El nou HUB Alzheimer Barcelona suposa un pas endavant en la recerca i el coneixement d’aquesta malaltia

El nou HUB Alzheimer Barcelona suposa un pas endavant en la recerca i el coneixement d’aquesta malaltia

09/12/2024 - 15:34

El projecte, pioner en la recerca sobre l’Alzheimer, està impulsat per la Fundació Pasqual Maragall i promogut per l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació d’hospitals públics i institucions especialitzades de la ciutat.

Avui s’ha constituït el HUB Alzheimer Barcelona, una iniciativa de recerca col·laborativa sobre l’Alzheimer i les malalties neurodegeneratives que busca consolidar Barcelona com un referent internacional en aquest àmbit. 

Amb el suport de l’Ajuntament, el HUB Alzheimer Barcelona uneix els esforços dels quatre grans hospitals públics de la ciutat: Hospital Clínic de Barcelona, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital del Mar i Hospital Vall d’Hebron. També inclou dues institucions privades de recerca especialitzades en aquesta malaltia: el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall i l’Ace Alzheimer Center Barcelona. 

L’acte de presentació del nou hub ha estat inaugurat per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha destacat que “Barcelona s’ha proposat contribuir activament a la lluita contra l’Alzheimer. Aquesta és una qüestió de ciutat, i és per això que, amb l’impuls de l’Ajuntament, els principals instituts i centres de recerca en la malaltia de la ciutat, que son referents globals, s’uneixen per col·laborar, unir talent i recursos. I ha afegit, en relació amb el compromís col·laboratiu que aquest projecte suposa: “Avui enviem un missatge d’unitat en favor de la ciència. Estic segur que d’aquesta unió barcelonina en sortiran descobriments prometedors que ens acostaran a trobar una cura per l’Alzheimer”. 

Representants dels diferents organismes i institucions participants, incloent-hi la impulsora del projecte Fundació Pasqual Maragall, així com de la Conselleria de Salut, han deixat palès l’objectiu del nou hub de fomentar l’excel·lència científica, atreure inversions, facilitar la transferència de la recerca a la pràctica clínica i promoure la formació en Alzheimer i malalties neurodegeneratives. Un compromís col·laboratiu de transformar el futur de la recerca i suport a les persones i famílies afectades per aquesta malaltia. 

En aquest sentit, el director de la Fundació Pasqual Maragall Arcadi Navarro ha subratllat la magnitud del repte per l’impacte mundial de les demències, amb milions de persones afectades, gairebé un milió d’elles a Espanya, i una prevalença creixent a causa de l’envelliment poblacional. Sobre el paper que hi hauran de jugar Barcelona i el seu ecosistema científic i biomèdic, ha declarat que “davant d’aquest escenari i aprofitant el canvi de paradigma en l’enfocament de l’Alzheimer gràcies als avenços científics recents, Barcelona ha de fer un pas endavant fent ús del seu lideratge científic”.  

Entre les noves activitats a realitzar en el marc del HUB, es preveu la primera convocatòria de beques predoctorals col·laboratives destinades a fomentar la recerca interdisciplinària entre els centres membres del HUB. També s’han anunciat futures accions formatives per a millorar el diagnòstic i gestió de la malaltia a l’Atenció Primària, desenvolupada en col·laboració amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). 

L’Alzheimer en xifres: un repte creixent amb l’augment de l’esperança de vida 

Actualment, s’estima que l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives afecten 900.000 persones a Espanya. Aquesta xifra representa una de cada deu persones majors de 65 anys i un terç de les majors de 85. Aquestes patologies són una de les principals causes de mortalitat, discapacitat i dependència. 

Si no es troba una cura efectiva, i amb l’increment constant de l’esperança de vida, es preveu que el nombre de casos es tripliqui el 2050, superant el milió i mig de persones només a l’Espanya. Aquest creixement podria posar en risc la sostenibilitat dels sistemes sanitaris i assistencials. 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat