Es presenta la Declaració de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15: "la cultura ha de ser fonamental, democràtica, sostenible i digna"

Es presenta la Declaració de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15: "la cultura ha de ser fonamental, democràtica, sostenible i digna"

26/09/2024 - 18:04

Una seixantena de persones de dotze ciutats de la regió metropolitana de Barcelona han format part d'aquest procés de participació ciutadana amb l’objectiu explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals.

 

L’Assemblea Metropolitana Manifesta 15 és un procés deliberatiu pioner que s’ha format gràcies a la coincidència de diversos esdeveniments a Barcelona que tracten sobre democràcia i participació ciutadana:

El passat 13 de setembre va presentar-se en l’inici de la Focus Week de la Biennal Manifesta 15 els resultats que ha recollit l’Assemblea en una Declaració fruit del procés deliberatiu d’una seixantena de persones al voltant d’una pregunta: “Com impulsar de forma democràtica i col·lectiva una cultura que contribueixi a la transició ecosocial, en el context de la regió metropolitana de Barcelona?”.

Aquesta seixantena de persones, seleccionades aleatòriament i que viuen als dotze municipis participants (en ordre alfabètic: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa), han plasmat a la Declaració els objectius, les polítiques i les mesures necessàries per aconseguir el propòsit de posar en marxa una primera experiència pilot de governança metropolitana en forma d’assemblea deliberativa com a eina per millorar la participació ciutadana a la metròpoli. La participació va ser tant presencial com a través del Decidim, i va fer-se entre març i maig d’enguany.

 

Principals punts de la Declaració

  • Cultura com a dret fonamental: es reconeix la cultura com un dret essencial per a totes les persones.
  • Governança democràtica i participativa: la cultura ha de ser governada democràticament, on les decisions es prenguin de manera col·laborativa entre institucions, teixit cultural i ciutadania.
  • Dignificació i sostenibilitat cultural: es subratlla la necessitat de dignificar econòmicament i simbòlicament el món cultural, millorant el finançament i les condicions laborals dels professionals de la cultura. A més, es promou una cultura sostenible que redueixi l’impacte ambiental dels esdeveniments culturals i fomenti la justícia ecosocial.

 

I després de la Declaració, què?

Els resultats de l’Assemblea es traslladaran als organismes competents per impulsar les propostes incloses en la Declaració: ajuntaments dels dotze municipis participants, Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). D’altra banda, l’Assemblea ha establert una comissió de seguiment per garantir-ne la continuïtat del treball que s’ha iniciat. Aquesta comissió estarà formada per onze persones representants de l’Assemblea, i un representant de cada entitat impulsora (Ajuntament de Barcelona, PEMB i Manifesta).

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat