Els dos focus en què se centra la convocatòria d’enguany són: impulsar una transició digital justa i inclusiva i millorar la sostenibilitat urbana per fer front a l’emergència climàtica.
Es podrà subvencionar fins al 80% de cada proposta guanyadora, en un doble tipus d’ajut:
- Projectes d’entre 15.000 i 100.000 euros que incloguin el desenvolupament d’activitats de demostració o pilots que permetin validar de manera fiable els plantejaments inicials del projecte, així com la viabilitat dels impactes estimats. Aquest tipus d’ajut rebrà 577.000 euros del total estimat.
- Microprojectes, d’entre 5.000 i 15.000 euros, que prioritzin en la solució aportada l’ús de tecnologies de fabricació digital o altres tecnologies i que es basin en la Xarxa d’Ateneus de Fabricació. S’hi destinaran un total de 50.000 euros.
En la valoració dels projectes es prioritzarà que tinguin un impacte demostrable, un retorn quantificable, que siguin perdurables en el temps i tinguin una execució curta (màxim dotze mesos). També es persegueix que siguin iniciatives promogudes per la ciutadania i que siguin sostenibles i operatives un cop s’acabi la subvenció.
Qui hi pot participar?
L’espectre al qual s’adreça la convocatòria és molt ampli i va des de microempreses o pimes, universitats, centres d’investigació i innovació, fundacions i cooperatives fins a la societat civil, tant a través d’associacions o entitats com de persones físiques individuals. Des de BIT Habitat es donarà suport financer i acompanyament tècnic a la implementació dels projectes seleccionats.
Tota la informació referent a la convocatòria, així com la presentació de candidatures, fins al 3 de juliol de 2021, es pot fer a través d’aquest web.
Un cas d’èxit
Actualment estan en marxa i en desenvolupament els sis projectes guanyadors de la primera convocatòria, anomenada “La ciutat proactiva, i ara?”, que es va llançar en plena pandèmia amb l’impuls de l’economia local i accions de millora de la sostenibilitat i la resiliència urbana des del vessant mediambiental com a eixos prioritaris. Es van rebre 217 projectes, el 24% dels quals se centraven en l’habitatge.
Es tracta d’una iniciativa de la Fundació BIT Habitat, que té com a objectiu promoure la innovació urbana que impulsa iniciatives adreçades a crear una ciutat més inclusiva, segura, resilient i sostenible.