CientífqArt vol donar a les científiques el reconeixement que les correspon i que al llarg de la història s’ha vist silenciat i menyspreat només pel fet de ser dones. Des dels albors de la humanitat, les dones han contribuït a la comprensió del món i a l’avenç de la ciència com a sistema per guanyar nou coneixement. No obstant això, els mèrits se’ls han acabat enduent homes pròxims a la seva recerca i els noms de moltes dones han quedat silenciats i oblidats. D’altra banda, les dones amb vocació científica s’han trobat, històricament, amb un munt de dificultats per accedir i promocionar-se en el món acadèmic i de la recerca. De fet, encara avui hi ha desigualtats en matèria de gènere dins del sistema científic i tecnològic.
Tots aquests fets han motivat el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC a divulgar la figura de la dona científica, avui i al llarg de la història, amb el projecte CientífiqArt. El projecte dona a conèixer diverses científiques rellevants a la ciutadania que s’acosta als murals dels barris i la sensibilitza en matèria d’igualtat en ciència. D’altra banda, contribueix a despertar noves vocacions científiques entre l’alumnat participant al projecte, especialment entre les nenes i noies, que a més de documentar-se per tal d’escollir les dones dels seus murals, també s’han implicat en l’elaboració d’una guia turística del projecte. Aquest document convida a apropar-se a les cinc pintures i conèixer in situ les científiques protagonistes i, per facilitar la visita, també s’ha creat un seguit d’audioguies sobre cada una de les investigadores.
Dins d’aquest vessant educatiu, CientífiqArt ha portat a representants de l’ACCC a les escoles participants per parlar sobre dona i ciència, i per realitzar l’activitat Draw a scientist, amb què han pogut estudiar la percepció que l’alumnat té de la professió científica abans i després del projecte. I per compartir experiències, coincidint amb la Setmana de la Ciència passada, l’alumnat va poder participar en un congrés virtual on van poder presentar la científica escollida per cada escola i explicar el seu vincle amb el barri que acull cada mural.
Les cinc científiques
Dolors Aleu i Riera, primera dona d’Espanya a llicenciar-se en Medicina i doctorar-se, Lina Badimon Maestro, fisiòloga i inventora de la càmera Badimon, Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, primera dona auxiliar d’astronomia a la Universitat de Barcelona, Marta Estrada i Miyares, biòloga marina i Creu de Sant Jordi el 2004, i Margarita Wirsing i Bordas, primera llicenciada en Física i Química de l’Estat, són les científiques representades en els cinc murals.
Centres i dibuixants
L’Institut Bernat Metge del barri de la Verneda i la Pau, l’Escola Ferrer i Guàrdia de Ciutat Meridiana, l’Escola Calderón de la Barca del Turó de la Peira, l’Escola Alexandre Galí de la Barceloneta i Maristes Sants-Les Corts al barri de Sants són els centres educatius que han participat en el projecte i que exhibeixen els murals de les respectives científiques en les seves parets. I quatre han estat les dones il·lustradores autores dels murals: Berta Artigal, Raquel Ruiz (la nena wapa wapa), Anna Terricabras (Volianna) i Alba Azaola.