Projecte de definició del model de treballador/a parell en el context de "Primer la llar" de l'Ajuntament de Barcelona

Descripció: 

El parell és una persona amb experiència com a usuària de recursos i serveis d’atenció al sensellarisme, que ha patit problemes vinculats amb la salut mental i/o addiccions, que ha viscut un procés de recuperació, del qual ha pres suficient distància, i que té l’expertesa per saber transmetre aquesta experiència (saber viscut) i l’empatia per acompanyar i treballar amb les persones usuàries i professionals de l’àmbit del sensellarisme.

La necessitat d’incorporar en els equips aquest perfil del parell ve donada per tres àrees de millora principals:

  • Millorar la intervenció directa amb les persones participants.
  • Ampliar la perspectiva d’intervenció de l’equip de professionals.
  • Augmentar la vinculació de les persones participants amb els serveis/recursos.

En altres països on es treballa i s’aprofundeix en aquesta figura del treballador/a parell, el moviment s’ha produït de baix cap a dalt (bottom-up); en canvi, en el nostre context ha tingut lloc a la inversa. En tot cas, i com a repte, caldrà tirar endavant un procés d’implicació d’organitzacions i agents vinculats.

Problema al qual dona solució: 

El projecte "Primer la llar" (adreçat a persones sense llar en situació crònica amb problemàtica de salut mental i/o drogodependències, que viuen al carrer o que acaben de vincular-se als recursos existents) planteja una nova metodologia d’intervenció on la voluntat de la persona té un paper absolutament protagonista en el seu itinerari de recuperació i que idealment incorpora la figura d’un parell en l’equip d’intervenció. A la pràctica aquesta metodologia ha comportat moltes dificultats tant en la detecció i selecció de persones amb el perfil necessari com en la incorporació d’aquesta figura en la dinàmica dels equips. El Projecte de definició del model de treballador/a parell (peer) ve donat per la necessitat de revisar les experiències pilot realitzades en dos equips i poder aprofundir en la definició, preparació i integració d’aquest treballador/a en els equips de treball per millorar la intervenció.

Objectius: 

L’objectiu del projecte és fer una bona definició d’aquest rol (la figura del treballador/a parell) i, sobretot, implicar tots els agents vinculats directament i/o indirectament en les diferents fases del procés: detecció, preparació, selecció i integració a l’equip. Per tant, en aquest sentit, hi ha objectius concrets com són:

  1. Aprofundir en l’estudi i definició de la figura, a través de l’anàlisi d’experiències en altres contexts on s’han desenvolupat figures similars al parell en el camps social (en particular en l’àmbit de les drogodependències i de la salut mental), tant a Nord Amèrica (on destaca l’experiència del Canadà) com a Europa .
  2.  Analitzar l’experiència pròpia en la implementació del projecte municipal "Primer la llar" al llarg dels quasi quatre anys de funcionament, amb entrevistes en profunditat als i les professionals, coordinadors dels equips i els mateixos parells.

 

La construcció d’aquesta figura i la creació del context necessari per l'emergència de candidats va més enllà del projecte "Primer la llar". Cal un treball tranversal bàsicament amb la XAPSLL (Xarxa d’atenció a les persones sense llar), amb Salut Mental (que estan molt avançats en aquest aspecte), amb la Universitat de Barcelona (clau en temes de formació i metodologia) i Barcelona Activa (actor rellevant per estudiar sortides laborals posteriors).

Accions principals: 
  • Definir el perfil i les funcions de la figura.
  • Proposar aspectes vinculats a la preselecció i selecció de les persones candidates, juntament amb elements clau que hauria de preveure el disseny d’un programa de formació i suport.
  • Proposar les condicions que facin aflorar la presència de precandidats, afavorint un context de més horitzontalitat i la participació de les persones usuàries.
  • Definir els elements clau de l’encaix a l’equip de treball: preparació de l’organització i dels equips. Aclariment i descripció del nou lloc i dels elements facilitadors de la integració en l’equip.
Actors claus: 
  • Comissió de seguiment: Cap del Departament de Persones Sense Llar i Cap el Departament de Planificació i Processos
  • Grup motor: 3 professionals d’ambdós departament
  • Persones entrevistades implicades en el projecte: investigadors de la UB, responsables  gestors, membres de l’equip, treballadors/ores parells, referents en salut mental i drogodependències
Calendari: 

Data d'inici: 2017 (novembre).

Data d'acabament: 2019.

Estat del projecte: 
En curs*

* Possibles estats del projecte

En curs: Projectes en estat inicial, en procés de conceptualització o de fase pilot.

Consolidats: Projectes que es troben en fase d’escalament després d’una valoració inicial positiva.

Acabats: Projectes finalitzats la implementació dels quals s’ha acabat pel caràcter temporal dels mateixos o per haver donat resposta al problema que abordava.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat