A més d’un gran esdeveniment ciutadà, la Festa Major de Barcelona és, també, un macrofestival format per festivals diversos que deixen constància de la riquesa cultural de la capital catalana: des del festival Mercè Arts de Carrer, fins a les mostres de cultura popular, passant pels festivals BAM i Acció Cultura Viva i la programació del Música Mercè, que apleguen enguany més de cinc-centes activitats.
Un dels grans festivals de la Mercè és el Mercè Arts de Carrer, un gran aparador de les arts de carrer que convoca cada any en recintes diversos (des del Castell de Montjuïc, seu de les propostes de circ, fins al parc de la Ciutadella, passant pels molts i molt diversos escenaris que s’afegeixen cada any a la celebració) tot de companyies catalanes i estrangeres. És una bona oportunitat, a l’inici de la temporada, de conèixer les creacions més noves de l’escena local, però també de companyies d’altres països, tots triats amb els criteris de qualitat més estrictes.
Les arts de carrer són una de les grans ànimes de la Mercè, però l’essència és la tradició. Les activitats de cultura popular no formen un festival en si mateix, però constitueixen, de fet, el cor i el nucli de la Festa Major barcelonina, a més de ser el moment en què els molts i molt actius col·lectius de Cultura popular es retroben amb la ciutadania. Alguns dels actes programats a la Mercè tradicional són, de fet, entre els més esperats pels barcelonins i barcelonines.
La música constitueix una altra de les principals apostes de la Mercè dels nostres dies. Bona part de la programació, incloent-hi grups de pop, rock, músiques d’arrel, cançó o sons simfònics, està integrada en el cicle de programació Música Mercè. Les propostes d’aquest cicle es complementen amb les dels festivals BAM i Acció Cultura Viva. El BAM o Barcelona Acció Musical aplega els grups i artistes més innovadors del moment i la seva programació és fruit d’una recerca acurada entre les propostes més noves i interessants de l’escena local, estatal i internacional. En canvi, l’Acció Cultura Viva, que ofereix una mostra de la riquesa i diversitat de l’escena musical de Barcelona i més enllà, aposta per formes de programació participativa, implicant-hi els col·lectius i agents musicals de la ciutat i proposant als espectadors i espectadores maneres noves i més participatives de viure la música.