Un projecte d’economia feminista antiracista guanya el premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany
19/03/2022 - 13:25
“Malungaje: solidaridad para las resistencias negras”, de la cooperativa Periferia Cimarronas, ha rebut el premi del jurat en la 36a edició del premi. El projecte impulsa processos de formació política en economia solidària afrofeminista, antiracista i d’autogestió, amb una mirada interseccional. Pel que fa al premi del públic, el guanyador ha estat “Infraestructures i estructures feministes”, presentat per La Insòlita.
Enguany s’han volgut premiar projectes amb perspectiva de gènere, interseccionals i de justícia social que ajudin a avançar en la lluita contra la precarietat laboral i la pobresa femenina. Entre els aspectes que s’han tingut en compte hi ha les accions que permetin incidir en tot allò que suposi la valoració social i simbòlica de les tasques de cura, promoure nous models i impulsar una convivència millor del treball remunerat i de les responsabilitats de les cures.
Amb aquests criteris, el guanyador del premi del jurat (amb una dotació de 15.000 euros) ha estat “Malungaje: solidaridad para las resistencias negras”, presentat per la cooperativa Perifèria Cimarronas i que busca fomentar l’autogestió i les pràctiques d’economia feminista antiracista, solidària i sostenible. Va dirigit a dones negres, migrants i racialitzades, i a persones trans femenines, masculines i no binàries.
S’ha valorat el fet que el projecte impulsa processos de formació política en economia solidària afrofeminista, antiracista i d’autogestió, la proposta per fer valer el treball d’emprenedores creatives, la mirada interseccional i l’abordatge de diferents àmbits de l’economia feminista com és l’ocupabilitat, la creació de xarxes, la intercooperació, l’empoderament col·lectiu i la sostenibilitat de la vida.
Premi del públic
El premi en la categoria del públic (votat de manera telemàtica a través de la plataforma Decidim Barcelona i dotat amb 3.000 euros) ha estat per al projecte “Infraestructures i estructures feministes”, presentat per la xarxa de cooperatives feministes La Insòlita, que inclou: Col·lectiu Punt 6, Candela, Coeducacció, La Raposa i NUS Cooperativa.
Aquesta associació pretén consolidar-se com la primera xarxa de cooperació feminista a Barcelona, per construir un espai per treballar des de l’economia social, solidària i feminista (ESSF). Hi ha un intenció doble: d’una banda, promoure els principis i les pràctiques feministes dins de l’economia social i solidària (ESS) i, de l’altra, enfortir les entitats que formen la xarxa i la seva tasca transformadora.
Reduir les desigualtats de gènere i reivindicar les cures
Aquests premis han volgut reivindicar la importància —que també es va fer evident durant la pandèmia— de les tasques de cura i dels treballs essencials (com els sectors sanitaris, d’atenció a les persones i de comerç de béns bàsics), desenvolupades de manera majoritària i en molts casos en condicions precàries, per dones.
A Barcelona algunes activitats laborals presenten un índex de feminització de fins al 95%, mentre que les dones representen el 52% de la societat. Altres indicadors que demostren la desigualtat entre homes i dones són una bretxa salarial del 18,7%, una parcialitat laboral 10 punts superior en el cas de les dones, o el fet que les dones que no reben cap ingrés suposa el 21%, davant del 16% dels homes.