de la família.
- Reflexionar amb els homes respecte la importància de la seva implicació en tot el procés de cura dels seus fills/filles.
Pel que fa al col·lectiu destinatari, el projecte està dirigit a homes futurs pares, les parelles dels quals estan entre les setmanes 15-20 de gestació i segueixen el control i seguiment de l'embaràs en els Centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona. L’abast territorial del projecte comprèn el nivell de ciutat.
Etapes
El projecte Canviem-ho s’inicia el 2008 amb un procés de diagnòstic, a través de dos instruments. D’una banda, un grup de discussió de professionals del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, que va permetre obtenir informació sobre les percepcions respecte a les necessitats detectades en els homes usuaris. D’altra banda, es van realitzar entrevistes semiestructurades amb homes que acudien a les consultes per saber les seves demandes i necessitats concretes. Amb tota la informació recollida, es va dissenyar una intervenció grupal amb homes en sessions de 2 hores, una vegada per setmana. A continuació se sintetitza el procés d’implementació:
Sessió informativa
En aquesta reunió s'aprofita perquè els homes es puguin conèixer entre ells, iniciar el treball grupal amb alguna dinàmica que els permeti poder expressar les seves necessitats, preocupacions i/o pors i explicar el funcionament del grup.
Sessions 1-6
- La construcció social de la masculinitat i la paternitat.
- Com fem de pares? Aspectes pràctics en el pre-part i el post-part.
- Les emocions durant l'embaràs i la comunicació en la parella.
- Sexualitat i embaràs.
- La conciliació i la corresponsabilitat.
- Devolució i tancament.
Seguiment i valoració
Al cap de 6 mesos d'acabar la intervenció es realitza un seguiment grupal amb els homes i les seves criatures per valorar com estan en aquest moment i valorar el grup amb un temps de marge.
Actors implicats
Aquesta pràctica està impulsada per la Direcció del Programa de Dona, de la Regidoria de Dona i Drets Civils (Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esport, Ajuntament de Barcelona). Compta amb la participació del Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR) de l'Institut Català de Salud (Generalitat de Catalunya).
A continuació se sintetitza de forma esquemàtica l’univers d’actors implicats en el projecte:
- Direcció del Programa de Dona - Impuls
- Programa d’Atenció Salut Sexual i Reproductiva - Desplegament
Recursos
El projecte Canviem-ho es desenvolupa sota el criteri d’optimització de recursos, amb una relació entre els mitjans utilitzats i els objectius plantejats (cost-benefici) que resulta positiva. Pel que fa a la intervenció grupal, els recursos principals són les persones: una llevadora o llevador per part del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (Institut Català de la Salut) i un psicòleg del Projecte Canviem-ho (Direcció de Dona de l'Ajuntament de Barcelona). El recursos materials que s’utilitzen són principalment destinats a l'edició i impremta del tríptic divulgatiu i el material utilitzat durant les sessions grupals (bolígrafs, retoladors, paperògraf, etc.).
El projecte Canviem-ho s'ha desplegat a través de 15 grups de pares repartits per diferents Centres d'Atenció Primària de la ciutat de Barcelona (CAP Sant Andreu, CAP Pare Claret, CAP Manso, CAP Sagrada Família i CAP Sagrera) amb una participació mitjana de 10 homes aproximadament per grup. El total de pares que han rebut com a mínim una sessió grupal és de més de 250 homes.
La pràctica ha tingut impacte significatiu en el col·lectiu destinatari i en el funcionament de les organitzacions responsables. D’una banda, l’avaluació de satisfacció ha detectat que els homes participants valoren la importància de l’experiència grupal i poder trobar un grup on poder plantejar dubtes i dificultat i on poder treballar en relació a la paternitat, la preparació al naixement i el post-part. D’altra banda, actualment s’analitzen els resultats dels qüestionaris autocomplementats, que avaluen la ideologia de gènere, ajust de parella, coresponsabilitat i sexualitat. Finalment, cal esmentar que en els grups s'aposta per una metodologia que inclou activitats grupals i dinàmiques participatives que permeten treballar les esferes actitudinals i emocionals. Es fomenta així l'aprenentatge grupal, els processos de col·laboració/recolzament i l’establiment d’una relació més igualitària i d'aprenentatge mutu entre els participants i les persones dinamitzadores.
Entre les fortaleses del projecte Canviem-ho, destaca l’adopció de la perspectiva de gènere com una manera d’afavorir la coresponsabilitat en la cura de les criatures i com a palanca de canvi per part dels homes cap a posicions més igualitàries. Destaca també la capacitat de desenvolupar un disseny adaptat a les necessitats reals dels homes, així com una metodologia de les sessions de grup de caràcter dinàmic que facilita la cohesió grupal i la promoció d’una participació activa dels homes en els grups.
Per la seva banda, una de les dificultats més importants que ha experimentat el projecte és la captació dels homes i el fet de poder assegurar la presència continua dels participants durant les diferents sessions grupals. Aquests reptes s’han gestionat a partir de diferents alternatives: la realització d'un tríptic informatiu del grup, la convocatòria massiva d'homes a una sessió informativa i la formació dels diferents professionals amb l’objectiu que tinguessin la màxima informació per desenvolupar una bona atenció i captar homes per al grup.
Finalment, pel que fa a la transferibilitat i els processos d’aprenentatge desenvolupats per Canviem-ho, cal esmentar la incorporació dels homes-pares en la criança dels seus fills/es com a element fonamental per potenciar la vinculació, el compromís i la responsabilitat en tot el procés de paternitat. Es contribueix així al desenvolupament de comportaments més saludables des d'una perspectiva biopsicosocial dels homes, de les dones i dels seus fills/as. Finalment, es fomenten els valors socials i referents positius de masculinitat, que serveixin d'alternativa sòlida i efectiva al model tradicional masculí hegemònic.
Evolució
Actualització 2017
A nivell metodològic, d’actors implicats i de recursos, la pràctica s’ha mantingut estable. Cal destacar, però, que hi ha hagut un augment progressiu de professionals implicats i de grups participants.
L’any 2016 es va publicar la Guia per a la Conducció de Grups d’Homes disponible online, fet que facilita la posada en pràctica del projecte a altres professionals que vulguin implementar-lo.
El 2017 s’ha iniciat un estudi sobre la millora del benestar en les persones que participen en el projecte (es preveu que els resultats estaran disponibles a partir del maig del 2018).
Última actualització a juliol 2022
La pràctica continua desplegant-se com està descrita en aquest document. A més ofereix un conjunt d’activitats i recursos en línia, per abordar aquestes temàtiques, disponibles de manera gratuïta per a les persones interessades a treballar aspectes com la masculinitat (o les masculinitats), les violències masclistes, la democratització de les cures i la implicació dels homes en la justícia de gènere.
Pel que fa a la transferibiltat, la pràcitca ha rebut diferents consultes que provenen de l'Àrea, d'altres àrees i districtes, de la resta de la ciutat, de la resta de Catalunya i de la resta de l’estat.
- Inicial: Bàrbara Roig
- Actual: Esteve Segura Xatruch – 932564649 – esegura@bcn.cat