Pel que fa als habitatges existents, es tracta d’impulsar:
- La rehabilitació d’interiors d’habitatge per a persones vulnerables, reconeguts com a dret i no com a ajuda.
- Programa “Habitacions +”: la subdivisió temporal d’habitatges de gran dimensió, obtenint “estudis” vinculats a la Borsa de lloguer. La renda obtinguda serviria per millorar la renda de la persona propietària (o llogatera) de l’habitatge, i les petites obres de millora i adaptació (canvi de portes, renovació de banys, kitchenette en el seu cas) es podrien finançar com a ajudes al lloguer. De manera complementària, es tracta de promoure la convivència de gent gran en el mateix habitatge.
- Programa “Pensium”: el pagament de residència privada a canvi de lloguer de l’habitatge a través de la Borsa de lloguer.
Les tres línies podrien ser impulsades des dels Centres de Serveis Socials, el Servia d’Ajuda a Domicili i els Centres d’Atenció Primària, els centres cívics i casals de barri com a entitats prescriptores, raó per la qual caldria pensar un programa específic de formació a treballadores i treballadors, una estratègia específica de comunicació i una línia específica de finançament.
Pel que fa a obra nova i/o gran rehabilitació, es tracta d’impulsar:
- Iniciatives com “Altercooperatives” i “Espai de convivència per a gent gran” (desenvolupat amb Can 70): acompanyament d’un projecte “altercooperatiu” per a la creació d’un “espai de convivència”(coliving) de gent gran, com a complement i alternativa des del cooperativisme als habitatges dotacionals assistits per a gent gran que s’estan construint des de l’Ajuntament. Es conceben com a equipaments habitacionals més que no pas habitatges per se, que destinarien la planta baixa i zones comunes a l’atenció a la gent gran de l’entorn (programa per configurar centrat a l'entorn d'un centre de dia, per exemple) complementat en plantes pis per a un espai de convivència comunitària (zones comunes i habitacions equipades / microapartaments).
- Habitatges dotacionals assistits per a gent gran.
Necessitats habitacionals per abordar l’envelliment de la població. Cal adequar augmentar la disponibilitat de més habitatges i solucions habitacionals específiques per a gent gran (per reforçar la seva autonomia (perquè la gent pugui seguir al seu habitatge fins al final de la seva vida requereix l’adaptació i millora dels habitatges i la implementació de serveis complementaris –Superilla Social– com a “residència distribuïda” en l’entorn) ja que en els propers anys l’augment de persones llogateres amb contracte LAU augmentarà de manera molt notable i, per tant, difícilment podran pagar lloguers de mercat amb les seves pensions; d’altra banda, difícilment es podran incorporar ascensors a curt termini en molts dels edificis que no en tenen i, per tant, caldrà disposar de solucions accessibles alternatives per a les seves veïnes i veïns.
L’atenció a la dependència i a la gent gran requereix pressupostos creixents, com es posa en relleu en l’actual debat de les pensions. Davant les dificultats de garantir la sostenibilitat econòmica d’aquests serveis enfront de la demanda creixent, cal treballar en aquelles estratègies que siguin menys costoses per a les persones usuàries i les administracions sense renunciar a la qualitat i integralitat dels serveis prestats, tot parant atenció mitjançant la participació i la coproducció a les iniciatives i demandes que sorgeixen del mateix col·lectiu.
Unificar les iniciatives d’innovació social de l'estratègia d’habitabilitat vinculades a l’habitatge en relació amb l’envelliment i l’atenció específica a les necessitats de la gent gran, tot procurant aflorar noves solucions habitacionals als barris sense disponibilitat de parc públic d’habitatge ni sòl a curt termini.
- Definició del programa de rehabilitació d’interior d’habitatge per a persones vulnerables (2017), amb Àngel Uzqueda / Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació.
- Coproducció del model d’ “Espai de convivència per a gent gran” com a evolució del model de Cohousing sènior proposat i impulsat per Can 70, per a la seva possible extensió a múltiples barris.
- Innovació Social, Direcció de Planificació i Innovació, Àrea de Drets Socials
- Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB)
- Direcció de Serveis d'Infància, Joventut i Gent Gran, Àrea de Drets Socials
Data d'inici: 2017 (gener).
Data d'acabament: en curs.
* Possibles estats del projecte
En curs: Projectes en estat inicial, en procés de conceptualització o de fase pilot.
Consolidats: Projectes que es troben en fase d’escalament després d’una valoració inicial positiva.
Acabats: Projectes finalitzats la implementació dels quals s’ha acabat pel caràcter temporal dels mateixos o per haver donat resposta al problema que abordava.