Escola de cures "Tenim cura de tu"

Descripció: 

Es tracta de capacitar a les persones per assegurar una òptima intervenció assistencial donant els coneixements bàsics necessaris per poder exercir de manera eficaç i efi­cient la seva tasca, tenint en compte les particularitats del col·lectiu al qual s’adrecen i el seu entorn. L'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Bonanova i l'Institut Bonanova, ha treballat conjuntament en aquest projecte pilot amb 36 par­ticipants que han estat beneficiaris d'aquest pla formatiu. S’han dut a terme sessions d’orientació i assessorament personal amb cada persona participant, que permeten identificar i analitzar les seves expectatives formatives i professionals i valorar els seus coneixements previs. Posteriorment, s’han organitzat dos grups per a la realització de l'acció formativa “Tenim cura de tu” (de 20h de durada i impartida per docents de l’IB amb atribució docent en el títol d’Atenció a persones en situació de dependència). El programa formatiu inclou els continguts següents: Competències corporatives i competències professionals, Atenció integral en el domicili, Intervenció higienicoalimentària i administració de tractaments en el domicili, Atenció social i sanitària domiciliària. El projecte ha conclòs amb un acte d’entrega de certificacions i formulació de conclusions.

Problema al qual dona solució: 

A Barcelona hi ha aproximadament 40.000 persones rebent atenció domiciliària per part de cuidadors professionals i/o per part de familiars i persones properes (no professionals). L’any 2017 hi havia aproximadament 4.116 persones trebal­ladores que cobrien el total del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) amb una rotació de personal anual del 35%, suposant un volum total aproxi­mat de 1.400 professionals cada any. La formació anual pagada que rep aquest personal de les empreses con­cessionàries que presten el SAD no es garan­teix en tots els casos i freqüentment no es disposa d'un programa definit per assolir un mínim nivell formatiu per fer front al volum de persones per cuidar i a les seves ex­igències de cura.

Objectius: 

Conèixer millor les necessitats de les persones treballadores de les empreses proveïdores del SAD així com de les persones no professionals que atenen els seus familiars, per capacitar-les amb un mínim de continguts imprescindibles per a la correcta realització de tasques; en concret s’espera:

  1. Millorar la preparació de les persones que administren cures en l'àmbit domiciliari.
  2. Generar un cos de coneixement homogeni i estructurat que es pugui utilitzar com a recurs permanent.
  3. Certificar els coneixements impartits, obrint la porta a nivells superiors de formació, per promocionar professionalment les persones que rebin els cursos.
  4. Integrar, en l’àmbit del coneixement, cuidadors no professionals, professionals i l’òrbita dels actors de l’entorn VinclesBcn.
  5. Crear un antecedent per a un eventual oferiment d’aquestes formacions de manera regular.
Accions principals: 

Fases

Fase 1. Diagnòstic de la situació inicial.

  • Selecció de les persones candidates a participar en la prova pilot del pla formatiu (Organització: Ajuntament de Barcelona).
  • Identificació i anàlisi dels requeriments i les expectatives formatives i professionals; orientació i assessorament amb la realització d’una entrevista individual (Organització: Institut Bonanova).

Fase 2. Execució de l'acció formativa “Tenim cura de tu” a l’Institut Bonanova.

Fase 3. Avaluació dels resultats.

Actors claus: 
  • Àrea de Drets Socials de 'Ajuntament de Barcelona.
  • Fundació Bonanova (FB).
  • Institut Bonanova (IB).
Calendari: 

Data d'inici: 01.09.2018

Data d'acabament: 01.02.2019 (fase 1) i 31.12.2019 (fase 2)

Pressupost: 

12.180 €

Estat del projecte: 
En curs*

* Possibles estats del projecte

En curs: Projectes en estat inicial, en procés de conceptualització o de fase pilot.

Consolidats: Projectes que es troben en fase d’escalament després d’una valoració inicial positiva.

Acabats: Projectes finalitzats la implementació dels quals s’ha acabat pel caràcter temporal dels mateixos o per haver donat resposta al problema que abordava.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat