Obres de reforma i millora en 154 centres educatius durant l’estiu

27/07/2021 - 17:52 h

L’aturada lectiva estival s’aprofita per fer 207 actuacions en més de la meitat dels centres educatius de la ciutat i així avançar en l’objectiu que tots els equipaments de la xarxa de centres públics siguin d’una qualitat equivalent. Destaquen sis grans intervencions, entre les quals hi ha el desamiantatge d’una escola de Nou Barris.

 

A més de les reformes i millores, el barri del Fort Pienc, al districte de l’Eixample, guanyarà un nou equipament amb la construcció de l’Institut Angeleta Ferrer, que s’espera que estigui acabat el gener del 2022. Serà un espai referent per a la formació docent i la recerca educativa, i un model en la cerca de l’equitat de gènere. Estarà vinculat al Barcelona Institute of Science and Technology, que vetllarà, entre d’altres qüestions, per la formació i el reciclatge del professorat.

A banda de les actuacions vinculades a adequar els equipaments a les necessitats de
noves escolaritzacions als centres, els quatre plans més destacats, per l’abast i la inversió, són els següents:

  • Pla de Patis. S’ha posat en marxa el programa estable “Transformem els patis en més naturalitzats, coeducatius i comunitaris” per actuar en un mínim de dotze patis escolars cada any. Els d’aquest estiu seran dos dels districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella i un a cadascun de la resta de districtes. L’objectiu és millorar-ne els espais plantant arbres i vegetació, guanyar superfície d’ombra per a refugis climàtics i, a més, incorporar elements de joc.
  • Pla de transició energètica i confort tèrmic. Durant l’estiu també es fan obres per adequar 84 centres educatius a les noves disposicions normatives de consum energètic dels edificis, d’acord amb la lluita contra el canvi climàtic i per fer-los més verds. A més, durant els propers mesos s’implantarà un pla d’estalvi energètic en 68 centres per fer-los més eficients i confortables.
  • Programa de pintures. Dinou escoles s’hi incorporen aquest estiu, i ja superaran el centenar. L’objectiu és renovar i dignificar els equipaments a través de millores en la qualitat dels espais i alhora implantar criteris generals d’actuació en les obres de pintura a les escoles i establir paràmetres concrets per a les que decideixin fer-ne a partir d’ara.
  • Pla de cuines i menjadors. Hem fet una inversió en nou escoles i en tres instituts per construir, reformar o habilitar espais per oferir el servei de menjador. A partir dels criteris de nombre de població i de situació de vulnerabilitat, també hem valorat la viabilitat d’oferir aquest servei en disset instituts de secundària. Aquest pla es fa en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que enguany ocupa la ciutat.

El pressupost total de les intervencions serà d’una mica més de 32 milions d’euros, dels quals gairebé el 70% són una aportació municipal, mentre que la resta prové de la Generalitat de Catalunya.