El parc públic d'habitatges a la ciutat creix amb la compra d'un edifici a l'Eixample

01/02/2022 - 09:10 h

L’Ajuntament de Barcelona continua treballant en l’ampliació del parc públic d’habitatge a la ciutat. En aquelles zones de la ciutat on la disponibilitat del sòl públic és menor, l’exercici del dret de tanteig i retracte és clau per sumar habitatge públic i evitar l’especulació. El consistori, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, ha comprat un edifici al carrer Diputació, 48, al districte de l’Eixample. Ahir es va fer la trobada dels representants de l’Ajuntament i del districte amb els veïns i veïnes que hi viuen. A l’acte hi va assistir la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, el gerent de l’IMHAB, Gerard Capó, i el conseller i regidor del Districte de l’Eixample, Eduard Corbella i Pau Gonzàlez, respectivament.

La finca consta de 31 habitatges distribuïts en les sis plantes, àtic i sobreàtic que formen l’edifici. A més, a la planta baixa s’hi troben dues oficines. D’aquests habitatges, vuit es troben actualment desocupats, i una de les oficines, també.

Més de 150 habitatges adquirits a l’Eixample

Aquesta operació forma part de l’estratègia d’ampliació del parc públic d’habitatge i protecció de veïns i veïnes enfront a processos d’especulació i gentrificació a la ciutat. Del juny de 2015 fins avui, amb la compra de l’edifici del carrer Diputació, s’han adquirit un total de 144 habitatges al districte procedents de vuit finques senceres adquirides. D’aquestes vuit, cinc s’han adquirit en el darrer any. Amb aquestes accions, l’Ajuntament ha invertit a la compra al Districte des de 2015 uns 38 milions d’euros en total, repartits en una mitjana de 264.469,75€ per habitatge aproximadament. D’aquesta manera, l’Eixample, un dels districtes de la ciutat més densos i amb menys disponibilitat de sòl públic per aixecar nous edificis d’habitatge protegit, supera el centenar i representa al voltant d’un 14% del total d’habitatges adquirits a Barcelona.

En termes globals, del juny de 2015 al desembre de 2021 es van adquirir a la ciutat un total de 1.042 habitatges, procedents de la suma de 226 habitatges adquirits individualment i 816 habitatges de 37 finques senceres. D’aquests, el darrer any en van ser 377 procedents de l’adquisició de 19 habitatges solts i 358 habitatges de 12 finques senceres adquirides.