Sabeu què és el Barcelona Green Deal?
14/04/2021 - 14:23
El Barcelona Green Deal és l’agenda urbana i econòmica per fer, en els propers deu anys, una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa, adaptada a reptes com les transicions ecològica i digital, que s’han vist accelerats per la pandèmia. El nou full de ruta consta de 38 mesures, entre les quals s’inclouen transformacions urbanes per revitalitzar o crear noves zones estratègiques d’activitat econòmica. Voleu saber quines són?
Equilibri: reeconomitzar el centre
Es desenvoluparà una estratègia de reeconomització del centre de la ciutat, per aconseguir millorar-ne la diversificació i el dinamisme. L’eix d’aquesta transformació és la via Laietana, al voltant de la qual es desenvoluparan equipaments dedicats a la innovació, l’atracció de talent i la promoció econòmica. Entre els projectes previstos hi ha la rehabilitació de l’edifici de Correus i la recuperació del Port Olímpic com a espai per als ciutadans i per a la creació d’un clúster de l’economia blava, un sector estratègic i emergent que fomenta la filosofia ZERI (recerca i innovació amb zero emissions).
Innovació: nou impuls al 22@
Amb el nou impuls al 22@, on es crearan dos eixos (la Milla Creativa, al carrer de Pere IV, i l’eix verd del carrer de Cristóbal de Moura), es vol continuar sumant empreses tecnològiques i crear al voltant de 60.000 llocs de treball. El projecte inclou la rehabilitació del conjunt fabril de La Escocesa per convertir-lo en l’epicentre de la transformació del nou eix Pere IV, juntament amb Palo Alto, que englobaria una incubadora d’empreses creatives i Can Ricart.
Paral·lelament, la zona afronta ara una modificació urbanística per augmentar l’ús residencial i aprofundir així en el model d’usos mixtos.
Productivitat: la reindustrialització verda
La zona on es creuen el riu Besòs i la ronda esdevindrà un espai estratègic en els propers anys per incloure activitats d’economia verda com energies renovables, logística de proximitat o indústria 4.0, entre d’altres.
A l’altre extrem de la ciutat, Montjuïc es convertirà en un hub d’innovació, esport i tecnologia. Alhora, una modificació urbanística buscarà millorar la relació de l’àrea amb la resta de la ciutat i reforçar-ne el veritable caràcter de parc urbà, aprofitant tant la transformació de la ronda del Litoral, entre la Zona Franca i la Carbonera, com l’espai de la Fira.
També es reformularan els espais que ocupa la Fira, per introduir-hi usos nous que aportin més valor afegit als barris propers; la Zona Franca, el gran actiu de sòl productiu de la ciutat, i la Marina, que és la gran reserva de sòl residencial i que podria acollir fins a 28.000 habitants més.
Es preveu que tots aquests canvis permetin generar entre 8.000 i 10.000 nous llocs de treball.
Persones: més superilles i edificis més sostenibles
La nova agenda urbana de la ciutat preveu seguir avançant en el model de les superilles per guanyar espai per als vianants i a favor de l’activitat econòmica de proximitat i impulsar la rehabilitació d’habitatges per fer-los més sostenibles.
Connectivitat: millors nodes urbans i 5G
En els propers deu anys, Barcelona haurà completat o reformat tres grans nodes urbans: la Sagrera (amb la gran estació intermodal), l’estació de Sants i els seus entorns i la plaça de les Glòries. A més, caldrà donar resposta al tram de la ronda del Litoral entre la Zona Franca i la Carbonera, una gran oportunitat per connectar la Marina amb la resta de barris del litoral no només amb vehicle privat, sinó amb transport públic, amb bicicleta o amb vehicles de mobilitat personal.
Una dècada per millorar les connexions físiques, però també tecnològiques, amb el desplegament del 5G, entre d’altres tecnologies, que ha de situar Barcelona a l’avantguarda, com a referent tecnològic internacional i pol d’innovació i emprenedoria.
El Barcelona Green Deal s’ha presentat a la ponència inaugural del Barcelona reAct, les jornades de treball amb ponències i debats sobre l’estratègia de reactivació econòmica de Barcelona.