Projecte amunt!: suport per a la inserció laboral i social dels beneficiaris de l’ingrés mínim vital
07/10/2022 - 12:31
L'objectiu del projecte és oferir a les persones beneficiàries de l’ingrés mínim vital (IMV) actuacions que millorin la seva inserció laboral, el benestar emocional, les relacions socials o la participació comunitària.
El projecte amunt! ja comença a caminar. El seu objectiu és oferir a les persones beneficiàries de l’ingrés mínim vital (IMV) suport per millorar la seva situació laboral i social. Després de les sessions informatives realitzades els passats mesos de juny i juliol, es comencen a dur a terme les primeres accions amb els participants.
Els professionals del projecte acompanyaran de manera personalitzada durant un any a les persones perquè puguin realitzar les activitats que més s’adeqüin al seu perfil, ja sigui suport en la cerca de feina, formació, reconeixement de competències, un pla d’ocupació municipal de sis mesos, un pla d’emprenedoria o activitats de participació comunitària.
La singularitat del model d’atenció que es posa en marxa amb aquest projecte és que ofereix de manera coordinada actuacions que habitualment s’ofereixen per separat. Aquest model d’atenció pretén tenir un impacte positiu en les persones que rebin les actuacions en àmbits com la inserció laboral, el benestar emocional, les relacions socials o la participació comunitària.
Avaluar l’impacte a través d’un grup d’usuaris i un grup de control
D’altra banda, l’amunt! també pretén avaluar la utilitat d’aquest model d’atenció que ofereix serveis i activitats de la manera més personalitzada possible. Entre les 1.183 persones que han mostrat el seu interès en participar, s’han seleccionat aleatòriament dos grups de participants:
- Un primer grup de 750 usuaris del projecte, que rebran els serveis i activitats que ofereix el projecte;
- I un segon grup de control de 433 persones, que participaran de l’estudi d’avaluació sense rebre aquests serveis i activitats.
Per saber si el projecte ajuda a resoldre les necessitats de les persones, cal recollir informació de totes les persones participants i comparar els canvis que s’han produït en els dos grups. La selecció aleatòria s’ha realitzat per complir els requeriments científics de l’avaluació, evitar discriminacions i fer possible que tothom tingui les mateixes oportunitats.
En aquests moments, l’equip d’atenció social de projecte està citant a les persones del grup d’usuaris efectius a una primera acollida individualitzada. A les persones participants del grup de control només se les contactarà en les accions que es duran a terme per obtenir informació sobre la seva situació. La informació obtinguda serà tractada sempre de manera confidencial i anònima.
Aquest projecte innovador està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i rep el suport financer de la Unió Europea a través dels fons Next Generation. L’avaluació del projecte ha de permetre a l’administració fer polítiques més efectives, i per tant dedicar els recursos en aquells programes i serveis que realment funcionen i tenen un impacte positiu en la població.