Els esculls artificials, de 25 tones de pes cadascun, s’han construït amb superfícies i textures rugoses, que simulen les dels fons rocosos naturals, la qual cosa permetrà que els colonitzin diferents organismes planctònics i marins. A més, en col·locar-se en el dic de recer del port, reforçaran els dics submergits que hi havia, i a la vegada garantiran el funcionament correcte i la seguretat del port, per solucionar els problemes d’ultrapassament d’aigua de la infraestructura en les llevantades dels darrers anys.
D’altra banda, aquestes i altres intervencions incrementaran la generació de biomassa, milloraran la qualitat de l’aigua i permetran lluitar contra el canvi climàtic.
Un port vinculat a la ciutadania i a la sostenibilitat
La instal·lació dels blocs de formigó és el primer pas del projecte del Port Olímpic i el Zoo de Barcelona per renaturalitzar el litoral de la ciutat i s’emmiralla en el del Parc dels Esculls, que es va instal·lar el 2003 al litoral de llevant de la ciutat. Amb el temps, aquest espai s’ha convertit en un lloc de característiques similars a les dels fons rocosos naturals i ha millorat el fons marí del litoral de Barcelona.
Una part d’aquesta actuació tindrà també una vessant didàctica, per sensibilitzar i explicar a la ciutadania aspectes sobre la conservació del mar, i un espai de promoció d’activitats de lleure, com l’escafandrisme. Així doncs, la instal·lació dels esculls artificials naturalitzats fa avançar la transformació del Port Olímpic perquè s’acabi convertint en un espai de vida familiar i social vinculat al mar, per gaudir, treballar i fer esports nàutics.
El cost de l’obra dels dics submergits és de 10,6 milions d’euros.