Barcelona posa l'accent en el dret a la vida independent per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Barcelona posa l'accent en el dret a la vida independent per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

27/11/2020 - 11:24

Amb el lema “Sumem capacitats, sumem diversitats”, i amb el rerefons de la situació d’emergència sanitària, Barcelona aprofita l’efemèride per reivindicar els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida i de la societat, posant el focus en el dret a viure de manera independent.

A nivell de ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ha organitzat una jornada de reflexió entorn de l’impacte de la pandèmia de Covid-19 en l’autonomia i la vida independent de les persones amb discapacitat i el paper de la tecnologia al servei de la garantia de drets.

A més, s’han elaborat uns vídeos de sensibilització on barcelonins i barcelonines amb discapacitat expliquen, en primera persona, el seu procés d’aprenentatge per a una vida independent. Aquestes iniciatives se sumen a les activitats  que les entitats de l’àmbit de la discapacitat organitzen als districtes de la ciutat, la majoria en format virtual i amb un marcat to reivindicatiu.

Jornada “El dret a l’autonomia personal en temps de Coronavirus”

La jornada tindrà lloc el 3 de desembre de les 10.30 a les 13.30 hores, en format virtual i amb inscripció prèvia. Es duran a terme tres taules de conferències i debats, amb la participació de representants d’entitats, d’universitats i d’institucions del sector per abordar:

  • L’impacte de la Covid-19 en les persones amb discapacitat.
  • La tecnologia al servei dels drets de les persones amb discapacitat.
  • Presentació de la Càtedra UOC-COCEMFE per a l’Autonomia Personal i Salut Digital.

Consulteu el programa de la Jornada i inscriviu-vos.

Les inscripcions es tancaran el 2 de desembre a les 22 hores.

Vídeos de sensibilització entorn el dret a la vida independent

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2020, l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat tres vídeos de sensibilització on s’hi expliquen històries d’autonomia personal, per trencar estigmes i reivindicar el dret a una vida independent.

El Roger, la Ruth i la Paula expliquen el seu pas per un pis d’aprenentatge per a una vida independent, un projecte pilot adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat conjuntament amb el Districte de les Corts de l’Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d’entitats de persones amb discapacitat de Les Corts i la Coordinadora Pro-persones amb discapacitat de Les Corts.

L’objectiu era oferir a les persones amb discapacitat una primera experiència de convivència fora del domicili familiar, amb suport professional personalitzat, per preparar-les i formar-les en l’adquisició d’aquelles habilitats i competències necessàries pel desenvolupament del seu propi projecte de vida personal autònom i independent i potenciant la seva inclusió social plena.

Enllaços als vídeos amb mesures d’accessibilitat comunicativa:

El Roger té dret a una vida independent:

La Ruth té dret a una vida independent:

La Paula té dret a una vida independent:

Activitats als districtes de Barcelona

Enguany les activitats del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat estan marcades per la pandèmia de la Covid-19. Seran puntuals i majoritàriament en format virtual, per a garantir les mesures de seguretat sanitària.

Les activitats estan organitzades per les entitats que treballen amb i per les persones amb discapacitat conjuntament amb els Districtes.

Consulteu el programa d’activitats del Dia Internacional de Persones amb Discapacitat de ciutat i de districte.

El dret a una vida independent

L’article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat reconeix el seu dret a viure de forma independent i a ser incloses a la comunitat.

La vida independent implica que la persona amb discapacitat o diversitat funcional:

  • Escull lliurament el seu projecte de vida i se li reconeix el dret a fer-lo realitat.
  • Se li reconeix la seva capacitat de prendre decisions, segons les seves pròpies normes i preferències.
  • Té accés a un sistema de suports que l’ajuden a fer efectiu el seu dret a la vida independent i a la seva inclusió a la comunitat, com ara l’assistència personal,  domòtica i altres ajuts tècnics per fer accessible l’habitatge, etc.
  • Viu en un entorn físic i comunicatiu accessible, de tal manera que pot accedir i gaudir plenament de tots els serveis i de totes les instal·lacions comunitàries, en igualtat de condicions.

L’Ajuntament treballa per fer efectiva la Convenció i, per tant, fomenta l’autonomia personal i la vida independent a través de projectes d’atenció, d’acompanyament, d’habitatge, d’inclusió laboral i d’accessibilitat que es promouen des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i es treballen de manera transversal amb els departaments i els districtes de la ciutat

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat