L’espai Agròpolis compleix cinc anys i es consolida com un espai de trobada del sector agroecològic a la ciutat

Durant l’any, organitza diferents jornades dedicades a l’intercanvi d’experiències, la formació i l’impuls de la intercooperació entre agents del sector.

..
10/06/2024 - 18:16 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Fa cinc anys, Barcelona encara no havia estat escollida per acollir el setè Forum Global del Pacte de Milà, el gran revulsiu que va provocar l’impuls d’un munt de projectes per transformar el sistema alimentari de la ciutat. Ni tan sols s’havien posat les bases per iniciar el procés d’elaboració d’una estratègia de ciutat i que finalment ha donat lloc a l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030. El que sí que hi havia era la necessitat de crear un espai obert i participat, en el que els diferents agents col·laboressin per transformar el sistema alimentari des dels valors de l’agroecologia i la sobirania alimentària. Aquest és l’origen d’Agròpolis.

Impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona, aquest espai de trobada, intercooperació i foment del sector agroecològic va començar a caminar a principis de 2019. En aquest primer any de vida, es van dur a terme les primeres trobades i es van posar en marxa diferents grups de treball. Però amb l’arribada de la COVID, tot es va aturar.

Després de mantenir una activitat de mínims i en format virtual durant el 2020 i bona part del 2021, finalment, a partir del 2022, l’espai es revitalitza i troba el seu encaix. De fet, gràcies a l’impuls d’aquests darrers anys, Agròpolis finalment ha aconseguit consolidar-se com l’espai de trobada que ja apuntava als seus inicis, redefinint l’espai de participació, aconseguint adherir noves organitzacions – fins a les més de 105 actuals- i organitzant noves activitats d’interès.

Agrohackató, un exemple d’intercooperació

Una de les activitats més destacades que han nascut en el marc de l’espai Agròpolis és l’Agrohackató, una jornada de cocreació per impulsar el disseny de projectes d’intercooperació vinculats a l’agroecologia i a la sobirania alimentària.

Fins ara s’han celebrat tres edicions, totes elles amb un gran èxit de participació i amb molt bona valoració per part de les participants. A més, gràcies a aquestes jornades s’han impulsat diverses col·laboracions entre les organitzacions adherides.

En aquest sentit, cal destacar que els projectes d’intercooperació que sorgeixen en aquest marc tenen l’oportunitat d’aconseguir finançament per desenvolupar les primeres fases de disseny i cocreació a través de la convocatòria de subvencions Impulsem el Que Fas. Fins al moment, ja hi ha tres iniciatives que han rebut aquestes ajudes

Altres activitats de l’espai

A banda de l’Agohackató, també han rebut molt bona acollida les sessions monogràfiques que s’han anat organitzant per abordar i aprofundir en debats i reptes específics, així com les activitats d’enxarxament i generació de comunitat que s’han anat ideant, des de la creació d’un canal de Telegram per compartir activitats, recursos i obrir alguns debats, a l’organització de visites a projectes.

Pel que fa a les sessions temàtiques, el darrer any s’ha abordat la problemàtica sobre com comunicar la necessitat de canviar el de sistema alimentari, sobre com introduir mirades d’altres cultures en el relat de l’alimentació sostenible i quines oportunitats de finançament europeu hi ha per entitats locals.

El futur d’Agropòlis

Des de la Secció Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona se segueix treballant per consolidar l’espai amb una programació d’activitats interessant, fomentant la participació de les entitats en l’elaboració del pla de treball.

A més, entre els reptes de futur, també es valora la necessitat de promoure l’espai entre les organitzacions com un recurs de dinamització que està a la seva disposició per realitzar jornades, formacions o fins i tot, impulsar projectes; així com implicar altres àrees de l’Ajuntament per treballar conjuntament temàtiques d’interès de les entitats adherides.

En els pròxims mesos una de les prioritats serà donar continuïtat a la dinamització de grups de treball relacionats amb horts urbans, sorgits d’una jornada d’intercooperació organitzada conjuntament amb el programa Mans al Verd.