Més prevenció i recursos per construir una Barcelona antiracista
21/03/2022 - 13:14
L’últim informe de l’Oficina per la No Discriminació (OND) va revelar que el racisme i la xenofòbia són la primera causa de discriminació a la ciutat, una tendència que s’ha mantingut en els darrers anys. Per canviar aquesta situació, es comença a desplegar l’estratègia “Per una Barcelona antiracista”, que disposa d’una inversió inicial de 400.000 euros i recull la necessitat, voluntat i compromís d’implicar les persones racialitzades en el disseny i desplegament de les línies de treball per lluitar contra la discriminació per raó d’origen.
La mesura preveu diverses accions, com la creació d’una borsa de persones formadores racialitzades que participaran en les activitats de formació per al personal intern dels serveis municipals que tenen contacte directe amb la ciutadania i en sessions de formació externes organitzades per l’OND.
Per poder desenvolupar accions concretes i efectives, cal conèixer com actua la discriminació. La mesura de govern exposa que la societat barcelonina és multiracial, i moltes de les persones racialitzades no tenen un rerefons migratori o aquest rerefons és molt llunyà. El 29% dels veïns i veïnes de la ciutat han nascut a l’estranger, però la diversitat sociocultural no es limita tan sols al fet migratori. A Barcelona hi ha un miler de comunitats i entitats religioses i de consciència, de 27 tradicions diferents, i es parlen més de 300 llengües.
Totes aquestes variables solen quedar fora de la majoria dels estudis que analitzen la diversitat. En aquest sentit, la mesura “Per una Barcelona antiracista” realitzarà el disseny i el treball de camp d’un estudi que resolgui aquesta mancança, sota el guiatge de persones expertes en metodologia i persones racialitzades.
L’Oficina per la No Discriminació es reforça
La infradenúncia (que implica la normalització de comportaments racistes) és un dels factors a què es vol fer front per tal d’evitar la normalització de comportaments discriminatoris. En aquest aspecte, l’Oficina per la No Discriminació desplegarà dos punts d’informació sobre discriminació i defensa de drets al territori, un a Sant Andreu durant el 2022 i l’altre a Sants-Montjuïc l’any 2023. També es desplegarà el projecte Antenes, que capacitarà entitats ciutadanes com associacions veïnals i AFA perquè col·laborin amb els serveis municipals contra la discriminació.
Prevenir el racisme a les escoles i al sector immobiliari
Les comunitats educatives i els centres escolars són un dels focus on es vol posar la mirada antiracista, amb l’augment de centres adherits al programa “Escoles per la igualtat i la diversitat” o la millora de la presència i l’expressió de la diversitat de la societat en els materials pedagògics. A més, la mesura vol transcendir les aules per arribar al personal d’altres espais educatius com els menjadors, les activitats extraescolars, les associacions de famílies i l’educació no formal.
Pel que fa al sector immobiliari, recentment es va realitzar l’estudi “Discriminació a la carta”, que va deixar al descobert una alta acceptació de les pràctiques discriminatòries entre agents immobiliaris. Per això, la mesura de govern preveu un programa formatiu amb professionals del sector per prevenir i aturar actituds discriminatòries i per seguir teixint espais de col·laboració amb representants de les propietats, agents de la propietat immobiliària i agències.
Capgirem el racisme
Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i visibilitzar un fenomen que actua en tots els nivells, s’ha posat en marxa la campanya de comunicació #BCNantiracista, coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra el Racisme, que té lloc cada 21 de març.
La campanya consisteix en missatges “capgirats” per desmuntar alguns dels arguments racistes més habituals i reduir-los a l’absurd. Ha estat dissenyada per l’agència Putos Modernos i utilitza la sàtira per conscienciar.