Els museus de la ciutat esdevenen, aquesta primavera, un element troncal en la revifada de la cultura a Barcelona. Els nous escenaris que es proposen recuperen la connexió presencial amb els visitants, així com programes emblemàtics. Un d’aquests programes és la Nit dels Museus.
Des de l’any 2008, Barcelona reserva una nit a l’any per celebrar una festa cultural molt estimada per la ciutadania. Els museus de la ciutat i l’àrea metropolitana obren les portes per a l’ocasió i ofereixen, a més de col·leccions permanents, activitats per a totes les edats: visites guiades, tallers, jocs de pistes, un joc d’escapada, una gimcana i concursos. Els equipaments participants també es converteixen en escenaris de concerts i espectacles de poesia, dansa i teatre. Enguany, la Nit dels Museus tindrà lloc el 15 de maig i durarà des de mitja tarda fins al capvespre.
De 18.00 a 21.00 hores, la ciutadania podrà visitar els equipaments o participar, de manera gratuïta, en les diferents activitats programades. Caldrà, però, reservar prèviament les entrades per accedir a la majoria dels establiments, per tal de garantir la seguretat dels visitants i seguir les recomanacions sanitàries dels experts.
Obrint debat: exposicions
Pensar, entendre i donar peu a l’esperit crític. Les exposicions d’aquesta Nit dels Museus us faran reflexionar sobre la diversitat de temes que les encapçalen. Félix González-Torres i Nanni Balestrini proposen dues retrospectives sobre la dissidència i el compromís, a partir de “Política de relació”, al Macba, i “La violència il·lustrada”, a La Virreina. En la mateixa línia, El Born mantindrà el projecte “Per una educació en llibertat”.
Tornant al passat, el MNAC oferirà “La guerra infinita”, el Museu Marítim, “Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra”, i, si aneu molts anys més enrere, al CCCB hi trobareu “Mart. El mirall vermell”. A més, si voleu donar color a aquest viatge en el temps, podeu visitar “El somni americà. Del pop a l’actualitat”, al CaixaForum. I per a viatges, l’altra exposició del centre, “Symphony”, un recorregut immersiu audiovisual a través de les emocions i la música.
Els clàssics
Hi ha equipaments que no falten mai a la cita, i enguany no seran menys. Aquesta nova edició torna a incloure les portes obertes de l’Arxiu Històric de la Ciutat i el Fotogràfic o el Museu Picasso, i també de museus més recents com el de Ciències Naturals, el Centre d’Art Contemporani a la Fabra i Coats o el KBr. Una combinació màgica d’art, història, memòria, ciència, bellesa o natura, entre d’altres, que forma una àmplia oferta museística.
Les visites guiades, protagonistes
Enguany s’incorporen al programa nombroses visites guiades que us ajudaran a descobrir els espais participants més a fons, com les del Servei d’Arqueologia per a l’aqüeducte, la muralla romana i el Mercat de Sant Antoni, la d’El Born, el Castell de Montjuïc, la Fundació Brossa o els equipaments del MUHBA.
A banda d’aquests recorreguts guiats, la Nit dels Museus té preparats concerts al Museu de la Música, El Born i el CaixaForum, a més de dansa a Montjuïc o poesia a La Virreina. També podreu participar en els tallers que s’impartiran al Museu de l’Institut del Teatre, al d’Arqueologia, al d’Història de Catalunya, al CosmoCaixa o al CaixaForum.
A més de Barcelona, hi participaran les ciutats veïnes: Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià, l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà i Sant Joan Despí. En total, les vuit ciutats sumaran 74 espais que podreu visitar durant la vetllada. Podeu consultar aquí la programació de cadascun d’ells i reservar-ne les entrades.