Els Serveis Socials de l'Esquerra i les xarxes de suport diagnostiquen les necessitats del barri

02/12/2020 - 15:33 h

El Consell de Barri va tenir tres punts principals de l'ordre del dia: la diagnosi de les necessitats del territori a càrrec dels Serveis Socials de l'Esquerra de l'Eixample, les xarxes de suport - es va presentar la xarxa comunitària a l’Espai Associatiu Lola Anglada- i el projecte de casals comunitaris, l'Hospital Clínic i La Model.

Xavi Ballesteros, director dels Serveis Socials de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, centre que va coordinar tota l’atenció social del Districte durant els mesos de confinament per la pandèmia, va fer un anàlisi de les dificultats que es van trobar per realitzar el seu treball a distància i per l’increment del nombre d’usuaris i cada vegada més en situació més precària. “Hem tingut famílies que no disposaven ni d’un compte corrent”, ha destacat.

Les situacions més habituals a les que han fet front els Serveis Socials durant aquests mesos han estat els ERTOS, tancament de negocis, necessitat d’aliments, dificultats per pagar el lloguer, agreujament de les patologies de salut, entre elles les mentals, i les demandes per tramitar ajuts de les administracions. A les persones grans amb pocs ingressos  se’ls va oferir un servei de menjar a domicili.

També es va presentar el Casal Comunitari de Solidaritat de l’Espai Associatiu Lola Anglada -conegut popularment com ‘La Lola’-, que ha estat triat com a espai de referència de l’Esquerra de l’Eixample des del que donar suport a les xarxes de solidaritat sorgides arrel de la crisi de la covid-19. ‘La Lola’ és l’espai on es reuneixen els diferents agents que formen part de la xarxa solidària del barri i on s’emmagatzemen els productes donats. El programa ha rebut una subvenció de 20.000 €.

Taula de treball per buscar una solució a l’ampliació del Clínic

Respecte a l’ampliació de l’Hospital Clínic, el regidor del Districte, Jordi Martí, va aclarir que l’Ajuntament no considera factible fer un gran edifici a l’Escola Industrial perquè és un patrimoni arquitectònic important i un espai verd, d’oci i de passeig del barri. “El que hem de fer és seure per buscar solucions, però segurament no amb la construcció d’un únic edifici, perquè a la ciutat tenim altres necessitats d’escoles i equipaments que també busquen espai”, ha remarcat.

De moment, s’ha creat una taula de treball amb les altres administracions, entitats del districte i de ciutat com el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

Al Consell de Barri també es va presentar breument el projecte guanyador de la transformació de La Model. El regidor i la consellera de l’Esquerra, Alícia Puig, van animar els assistents a la sessió a visitar l’exposició Model, batega!, que finalitza el 20 de desembre.