L’escut del rei emèrit es va col·locar l’any 1981, quan la plaça va passar de dir-se plaça de la Victòria a portar el nom del monarca del moment, Joan Carles I, en agraïment pel paper que va tenir durant el cop d’estat del 1981.
Ara l’escut queda descontextualitzat en una plaça que té una denominació recuperada de la tradició popular, Cinc d’Oros, i que històricament es va pensar per reivindicar la República i recordar el president de la Primera República Espanyola, Francesc Pi i Margall.
Un cop retirat, aquest element es traslladarà a dependències municipals per tal de conservar la peça. La Regidoria de Memòria Democràtica considera que aquest escut, a més d’estar descontextualitzat, demostra els privilegis que encara té la monarquia, i, en un moment com aquest, es vol reivindicar els valors republicans i recuperar l’origen popular de l’art públic i el nomenclàtor de la ciutat.
Revocada la Medalla d’Or de la Ciutat al rei emèrit
El Ple del Consell Municipal va aprovar, al mes d’octubre, retirar la Medalla d’Or de la Ciutat a Joan Carles I. A l’informe justificatiu per a la retirada de la medalla, inclòs a l’expedient, es destacaven diverses polèmiques acumulades durant els darrers anys, com ara la participació del rei emèrit en una cacera d’elefants a Botswana l’any 2012, la renúncia de l’actual rei d’Espanya, Felip VI, a l’herència del seu pare i la retirada de l’assignació econòmica a Joan Carles I com a mesura de distanciament de qualsevol operació econòmica que pogués qüestionar la legitimitat i l’ètica de la Corona. A aquests fets també s’hi afegeix la marxa del rei emèrit, de manera opaca, al règim totalitari dels Emirats Àrabs Units.
Tal com recollia l’informe, aquests fets posen en qüestió la seva integritat ètica i moral com a ciutadà i com a servidor públic. Aquests comportaments del rei emèrit no atenen al principi d’exemplaritat i estímul per a la realització d’accions que comporten un benefici per a la comunitat que representen els honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona.