Projecte escales

Per una convivència saludable

Promogut per: 
  • Centre de Serveis Socials Clot-Camp de l’Arpa del Institut Municipal de Serveis Socials
Presentació: 

El projecte "Escales" desenvolupa un abordatge integral de les dificultats de convivència en l’àmbit veïnal derivades de problemàtiques de salut mental. Des de l’any 2011, els Serveis Socials del Clot-Camp de l’Arpa impulsen un projecte per abordar els conflictes a les escales de veïns on poden viure persones aïllades amb trastorns mentals no diagnosticats ni tractats. Donada la important quantitat de demandes veïnals i la complexitat de les situacions, el projecte "Escales" estableix uns canals d’actuació coordinats entre tots els serveis implicats o coneixedors d’aquest tipus de casos. Hi participen serveis de l’àmbit de la salut, salut mental, serveis socials, serveis especialitzats, Projecte d’intervenció comunitària intercultural Clot i Camp de l’Arpa, Districte Sant Marti, així com diverses entitats socials en el camp de la salut mental, etc. Un altre element clau és la participació dels veïns i veïnes afectats per aquestes situacions. El projecte ha contribuït a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades.

Aquesta pràctica està vinculada amb: serveis socials, mediació, prevenció, salut mental, treball en xarxa, districte

Context: 

El projecte "Escales" neix davant la detecció, per part dels Serveis Socials del Clot-Camp de l’Arpa, de nombroses demandes respecte de situacions conflictives derivades de la mala convivència veïnal amb persones que pateixen algun trastorn de salut mental. Les instàncies i queixes feien referència sobretot a situacions generades per persones que viuen soles, aïllades, i que tenen majoritàriament algun tipus de trastorn. Situacions que, en alguns moments, també arriben a serveis socials derivades directament d’hospitals.

En general, es tracta de persones soles, molt deteriorades, alguns amb Síndrome de Diògenes, d’altres amb trastorns mentals complexos. Davant les situacions de conflicte, les comunitats de veïns es troben amb dificultats i desconeixen on poden adreçar-se, quines estratègies poden utilitzar o com fer front a aquestes situacions complexes. Així doncs, el novembre del 2010, els serveis socials reben la proposta de participar en la taula de convivència creada per dissenyar, entre d’altres intervencions, el pla de barris. Després d’un procés de reflexió conjunta amb les entitats i tècnics que participen de la taula, es decideix impulsar dos projectes: el projecte de gent gran (posteriorment fusionat amb el projecte Radars), i el projecte Escales-Salut Mental.

Objectius i abast: 

L’objectiu general del projecte és realitzar un abordatge integral de les dificultats de convivència veïnal conseqüència de problemàtiques de salut mental, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones afectades i evitar el seu aïllament. Per la seva banda, els objectius específics són:

En l’àmbit de la salut:

  • Establir canals d'actuació coordinats entre tots els serveis implicats o coneixedors d’aquestes situacions: salut, salut mental, serveis socials, serveis especialitzats, hospitals.
  • Cercar estratègies d’apropament per afavorir la valoració psiquiàtrica de la persona que genera el conflicte.
  • Afavorir la vinculació de la persona a serveis socials, ABS i/o CSMA per al seu tractament i així millorar la seva qualitat de vida.
  • Informar a la Fiscalia en els casos on la persona rebutgi totalment l’ajuda i existeixi un risc per si mateixa i per l’entorn.

En l’àmbit de la convivència:

  • Divulgar i donar a conèixer el projecte al teixit associatiu del territori.
  • Informar, orientar i assessorar als veïns afectats sobre els procediments d’actuació.
  • Informar, orientar i assessorar, si s’escau, dels processos legals que se’n puguin derivar.
  • Demanar la implicació del veïnat en la comprensió de la situació i el seu abordatge.
  • Identificar referents a nivell de veïnatge.
  • Mantenir el seguiment de l’actuació al llarg del procés entre veïnat i serveis.
  • Potenciar la relació del teixit associatiu del territori amb les entitats especialitzades en salut mental per tal de treballar conjuntament de cara a la comunitat i treballar per la desestigmatització de la malaltia.

Pel que fa al col·lectiu destinatari, el projecte està dirigit a dos tipus de col·lectius. D’una banda, veïns i veïnes del Clot Camp de l’Arpa que conviuen en el mateix edifici amb persones que pateixen algun tipus de trastorn mental, diagnosticat o no, que els dificulta la convivència i que pot arribar a generar greus conflictes. D’altra, persones que pateixen algun dels trastorns anteriorment descrits i que desenvolupen conductes problemàtiques que dificulten la convivència a la comunitat. L’abast del projecte compren la zona del Clot-Camp de l’Arpa.

Procés d’implementació: 

Etapes

El projecte Radars s’inicia el 2010 amb l’elaboració d’una proposta per desenvolupar una intervenció en el districte. A continuació es presenta el procés d’implementació del projecte.

2011-2012

Redacció del projecte, a partir d’una primera convocatòria a totes les entitats i serveis que es considera important que s’involucrin en el desenvolupament del projecte.

Novembre de 2012

Desenvolupament de reunions amb caràcter regular de les taules tècniques del projecte.

2013-2014

Treball de forma conjunta amb l’objectiu de consolidar la comissió comunitària i la taula general.

Actors implicats

El projecte Escales està impulsat pels Serveis Socials Clot-Camp de l’Arpa i compta dos grans espais de treball: la taula tècnica (serveis socials, àrees bàsiques de salut, CSMA Clot i l’associació AREOP) i la comissió comunitària (teixit associatiu, veïnal i professional). A continuació es sintetitza de forma esquemàtica l’univers d’actors implicats en el projecte:

  • Serveis Socials Clot Camp de l’Arpa - Impuls
  • Projecte ICI Clot-Surt - Participació
  • Equip Atenció Primària Clot - Participació
  • Equip Atenció Primària Maragall - Participació
  • Equip Atenció Primària Encants - Participació
  • D. Serveis Persones i Territori Sant Martí - Participació
  • Associació AREP - Participació
  • AA.VV. i Comerciants Camp de l’Arpa - Participació
  • CSMA St. Martí Nord - Participació
  • Fundació JOIA - Participació
  • Institut Municipal de Persones amb Discapacitat - Participació
  • Associació SARAU - Participació

Recursos

El projecte Escales es nodreix de les hores dels professionals destinats a aquesta intervenció. Això implica que el projecte no compta amb un pressupost addicional. Entre 15 i 17 professionals, depenent del moment del projecte, dediquen hores a aquesta pràctica. D’altra banda, els recursos necessaris per desenvolupar activitats de difusió (com el díptic en elaboració) provenen dels equips de comunicació de l’Ajuntament (districte, etc.).

Resultats: 

El projecte Escales ha tingut impacte en el col·lectiu destinatari, en l’entorn territorial i en el funcionament de l’organització responsable. Les taules tècniques funcionen des de novembre 2012 cada mes i mig amb resultats positius. En un nombre significatiu de casos, les persones objecte d’intervenció han acceptat l’ajuda dels serveis socials, tot incorporant el Servei d’Atenció a Domicili o vinculant-se sobretot amb l’Àrea Bàsica de Salut. A nivell comunitari, s’han mantingut les activitats i propostes que les entitats tenien planificades en el territori.

Des de serveis socials, s’han desenvolupat assessoraments individuals a persones veïnes perjudicades o administradors de finques. Finalment, el projecte ha afavorit la intervenció conjunta i la cohesió entre serveis i entitats, així com el treball en xarxa i la interdisciplinarietat. Aquests elements han afavorit la detecció de persones en risc d’exclusió i aïllament social, de nous usuaris dels serveis de salut mental i també de persones que fins ara estaven desvinculades dels serveis de salut general.

Aprenentatge: 

Entre les fortaleses del projecte "Escales", destaca la capacitat per combinar el treball en xarxa i el treball comunitari, tots dos aspectes en què s’ha produït la plasmació pràctica de la perspectiva teòrica. El treball en xarxa permet un abordatge conjunt entre diferents serveis d’un tipus complex de trastorn. S’unifiquen esforços i s’aconsegueix fugir de la fragmentació en la intervenció. El treball comunitari afavoreix la intervenció amb objectius de desestigmatització i d’educació per canviar una visió estereotipada de la salut mental.

Per la seva banda, una de les dificultats més importants que ha experimentat el projecte és la complexitat derivada del treball de tipus comunitari. El projecte ha hagut de fer front a l'hàbit de treballar des de l’atenció individual aïllada i de protecció al pacient, als temors a que els vincles desenvolupats es puguin trencar per l’actuació d’altres agents, a la protecció de dades que dificulta el traspàs d’informació entre serveis i agents i, finalment, a les dificultats per construir consensos entre els agents implicats que tenen visions diferents del treball comunitari. Cal esmentar també les dificultats de comprensió de la població d’un tipus de trastorn desconegut i històricament estigmatitzat.

Finalment, pel que fa a la transferibilitat, un dels aspectes claus és el marc institucional (com ara la taula tècnica) generat per afavorir el treball en xarxa i la coresponsabilització dels diferents agents en l’atenció de cada cas. Així mateix, el projecte presenta altres aspectes amb caràcter de transferibilitat, com ara els instruments de valoració i seguiment dels casos o l’atenció multidimensional d’una problemàtica bio-psico-social.

Annex. Actualització: 

Evolució

Actualització 2017

En el procés d’avaluació i redefinició i degut, en part, a l’entrada de nous participants (provinents de les pròpies entitats implicades), s’han reformulat els objectius generals del projecte i de la taula comunitària. Aquesta reformulació ha comportat la priorització d’accions per franges d’edat i població, establint com a prioritari el treball sobre salut mental en la franja d’adolescència i joventut, que s’ha iniciat als instituts de secundària públics del territori.

Última actualització a març de 2020

Arrel de la pandèmia va quedar dissolta les 2 taules que conformaven el Projecte i no s’ han tornat a activar. Els serveis de la comunitat van deixar de participar.

Professional/tècnic referent: 
Documentació disponible: 

Les Bones Pràctiques Socials estàn emmarcades en el desplegament de les accions del pla de gestió del coneixement de l'Àrea de Drets socials.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat