A l’Ajuntament hem desenvolupat una eina de codi lliure, el Decidim, que és referent internacional emprat a més de 30 païssos. Programadors d’arreu i ciutadans crítics tenen un punt de trobada al Decidim Fest, el 18, 19 i 20 d'octubre: l'Arnau Monterde, de la direcció d'innovació democràtica, ens convida a participar-hi.
Com explicaries breument el servei a una companya d'un altre organisme municipal?
El projecte Decidim és una plataforma digital de participació ciutadana desenvolupada a la ciutat de Barcelona des de l'Ajuntament. És una plataforma de codi obert que ha crescut molt a nivell de ciutat, però també internacionalment: estem presents a més de 30 països. El Decidim Fest és la conferència internacional del projecte Decidim, i és també una excusa per parlar sobre tecnologia i democràcia. Hi participen totes les persones involucrades al projecte, la comunitat Decidim. En cada edició es treballa sobre una temàtica específica, enguany parlarem sobre l’aproximació democràtica a la intel·ligència artificial (IA) i quin és el paper de la intel·ligència col·lectiva en la seva evolució.
Quins són els aspectes més innovadors del servei?
Primer de tot, la temàtica. Intentem abordar sempre temàtiques d'actualitat: pensar col·lectivament sobre el present des d’allò públic i revisar les polítiques en matèria de tecnologia, democràcia i participació ciutadana. La segona innovació és que, tot i ser un projecte amb lideratge públic, des de sempre s'ha impulsat la generació d'una comunitat molt àmplia, on hi trobem tècnics municipals, programadors i programadores, investigadors i investigadores, activistes, empreses, etcètera. Trobem múltiples de perfils i, en el moment de treballar plegades, tota aquesta comunitat en ajuda a pensar el projecte. Per tant, és una trobada que sintetitza aquesta idea de comunitat al voltant d'un servei públic: és un servei públic participat de la seva comunitat.
Quins departaments o persones de l'Àrea creus que poden ajudar-vos a multiplicar o millorar la vostra tasca?
Jo faria una crida a la participació en el Decidim Fest a tots aquells companys i companyes de la casa a qui interessi la tecnologia i els reptes de la intel·ligència artificial des d’una perspectiva crítica: possibles biaixos, riscos, oportunitats... De fet, tenim diverses taules que abordaran aquestes qüestions ètiques relacionades amb la intel·ligència artificial, la democràcia i els drets humans. Volem generar un espai de reflexió sobre les possibilitats de la tecnologia com a eina per millorar les formes que tenen les persones d'involucrar-se en els assumptes públics.
Quins són els valors municipals més presents al servei?
Sempre intentem treballar tots els valors de manera transversal, però jo crec que n'hi ha un molt rellevant per nosaltres i que té a veure amb la innovació: el reforç dels serveis públics. Molts cops s'ha abandonat la funció pública en el desenvolupament de tecnologies pròpies i el cas de Decidim és un cas d'èxit amb un lideratge clarament públic. Ens agrada defensar , que també des de les institucions públiques podem dissenyar i pensar de manera innovadora i participar de solucions tecnològiques basades en el codi obert i els drets digitals. Allunyar aquests temes de la vessant comercial i recuperar-la des dels serveis públics per facilitar i capacitar la ciutadania per involucrar-se en les decisions del dia a dia de la ciutat. Aquesta és la primera vocació del projecte, però també és una oportunitat per incloure aquestes eines des de la perspectiva interna, com un instrument de participació pel propi Ajuntament de Barcelona. Ara estem precisament treballant per veure de quina manera una plataforma com Decidim pot donar servei als treballadors i treballadores municipals.
Si vols saber més i parlar amb les persones que gestionen el projecte, escriu a Arnau Monterde.