Amunt les veus contra el racisme

Amunt les veus contra el racisme

07/11/2024 - 16:12

Durant el mes de novembre i fins a mitjan desembre, tindrà lloc la campanya “Veus contra el racisme”, que aglutina una seixantena d’activitats per generar debat, reflexió i implicació de la ciutadania en la lluita antiracista, i en què participaran figures destacades com la fotògrafa Ángelica Dass o el pensador john a. powell.  El programa té associada la campanya de sensibilització “Uneix la teva veu contra el racisme”, amb protagonistes com l’escriptora i formadora en educació antiracista, Desirée Bela, l’actor i activista antiracista Ayoub El Hilali, o la mediadora gitana Paqui Perona. Així mateix, Barcelona també serà l’escenari de la quarta edició del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO, els dies 10 i 11 de desembre.

Prop de seixanta activitats repartides entre el novembre i el desembre es duran a terme a tots els districtes de la ciutat amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la lluita antiracista. La programació inclou esdeveniments culturals, clubs de lectura o exposicions; propostes que s’han dissenyat en col·laboració amb entitats de la ciutat amb l’objectiu de fomentar una comunitat més inclusiva. El programa també té el suport de la Diputació de Barcelona.

Entre les activitats més destacades hi trobem el musical Black Side Story, de Miquel Ripeu, la mostra fotogràfica “Open Arms. La realitat del Mediterrani. Europa i la seva fortalesa líquida“, el projecte Humanae, de la fotògrafa Angélica Dass, o la xerrada sobre el concepte Othering and Belonging com a estratègia per fer front al racisme, per part del pensador nord-americà john a. powell.

Totes les activitats es poden consultar al web barcelona.cat/antiracista.

“Uneix la teva veu contra el racisme”

El programa “Veus contra el racisme” s’acompanya d’una campanya de sensibilització per sumar-se a la causa antiracista, que busca donar visibilitat a les veus dels activistes locals i de la ciutadania compromesa, convida a prendre consciència de les situacions racistes que vivim diàriament, i fa una crida a la ciutadania a expressar el seu suport i unir-se a la lluita antiracista.

En la campanya hi participaran vuit activistes, que compartiran les seves vivències i la seva mirada. Les protagonistes seran Desirée Bela, escriptora i formadora en educació antiracista, l’actor Ayoub El Hilali, la mediadora Paqui Perona, les comunicadores Leyao Rovira i Ramia Chaoui, el cantant Vignesh Melwani, la formadora Mercè Amor i l’investigador Karlos Castilla.

Prevista fins a l’11 de desembre, la campanya i l’agenda d’activitats coincidirà amb la celebració de la quarta edició del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO, que tindrà lloc els dies 10 i 11 de desembre al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).

Discriminacions i racisme a Barcelona

Barcelona disposa de diferents recursos per garantir els drets de tothom i ajudar a construir una societat més justa. L’Oficina per la No Discriminació (OND), per exemple, acompanya les persones que pateixen qualsevol mena de discriminació, assessora jurídicament per denunciar-la i treballa per sensibilitzar la ciutadania. Així mateix, la Xarxa BCN Antirumors agrupa una diversitat d’entitats, persones i serveis que treballen amb perspectiva intercultural per construir una ciutat lliure de discriminacions.

Cal tenir en compte que el racisme i la xenofòbia són els motius principals de discriminació a la ciutat, segons el darrer Informe de l’Observatori de les Discriminacions. Segons aquest, de les 865 situacions de discriminació enregistrades, 230 (el 26,5%) es van produir per raó d’origen i nacionalitat. Les persones d’origen àrab o magrebí, les persones negres i les d’origen llatinoamericà són, en aquest ordre, les que van viure més situacions de discriminació per racisme i xenofòbia.

Distingir, excloure, agredir verbalment i físicament són alguns dels tipus de discriminació que es van donar l’any passat a la ciutat, si bé s’alerta que la infradenúncia és una realitat latent en els casos de discriminació, i sense la denúncia és molt difícil visibilitzar aquest tipus de vulneracions.

Una ciutat cada vegada més diversa 

De les 1.702.814 persones residents a Barcelona el 2023, 572.459 són nascudes a l’estranger, i, per cinquè any consecutiu, el nombre de persones empadronades que no ha nascut a la ciutat és superior al de les nascudes a la ciutat, que representa el 46,1%.

Amb tot, i paral·lelament a accions com “Veus contra el racisme”, s’està treballant en el pla “Barcelona contra el racisme”, un pla estratègic que estarà enllestit al llarg de l’any que ve i es desenvoluparà fins al 2035. Aquest pla vol aconseguir fer de Barcelona una ciutat antiracista, incorporant també la perspectiva antiracista al global de l’Administració pública i convertint-la en un agent actiu en la lluita contra el racisme.

Més informació

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat