Premis Montserrat Roig 2020 al periodisme i la comunicació social
20/10/2021 - 14:15
Ja s’han lliurat els premis Montserrat Roig, que distingeixen la capacitat de sensibilització social de projectes de l’àmbit del periodisme i la comunicació a la ciutat, especialment els que han fet un esforç en la investigació pròpia, amb pluralitat i contrast de fonts. S’hi han presentat 66 candidatures: 41 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 10 en la de promoció de la investigació periodística.
Els projectes guanyadors els ha seleccionat un jurat de trajectòria professional reconeguda en els àmbits de la comunicació i dels drets socials. Cada distinció està dotada amb 8.000 euros, menys el premi especial del jurat, que no té dotació econòmica.
Els premis Montserrat Roig 2020 han estat els següents:
El premi al periodisme social ha estat per a TIME: Jacint Ferrer, el desahucio del siglo, de Jesús Martínez i Marc Javiere-Kohann, sobretot per l’enfocament diferent del desnonament i el fet de mostrar-lo com una història vital. A més, també s’han valorat l’impacte del contingut, la qualitat i la originalitat fotogràfica.
La campanya #AmbTuSeguimEnMarxa, del Centre d’Acollida d’Assís, ha rebut el premi a la comunicació social, pel to positiu, optimista i vital que mostra el treball en equip de l’entitat i pel tractament de la imatge.
Els premis a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a la ciutat estan dividits en tres àmbits diferents i són projectes que s’hauran de desenvolupar en els propers mesos. Són els següents:
1) El projecte “Pandemials: l’adolescència en temps de coronavirus”, de Santiago Tejedor, Cristina Pulido, Plàcid Garcia-Planas i Diana Sanjinés, que proposa un treball descriptiu, explicatiu i exploratori sobre com els adolescents han viscut el confinament, ha rebut el premi en l’àmbit de la soledat en la infància, joves, persones adultes i persones grans.
2) Quant al premi en l’àmbit de la bretxa digital i l’accés als serveis i prestacions de l’Administració, el jurat ha acordat declarar-lo desert en considerar que les propostes no complien els criteris de qualitat i metodològics desitjables.
3) El projecte “TECDORA Tecnologia i Dona al Raval. Mapa digital femení”, de Míriam Díez, Josep Lluís Micó, Alba Sabaté, Valentina Laferrara i Verónica Israel, que relaciona les creences religioses de les dones i l’ús de la tecnologia durant la pandèmia, ha rebut el premi en la modalitat de promoció de la investigació periodística.
La menció especial del jurat ha estat al diari digital Social.cat per la seva trajectòria en la divulgació del sector i les iniciatives socials, que l’han convertit en un referent periodístic en qüestions socials.