Pocs dies després que l’Agenda 2030 celebrés el sisè aniversari de la seva aprovació, s’ha constituït la Taula per l’Impuls de l’Agenda 2030. Aquesta compta amb la presència de les entitats i empreses més representatives de la ciutat i preveu definir espais de col·laboració per impulsar propostes concretes que despleguin els agents privats i associatius de la ciutat.
Entre els participants hi haurà representants de PIMEC, la Fundació Formació i Treball, el Consorci de la Zona Franca, la Fundació Jaume Bofill, UNICEF i Foment del Treball, entre moltes d’altres.
Els objectius
La Taula té dos objectius principals que són donar impuls a l’Agenda 2030 entre els actors socials i econòmics de la ciutat i, al mateix temps, fer seguiment de l’evolució de l’assoliment de les fites proposades pel govern municipal per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la ciutat.
Es va constituir el passat dimarts 5 d’octubre en un esdeveniment mig presencial i mig en línia a l’antiga fàbrica de Ca l’Alier de Barcelona. L’acte de constitució va comptar amb la presència, entre d’altres, de Miquel Rodríguez Planas, comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, la tinent d’Alcaldia, Laia Bonet, el regidor Jordi Martí Galvis, o bé l’aleshores Síndica de Greuges, Assumpció Vilà.
Les accions de la Taula
La Taula per l’Impuls de l’Agenda 2030 proposa una sèrie d’accions per complir els objectius que s’ha marcat. Aquestes són: reflexionar sobre la implementació de l’Agenda 2030 a la ciutat i emetre les corresponents recomanacions, impulsar iniciatives per complir aquestes fites en diversos àmbits i, finalment, proposar continguts per a les jornades anuals de l’Agenda 2030 a la ciutat i, si s’escau, participació de membres en les mateixes.
S’ha acordat que el plenari de la Taula es reuneixi dues vegades cada any i que tingui la potestat de proposar comissions de treball de caràcter temàtic i amb dinàmica de treball pròpia. Es comptarà amb una secretaria tècnica responsable de convocar reunions, elaborar les actes, dinamitzar les sessions i organitzar les jornades. La secretaria tècnica es finançarà amb recursos del Comissionat d’Agenda 2030.
Aquesta és una de les moltes iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona per complir amb els 17 objectius integrats a l’Agenda 2030; objectius com l’erradicació de la pobresa extrema, combatre les desigualtats, l’empoderament de la dona i l’accés universal a la salut. L’Ajuntament està compromès amb el suport dels sectors socials, ambientals i econòmics per fer de Barcelona una ciutat que prioritza les persones, el planeta i la prosperitat.