Pack habitatge gent gran

Descripció: 

Pel que fa als habitatges existents, es tracta d’impulsar:

  • La rehabilitació d’interiors d’habitatge per a persones vulnerables, reconeguts com a dret i no com a ajuda.
  • Programa “Habitacions +”: la subdivisió tempo­ral d’habitatges de gran dimensió, obtenint “estudis” vinculats a la Borsa de lloguer. La renda obtingu­da serviria per millorar la renda de la persona propietària (o llogatera) de l’habitatge, i les petites obres de millora i adaptació (canvi de portes, renovació de banys, kitch­enette en el seu cas) es podrien finançar com a ajudes al lloguer. De manera complementària, es tracta de pro­moure la convivència de gent gran en el mateix habitatge.
  • Programa “Pensium”: el pagament de residèn­cia privada a canvi de lloguer de l’habitatge a través de la Borsa de lloguer.

Les tres línies podrien ser impulsades des dels Centres de Serveis Socials, el Servia d’Ajuda a Domicili i els Centres d’Atenció Primària, els centres cívics i casals de barri com a entitats pre­scriptores, raó per la qual caldria pensar un programa específic de for­mació a treballadores i treballadors, una estratègia específica de comunicació i una línia específica de finançament.

 

Pel que fa a obra nova i/o gran rehabilitació, es tracta d’impulsar:

  • Iniciatives com “Altercooperatives” i “Espai de con­vivència per a gent gran” (desen­volupat amb Can 70): acompanyament d’un projecte “altercooperatiu” per a la creació d’un “espai de convivèn­cia”(coliving) de gent gran, com a complement i alternativa des del cooperativisme als habitatges dotacionals assistits per a gent gran que s’estan construint des de l’Ajuntament. Es conceben com a equipaments habitacionals més que no pas habitatges per se, que destinarien la planta baixa i zones comunes a l’atenció a la gent gran de l’entorn (programa per config­urar centrat a l'entorn d'un centre de dia, per exemple) complemen­tat en plantes pis per a un espai de convivència comunitària (zones comunes i habitacions equipades / microapartaments).
  • Habitatges dotacionals assistits per a gent gran.
Problema al qual dona solució: 

Necessitats habitacionals per abordar l’envelliment de la població. Cal adequar augmentar la disponibilitat de més habitatges i solucions habita­cionals específiques per a gent gran (per reforçar la seva autonomia (perquè la gent pugui seguir al seu habitatge fins al final de la seva vida requereix l’adaptació i millora dels habitat­ges i la implementació de serveis complementaris –Superilla  Social– com a “residència dis­tribuïda” en l’entorn) ja que en els propers anys l’augment de persones llogateres amb contracte LAU augmentarà de manera molt notable i, per tant, difícilment podran pagar lloguers de mercat amb les seves pen­sions; d’altra banda, difícilment es podran incorporar ascensors a curt termini en molts dels edificis que no en tenen i, per tant, caldrà disposar de solucions accessibles alternatives per a les seves veïnes i veïns.

L’atenció a la dependència i a la gent gran requereix pressupostos creix­ents, com es posa en relleu en l’actu­al debat de les pensions. Davant les dificultats de garantir la sostenibil­itat econòmica d’aquests serveis enfront de la demanda creixent, cal treballar en aquelles estratègies que siguin menys costoses per a les persones usuàries i les administra­cions sense renunciar a la qualitat i integralitat dels serveis prestats, tot parant atenció mitjançant la partici­pació i la coproducció a les iniciatives i demandes que sorgeixen del mateix col·lectiu.

Objectius: 

Unificar les iniciatives d’innovació social de l'estratègia d’habitabilitat vinculades a l’habitatge en relació amb l’envelliment i l’atenció especí­fica a les necessitats de la gent gran, tot procurant aflorar noves solucions habitacionals als barris sense dis­ponibilitat de parc públic d’habitatge ni sòl a curt termini.

Accions principals: 
  • Definició del programa de rehabilitació d’interior d’habitatge per a persones vulnerables (2017), amb Àngel Uzqueda / Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació.
  • Coproducció del model d’ “Espai de convivència per a gent gran” com a evolució del model de Cohousing sènior proposat i impulsat per Can 70, per a la seva possible extensió a múltiples barris.
Actors claus: 
  • Innovació Social, Direcció de Planificació i Innovació, Àrea de Drets Socials
  • Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB)
  • Direcció de Serveis d'Infància, Joventut i Gent Gran, Àrea de Drets Socials
Calendari: 

Data d'inici: 2017 (gener).

Data d'acabament: en curs.

Estat del projecte: 
En curs*

* Possibles estats del projecte

En curs: Projectes en estat inicial, en procés de conceptualització o de fase pilot.

Consolidats: Projectes que es troben en fase d’escalament després d’una valoració inicial positiva.

Acabats: Projectes finalitzats la implementació dels quals s’ha acabat pel caràcter temporal dels mateixos o per haver donat resposta al problema que abordava.

Pack habitatge gent gran
Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat