Dia internacional de la Justícia Social
20/02/2021 - 09:00
Cap a una societat més justa
Avui, 20 de febrer, se celebra el dia internacional de la justícia social. Una commemoració instaurada per les Nacions Unides i celebrada des de 2009.
Quan parlem de justícia social, ens referim al principi d’equitat en la societat, que té com a objectiu crear societats on tothom pugui gaudir d’una vida digna, sense veure’s limitat per coses fora del seu control, com ara obstacles sistèmics, pobresa, o discriminacions. La justícia social promou una distribució equitativa de drets, recursos i serveis bàsics – que reconegui i respecti les diferències existents – amb la finalitat d’acabar amb les desigualtats i injustícies socials.
Drets humans, ingredient clau per la justícia social
La connexió entre la justícia social i els drets humans és clara: una no pot existir sense l’altra.
Per tal que una societat sigui justa, ha de respectar els drets humans de tothom i garantir que totes les persones tinguin igualtat d’oportunitats per accedir a elements bàsics per viure plenament, com ara la sanitat, la feina, l’educació, o l’habitatge.
D’això es desprèn que la discriminació i la justícia social són clarament incompatibles. Si es restringeix l’accés a aquests serveis bàsics en funció de factors personals com ara el gènere, la classe, o el color de pell, entre d’altres, es dona precisament la situació contrària: la injustícia social.
Un altre element clau per tal que la justícia social sigui possible, és l’equitat participativa: que s’escolti i es reconegui totes les veus d’una societat, posant en valor la seva diversitat. Tothom ha de poder decidir sobre la seva pròpia vida.
I això, com s’aconsegueix?
La Declaració Universal dels Drets Humans, redactada el 1948, ja va incloure articles sobre la necessitat de respectar drets econòmics, culturals, i socials com el dret a la salut, a la seguretat en cas d’atur, i l’educació. Més endavant, el 1966, aquests drets es van recollir al Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals.
A Barcelona, des de 2006, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusivaté un paper fonamental en la defensa de la justícia social i en la construcció d’una “Barcelona més inclusiva i amb major qualitat de vida per a totes les persones”. L’acord és un espai compartit entre la societat civil i les institucions que, a través de la feina i els valors comuns, defensa una política social basada en els drets per fer front a les situacions adverses.
Més concretament, l’Acord està implementant l’Estratègia d’Inclusió i de reducció de les desigualtats socials de Barcelona (2017-2027), en el marc del qual es duran a terme més de 800 projectes en diferents barris de la ciutat per reduir les desigualtats socials.
Avui commemorem el dia de la justícia social, subratllant la seva importància. Quan una societat és justa, protegeix i respecta els drets humans de tothom.