Les 5 exposicions de les Festes de Santa Eulàlia 2021
01/02/2021 - 10:48
En aquest any tan extraordinari, les Festes de Santa Eulàlia han quedat reduïdes a les exposicions i diversos actes virtuals. Per tant, l’ambient festiu es podrà gaudir especialment als espais habilitats per a exposar les figures.
En primer lloc, les gegantes Laies s’exposaran a l’Ajuntament, que s’estrena com a espai expositiu aquestes Festes. Del dissabte 6 al divendres 12 (d’11 a 14 h i de 17 a 20 h) hi podrem veure totes les gegantes de Ciutat Vella que tradicionalment participen a la Passejada de les Laies el dia de la patrona, el 12 de febrer. Hi haurà la Gegantona Laia, la Laia del Pi i l’Eulàlia de la plaça Nova, a més de les altres gegantes del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel•les, de Sant Jaume Apòstol i de la Casa de la Caritat. No hi faltarà tampoc la Violant, la geganta de la Ciutat.
Per altra banda, el Born CCM acollirà les altres quatre exposicions de les Festes, que es podran visitar del 7 al 21 de febrer, de dimarts a diumenge de 10 a 19 h. En primer lloc, la Mostra de Gegants infantils, que enguany només comptarà amb les figures de les colles geganteres de la ciutat, així que no es podran veure les figures de les escoles barcelonines. Hi haurà els gegants infantils de tots els barris de la ciutat, en una mostra organitzada per la Coordinadora de Geganters.
Les altres tres exposicions les organitza la delegació territorial de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. La primera és la tradicional mostra temàtica que cada any es dedica a un tipus de bestiari. Enguany, amb motiu dels 700 anys de la primera Processó de Corpus a la ciutat, s’ha dedicat al bestiari de Corpus. Sota el títol ‘El Corpus és bestial!’ s’hi exposaran bona part de les bèsties més antigues de Catalunya que encara es conserven. Serà una oportunitat única per veure l’Àliga de Girona, la Mulassa de Reus, la Cucafera de Tortosa i el Drac de Vilafranca del Penedès. A més, actuarà d’amfitrió el Bou de Barcelona, donat que és un dels bous més antics del país, tot i ser del 1993. Per fer la mostra encara més interessant, s’exposaran diversos caps històrics de bèsties d’arreu: el Bou de Solsona, la Mulassa de Solsona, l’Àliga de Cervera i la Guita de la Patum Infantil de Berga.
Continuant amb la celebració dels set segles de la Processó de Corpus, la Federació Catalana de Catifaires ha preparat una catifa floral novedosa que engalanarà la Sala Castellví, on s’hi podrà veure el bestiari de Corpus. Paral·lelament, a la balconada del Born CCM s’hi podrà veure l’exposició de la Federació titulada ’15 anys de les nostres catifes, de Catalunya a la UNESCO’.
Finalment, l’explosió festiva al Born comptarà amb la presència, per primera vegada, del bestiari infantil de les colles dels diversos barris de la ciutat en l’exposició ‘la Laia és bestial!’: els Cavallets petits de l’Esbart Català de Dansaires, en Nébula de la Trinitat Vella, en Barrufafoc de l’escola Barrufet de Sants, en Niku dels Falcons de Barcelona, el Farfollot i les Farfolletes de la Sagrada Família, la Bímbia de la Trinitat Nova, l’Espiadimonis i en Trajanito de la Verneda, la Sagresaureta de la Sagrera, l’Espurna de Sant Antoni, la petita Àliga de la plaça Nova, la Trini de Nou Barris, l’Estarrufadet del Poblenou i l’Ullals, en Jussà i en Banyut d’Horta – el Carmel. A més, totes aquestes figures s’han exposat els dies anteriors als respectius barris per donar suport al teixit veïnal i associatiu, amb nombroses iniciatives.
A més, les exposicions del Born aniran acompanyades per diverses activitats programades a les xarxes: xerrades, concerts i un Kahoot!.